Webcafe

45°C през юни: Защо е толкова горещо в Западна Европа?

Webcafe
27.06.2019, 15:20 (обновена 28.06.2019, 11:56)
айфеловата кула

Снимка: © Getty Images

Париж превърна фонтаните на площад Трокадеро в басейн заради горещините

Западна Европа се намира в разгара на масивна и потенциално опасна вълна от извънредни горещини в края на юни. Очаква се в части от континента да бъдат регистрирани температури до 45 градуса по Целзий.

Метеоролозите отдават причините за аномалията на комбинацията между буря над Атлантическия океан и високо атмосферно налягане над Централна Европа, което вкарва горещ въздух от Сахара на север към континента.

В Германия и Чехия вече бяха отчетени температурни рекорди. В провинция Бранденбург бяха измерени 38.6 градуса, което постави нов национален рекорд за Германия. Четири от пет измервателни станции на територията на Чехия регистрираха най-високите дневни стойности за тази седмица. В Доксани термометрите са показвали 38.5 градуса.

Във Франция, Испания и Португалия също се очакват много по-високи стойности от нормалното за този месец. Прогнозата на Meteo France за петък допуска достигане на 44 градуса в южните части на страната. Това е съвсем близо до най-високата температура на въздуха, измервана във Франция - 44.1 градуса - засечени през 2003 г., но не през месец юни, а през август.

В Милано прогнозират пикове до 40 градуса, в Берлин - 38. Градовете в северна Испания очакват термометрите да покажат до 41 градуса. Подобни са прогнозите и за части от Португалия. Много населени места в Швейцария също записаха нови рекорди в сряда.

Отклоненията от средните температури за юни в Полша са в порядъка на +11 - +17 градуса над нормата. В Белгия се очаква да се стигне до ситуация, при която по северното крайбрежие ще е сравнително хладно - до 19C, а южните части на страната ще се "потят" на 33C.

В Берлин мнозина потърсиха прохлада сред градските фонтани

Внезапното затопляне може да бъде опасно за хората, които страдат от заболявания, податливи на влошаване при агресивни температурни промени. Властите в Париж обявиха извънредна готовност за поемане на спешни случаи в болниците и домовете за възрастни хора. Някои училища обявиха, че ще отложат временно провеждането на изпити, за да избегнат горещата вълна.

Подобен тип явления не са нещо необичайно за континента, но рядко се засичат в толкова ранен период от летния сезон. Експертите смятат, че все по-ранното повишаване на средните температури за годината е свързано с климатичните промени, а ситуацията може да се усложни през следващите години.

Повишаването на максималните температури е част от рисковете от глобалното затопляне, което се задълбочава заради ефектите от емисиите въглероден диоксид, причинени от изгарянето на въглища и нефтени продукти.

Междувременно, Германия се принуди да наложи ограничения за скоростта на движение по аутобаните до 100 км/ч в някои отсечки поради опасения, че извънредната горещина може да доведе до опасни дефекти по пътната настилка. В Париж, Лион и други френски градове започнаха да ограничават автомобилния трафик, за да не допускат твърде високи стойности на замърсяване на въздуха.

Oще: германия  горещини  жега  западна европа  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.