Бойният кораб на бъдещето | webcafe.bg
Webcafe

Бойният кораб на бъдещето

Webcafe.bg, по CNN
03.09.2015, 14:48 (обновена 06.09.2015, 16:26)

1 от 6 снимки Назад Напред

Dreadnought

Снимка: © Startpoint

Dreadnought 2050 - "космическия" кораб на британския военноморски флот

Торпеда, които се изстрелват със скорост над 560 км/ч, електромагнитна система за крилати ракети, куадкоптер, който изстрелва лазери, дронове, направени на борда и холографска контролна зала.

Това са само част от нещата, които някои от най-младите и ярки умове на британската инженерна и научна мисъл родиха, когато министърът на отбраната на Обединеното кралство ги предизвика да си представят бойния кораб на бъдещето.

Учените и инженерите, които работят с министерството, самото министерство и Кралският флот събраха всички идеи в една машина, която нарекоха Dreadnought 2050 - по името на създадения през 1906 кораб Dreadnought, който тежи 20 000 тона и е дълъг над 8 метра.

Според Стратпойнт, организацията на Кралския флот, която следи проекта, Dreadnought е бил толкова по-добър от всички други бойни кораби, че те са изглеждали остарели.

Стратпойнт казва, че мисията на проекта е да се справят с паралелните предизвикателства чрез създаването на съвременна технология на фона на финансовите ограничения.

Бойната звезда на Обединеното кралство

Ако съдим по концепциите на младите умове, то „евтин" е последното, което може да се каже за Dreadnought 2050. По-подходящи изглеждат определения като „космически кораб" или „бойна звезда".

Dreadnought 2050 е с трикорпусен дизайн и не е направен от стомана, както повечето бойни кораби, а от ултрасилен прозрачен акрилекс.

Корабът се разделя с традиционната мачта и вместо нея ще има куадкоптер, прикачен с въглеродни нанотръби, които ще доставят енергия за сензорите и лазерното оръдие, предвидено за близки заплахи.

За по-далечни цели, има електромагнитно оръжие, което може да изстрелва снаряд на стотици километри разстояние.

В задната част на кораба ще има пилотска кабина за дроновете, които ще бъдат създавани на борда с 3D принтер, и „лунен басейн" - зона, която може да се наводнява и от която земноводни армии да бъдат изпращани на мисия.

Всичко това ще се контролира от зала, наречена Ops Room, в центъра на която има хологафска командна маса, която свързва всички системи на кораба с командирите на борда, Кралският флот и Министерството на отбраната. Дори със съюзници от НАТО. Стаята ще бъде контролирана от само пет души, а сега за това са необходими 25, а за да се задвижи Dreadnought 2050 ще трябват само 50 души екипаж, докато днес за това са нужни 200.

Затова и икономиите при изграждането на почти космическия кораб идват именно от работната сила - основен разход за армията.

А защо да не стане реалност?

Ако всичко това изглежда по-скоро като мечта, то Кралският флот твърди, че именно това е целта.

Кралският флот има нужда от визионерско, иновативно мислене и тези концепции посочват пътя към върха на технологиите, а това може да бъде постигнато на по-ниска цена и да се управлява с по-малко хора, отколкото всичко друго във водещите флотове в света.

Прозрачните корпуси засега може да са само идея, но някои от технологиите, които младите инженери и учени си представят, вече съществуват. Американския военен флот вече тества лазери на кораб и прототип на оръдия, които да ги изстрелват, а 3D принтерите са нещо, достъпно дори за цивилни.

Oще: армия  британска армия  великобритания  военен кораб  военен флот  военноморски флот  космически кораб  кралски флот  флот 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.01.2015, 20:48

3 MarkModel13 | 04.09.201523:00

Евала ! И аз съм голям фен на "Battlestar Galactica".
So say we all !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 04.09.201514:51

Капитане, със сигурност адмирал Фишер би се обърнал в гроба, ако можеше да види как описват творението му.... Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 30.10.2014, 16:33

1 капита Силвър | 03.09.201523:37

"...събраха всички идеи в една машина, която нарекоха Dreadnought 2050 - по името на създадения през 1906 кораб Dreadnought, който тежи 20 000 тона и е дълъг над 8 метра."

Всъщност първият Dreadnought има дължина 160 м, което наистина е доста над 8 метра.
Освен това не тежи 20 000 тона, а има водоизместимост 18 450 тона, защото корабите не се теглят на кантар.

Както и да е. Почнахме да свикваме с невежеството на младите журналисти.
   

оценка

+6 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.