Мексиканска кметица оцеля само ден | webcafe.bg
Webcafe

Мексиканска кметица оцеля само ден

Webcafe.bg, по Guardian
14.01.2016, 18:44 (обновена 16.01.2016, 17:44)
Жизела Мота

Снимка: © @giselamota

В речта, само часове преди да бъде убита, Мота цитира уругвайския писател Едуардо Галеано, призовавайки да бъдат изхвърлени от управлението некомпетентните и нечестните хора

* 33-годишната кметица на Темиско Жизела Мота полага клетва и стъпва в длъжност на 1 януари 2016-та година. Застреляна е на следващия ден

Жизела Мота се връща у дома малко преди полунощ на Нова година - в края на вълнуващ първи ден като първата жена-кмет на родния си град. След като изнася първа реч в кметството, 33-годишната дама се среща с новия си кабинет, вечеря късно и се прибира изтощена. И си ляга веднага, но гордото й семейство остават будни до късно, обсъждайки историческото й постижение.

Мота все още спи, когато въоръжена банда нахлува в къщата й малко преди 7 часа сутринта

Единствената будна e майка й - Хуана Окампо, която вижда шест-седем души, някои от тях маскирани, въоръжени, които се приближават към къщата с викове "Къде е тя?"

До минути цялото семейство - включително малките племенници и племенник на Мота, пристигнали на гости за празниците - са извадени от леглата и заставени да легнат с лице към земята в хола и на двора, с опряно оръжие в главите им, докато убийците се опитват да идентифицират жертвата.

"Казаха - Изпратиха ни тук за нея, коя от всички е тя? - разказва Окампо - Мислех си, че ще я отвлекат, така че обмислях как бих могла да платя откупа."

Мота е издърпана с лице надолу на няколко метра към външната врата. После тя е простреляна поне четири пъти, на метри от мястото, където новороденият й племенник лежи в детското си креватче. Убийците побягват към колите си и форсират по главната улица на още спящото селце.

Сега на мястото, където младата жена е убита, има положени цветя. Две свещи покриват дупките от куршуми по пода

"Жизела беше отдадена, честна, скромна и много усърдна - затова я харесах веднага; тя никога не седеше без работа. Хората я обичаха, защото тя правеше много неща за тях. Тя беше специална," каза Карлос Калтенко, генерален секретар на местната власт в Темиско, дългогодишен приятел и политически довереник на Мота.

Убийството на идеалистично настроената млада кметица само ден след встъпването й на поста шокира страната, свикнала с крайното насилие, дори и срещу законно избраните й управници.

Драматичното преследване на елитни бандити като Хоакин "Ел Чапо" Гузман привлече световното внимание, но убийството на кметицата на този малък град дава представа за всеобхватното влияние на организираната престъпност в мексиканския обществен живот. То демонстрира насилието, хвърлящо сянка върху местната политика в страната - мътни води, където се изграждат символични отношения между законодателите и организираната престъпност - с цел финансова изгода, политическа власт, или просто оцеляване.

И то демонстрира тежките условия в Морелос

Предпоследният по големина щат на Мексико е разположен южно от столицата и някога се считаше за оазис заради приятния си климат и павирани колониални градове, но сега се е прочул като една от частите на страната, където има най-много насилие.

С население само 1.9 млн. души, Морелос е на четвърто място по убийства, изоставайки само от Синалоа, Гереро и Чиапас. Той е на второ място по отвличания, изнасилвания и изнудване, констатира неправителствената организация Citizen Council for Security and Criminal Justice.

В последните години той се превърна в бойно поле за конкурентните криминални банди "Лос Рохос" и "Герерос Унидос", които възникнаха от руините на влиятелния картел "Белтран Лейва" клед убийството на лидера му в столицата на щата - Куернавака, през 2009 г.

И двете групи са замесени в едно от най-нашумулите скорошни престъпления в Мексико: изчезването през 2014 на 43 стажант-учители от Игуала, на 100 км югозападно от Темиско.

Темиско, намиращ се на 6 км южно от Куарнавака, е виждал предостатъчно разчленени трупове, банди за отвличания и масови тайни гробове

Мота, която има още трима братя и сестри, е живяла със семейството си в Пуебло Виехо, в скромна, но стилна къща, построена от нейния баща, дърводелец и строител. Домът и цъфтящата градина са разположени зад масивна дървена врата, в съседство с главната улица.

Тя е започнала да посещава политически митинги и протести още на 12-годишна възраст, заедно с майка си, уважавана активистка на Партията на демократичната революция. Тогава Пуебло Виехо е било земеделска общност, където кравите са бродели по павираните улици и децата са играели навън след смрачаване.

Отвличанията са започнали преди 7 години, след като земеделските земи били продадени на строителна фирма. Бившите собственици били първите мишени, но терорът скоро обхванал и собствениците на малки фирми - включително местната фризьорка и производител на тортили - които били отвлечени за откуп.

Сега обирите, грабежите, изнудването и наркотиците са масово разпространени там

Преди няколко дни обезобразен труп бе открит на централния площад на селото; лицето на жертвата беше с одрана кожа.

Когато Мота решава да се стреми към политическа кариера, след като е следвала право в университета, майка й я съветва да се откаже, изплашена от нарастващото насилие и вестите за убийства на политици.

Мота обаче продължава напред, концентрирайки се върху равенството на половете и екологичните проблеми, заемайки важни партийни позиции на местно и национално ниво, и започва да бъде считана за представител на политическия елит.

През 2012 тя е избрана като национален депутат в долната камара на страната - сериозно достижение за млада жена в Мексико.

Миналата година тя печели и поста на кмет на Темиско, след като неочаквано надделява над голямото мнозинство на нейния предшественик от Институционалната револционна партия. Тя наследява с кметството и задължения от почти $12 млн.

В речта, само часове преди да бъде убита, Мота цитира уругвайския писател Едуардо Галеано, призовавайки да бъдат изхвърлени от управлението некомпетентните и нечестните хора, а също така да бъдат отменени подписани от корупционен интерес договори за тлъсти обществени услуги като сметосъбиране и улично осветление.

"Жизела искаше да прави нещата по различен начин - и това очевидно може да предизвика реакция у някои хора, свикнали с корупцията," коментира Анастасио Солис, бивш мениджър на кампанията й.Толкова много политически, престъпни или бизнес-интереси са имали изгода от смъртта на Мота, че полицията е затруднена да открие истинския мотив, допълва той.

"Това е като да си имаш работа с хилядоглава хидра. Интересите са в симбиоза, но мафиотите не показват лицата си... Трудно ще бъдат открити идеолозите, замислили убийството й," констатира Солис.

Официалните реакции също предизвикват дълбока загриженост

Веднага след убийството бащата на Мота и брат й започват да преследват автомобилите на убийците. По пътя попадат на още дремещи полицаи, които продължават преследването. В последвалата престрелка двама от бандитите са убити; трима други, които са замесени - 17-годишен и 18-годишен младеж, плюс жена на около 30 години - са арестувани в рамките на същия ден.

Губернаторът на Морелос, представител на Партията на демократичната революция - Грако Рамирес, незабавно свърза убийството със скорошното решение на Мота да подкрепи спорна политика за поставяне на общинската полиция под държавен контрол.

Полицията, известна като Mando Unico - "единно командване", е основен компонент от политиката на президента Енрике Пеня Нието за борба с корупцията в местната полиция. Счита се, че полицаи, получавали заплащане от "Герерос Унидос", са изиграли основна роля в изчезването на 43-мата стажант учители.

Рамирес, който има амбиции да се бори за президентския пост, използва убийството, за да оправдае държавния контрол над правоприлагането в 15 общини, включително Темиско и Куернавака, където бившият футболист и понастоящем политик Куаутемок Бланко наскоро се закле като кмет - и се зарече да отхвърли въпросната политическа мярка.

Новият кабинет на Бланко включва племенницата на бившия лидер на съюза на учителите Елба Естер Гордильо - чийто богаташки живот с дизайнерско облекло и прастични операции приключи през 2013 с обвинения за присвояване на средства и ангажираност с организираната престъпност - и чичото на лидера на "Лос Рохос" - Сантьго Мазари, наричан още El Carrete - който наскоро бе добавен в списъка с най-издирвани престъпници на щата заради многобройни отвличания.

Тепърва предстои да се разбере дали все по-ожесточената борба на думи между Бланко и Рамирес изразява и друго съперничество

"Ситуацията със сигурността в Морелос е критична. Убийството на кмета бе използвано като оправдание за налагане на програмата за единно командване и откланяне на вниманието от неспособността илинежеланието на местните и федералните власти да предприемат нещо ефективно срещу организираната престъпност," коментира Ерубиел Тирадо, водещ експерт по въпросите на организираната престъпност.

Местните власти - включително губернатора Рамирес - побързаха да обвинят за убийството "Лос Рохос", като техни представители заявиха пред местни медии, че убийците са получили заплащане от 500 000 песо за смъртта на Мота ($29 000), след като тя е отказала да се договори с престъпната банда.

Засега обаче двамата арестувани пълнолетни са обвинени в убийство, а не във връзки с организираната престъпност.

Висши полицейски източници коментираха, че въпреки че "Герерос Унидос" са претърпели щети заради дейността на правоприлагащите органи в последните години, бандата остава доминираща в Темиско. Наскоро полицията като че ли повече се насочва срещу "Лос Рохос"; анализаторите казват, че такива промени често отразяват променящи се политически съюзи или прекратяване на престъпни договори. Няколко висши представители на "Рохос" бяха заловени в ранчо в Морелос в неделя, включително Рубен Мазари - брат и дясна ръка на лидера на групата.

Те също така изтъкват непрофесионализма на убийците - някои от тях са били без маски, никой от тях не е знаел коя е Мота - който според тях е нетипичен за група като "Лос Рохос".

"Защо "Лос Рохос" биха платили на наемници да извършат убийство, когато си имат свои собствени наемници? Няма никакъв смисъл в това," допълва източник, близък до разследването.

Близките на Мота - семейството, политическите съветници и приятелите й - са категорични, че тя никога не е получавала директни заплахи, нито се е срещала с представители на някоя от групите

"Никога не е била заплашвана директно, но ми каза, че се притеснява за бизнесмени, които тя не познава и са се опитвали да се сближат с нея," коментира Калтенко.

За разлика от нейния предшественик, който винаги беше заобиколен от бодигардове и полиция в заради заплахи, Мота отказала официална охрана, аргументирайки се, че тя е разхищение на и без това недостатъчните обществени средства.

"Сигурна съм, че тя щеше да ми каже, ако е получавала заплахи, дори и да се е случило в онази последна нощ, все щеше да каже нещо, за да е сигурна, че семейството й е в безопасност," коментира майката на Мота, Хуана Окампо.

Други близки до Мота обаче казват, че са се притеснявали заради хора с местни бизнес-интереси и евентуални връзки с организираната престъпност, опитващи се да се доберат до близкия й кръг от съветници, вероятно за да си уговорят политически услуги - нещо, което тя може и да не е разбрала, докато не е станало твърде късно.

По време на кампанията за кметския пост на Мота, Окампо я е предупредила, че престоят и политическата дейност в Темиско може да й струват живота, споделя тя.

Седейки в градината си - само на метри от мястото, където бе убита дъщеря й, Окампо казва: "Предупредих я, казах й да напусне надпреварата за кметския пост, но тя отвърна: ‘Мамо, ако аз не се кандидатирам, кой ще го стори?'"

Oще: енрике пеня нието  жени в политиката на мексико  жизела мота  мафия в мексико  престъпност в мексико  темиско  хуана окампо 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.11.2015, 08:49

2 Труд и чест | 16.01.201612:58

Парите покваряват човекът, и го превръщат в роб на алчността. Те превръщат човекът в жестоко създание, способно да извършва насилие, и да лиши огромен брой хора от благоденствие, обогатявайки малцина. И, разбира се, господството на парите над всичко останало се налага от капитализма.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 30.03.2012, 10:23

1 partci | 15.01.201619:11

Тук поне това още не е започнало да се случва. Засега.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.