Как от овчари те станаха най-могъщите мафиоти в света | webcafe.bg
Webcafe

Как от овчари те станаха най-могъщите мафиоти в света

Webcafe
27.01.2017, 17:13 (обновена 31.01.2017, 09:21)
Колаж

Снимка: © Gettyimages

Той е модерен Кръстник от ново поколение. Казва се Антонио Пиромали, син на Джузепе Пиромали. 44 годишен е и ръководи един от основните клонове на калабрийската мафия, известна с името - ндрангета.

Той е модерен Кръстник от ново поколение. Казва се Антонио Пиромали, син на Джузепе Пиромали. 44 годишен е  и ръководи един от основните клонове на калабрийската мафия, известна с името - ндрангета.

Антонио става кръстник, защото баща му Джузепе Пиромали е в затвора от 1999 година при строг режим, специално създаден за мафиоти. По времето на бащата ндрангетата се занимава предимно с дрога, която идва от Латинска Америка. В тяхна полза работи и факта, че центърът на клана е в град Джойа Тауро - едно от най-големите пристанища в Средиземно море.

Но днес Антонио живее не в дебрите на Южна Италия, където обикновено се подвизава мафията, а в Милано - индустриалната столица на Ботуша. Той се премества по желание на баща си. Така не бие толкова на очи, а всъщност продължава активно да ръководи делата на клана. Като започва да върти и нов бизнес - контролира един от големите пазари на Милано.

Той обаче запазва контрола върху Джойа Тауро. Благодарение на роднини и верни сътрудници поддържа връзки с родната земя.

В Джойа Тауро всички се страхуват от мафията, защото знаят, че тук командва ндрангетата. Дотолкова, че през 1993 година поради връзки с мафията е разпуснат общинския съвет на града. Представете си за какво става въпрос. Но това е било още по времето на стария кръстник - на Джузепе Пиромали.

Сега е времето на младите - на Антонио Пиромали. Бос, чийто глас се е чувал надалече. От него са искали разрешение дори за покупко-продажба на магазини, той казва последната дума за цената. Той разрешава и всички вътрешни спорове в клана - постановява кой на кой трябва да върне пари и слага край на неразбирателствата.

Но на 26 януари Антонио беше арестуван в Милано. Плешивата му глава се наведе само веднъж и то не по негово желание, а под натиска на ръката на полицая. Така изглежда ареста на младия Кръстник, когото в ранната сутрин на 26 януари отведоха на топло. Преди да се качи, той се оглежда наоколо, хвърля поглед към входната врата на дома си и за минута през лицето му минава сянка на отвращение. Отвеждат го униформени, а той цял живот е свикнал да плюе по полицаите.

Пет сутринта е, лека полека броят на колите започва да се увеличава. Никой не знае обаче, че в тази кола е един от принцовете на ндрангетата, наследникът на криминалната династия Пиромали от Джойа Тауро. Семейството, което с дон Момо, Джироламо Пиромали, чичото на Антонио и брат на баща му Джузепе, по прякор Фачаца, превърна ндрангетата от овчари-мафиоти и селяни в най-могъщата криминална организация на света.

С него е арестувана и жена му - 44 годишната Лоредана Шака, учителка в Милано.

Стар клиент на правосъдието

През 2008 година се провежда голяма антимафиотска операция под кодовото име "Сто години история". Пиромали е арестуван за мафиотска дейност. Излиза от затвора през октомври 2015 година. И първото нещо, което иска, е да мине през пазара за зеленчуци и плодове в Милано.

Пазарът в Милано

Пиромали е човекът, който контролира пазара. Кръстникът иска да се поразходи покрай сергиите и да отпразнува завръщането си. Продавачите са втрещени, те стоят като вкаменели, когато по походката разпознават Пиромали.

Всички на пазара знаят каква слава се носи за боса и колко жесток е той. "Антонио веднага преминава към съществените неща, не се церемони. Както си седиш, ще те убие. Точка. Ще те убие с усмивка, ще те накара да повярваш, че ти е простил и може би вече е решил наистина да ви убие. Такъв е Антонио" - разказва един от разкаялите се мафиоти - Антонио Русо.

Друг разкаял се мафиот Арканджело Фурфаро обяснява, че Пиромали години наред контролират пазара за зеленчуци и плодове в Милано. "Тяхната цел е да са колкото се може по-незабележими и го правят наистина по един изключителен начин".

Според Фурфаро схемата е следната: "В Милано е същото, като в Калабрия. Една и съща система. Да не се набиваш на очи".

"Антонио Пиромали упражнява контрол върху пазара за зеленчуци и плодове в Милано посредством създаването на сложна схема от фирми и с помощта на много съдружници и помощници, координирани с цел да доминират на пазара, използвайки мафиотското влияние на неговата личност". Това е заключението на разследващите - описано в заповедта за задържане, дълга 2185 страници.

Следователите разкриват огромна мрежа, която се простира от бреговете на Реджо Калабрия до Милано, и чак до САЩ. В момента ФБР извършва щателно разследване за задокеанските дела на Пиромали. Ясно е, че цялата зона на калабрийското пристанище Джойа Тауро е била контролирана от клана, но също и фирми в областта на недвижимите имоти, търговията с плодове и зеленчуци и магазини за дрехи на известни френски марки.

Полицията е конфискувала имоти, фирми и др. на стойност 40 милиона евро.

Бизнесът на мафията

Антонио разполага с много пари в брой. Той изпира капиталите, като инвестира в износ на зехтин, търговия със сушени плодове, недвижими имоти, магазини за дрехи. Цялата работа е доста сложна - той координира множество доверени свои хора и разпределя стоките на различни пазари - в Милано, но също и в САЩ, а и в Румъния.

В Джойа Тауро работата се движи от строителната фирма на Паскуале Гуеризи, доверен човек на Антонио Пиромали. Продължава и традиционната им дейност с наркотрафика в рамките на пристанището. Кланът присъства и в местната икономика.

В Щатите ндрангетата изнася машини за производство на зехтин благодаретие на член на клана, който е американец от италиански произход. Пиромали държат и хотели и участват активно в бизнеса с недвижими имоти.

Накрая става ясно участието на клана в проект за реализиране на мол в Джойа Тауро.

Въпреки огромните усилия на италианската държава в борбата с мафията, тя не умира. И трите големи разклонения - мафия в Сицилия, камора в Неапол и ндрангета в Кампания продължават активно да действат. Нещо повече, те разширяват периметъра си на действие и, както в случая с Пиромали, окупират и Милано. Като октопода - отсичаш едно пипало, а на негово място изниква друго. До следващата операция и следващия арест.

 

Oще: антонио пиромали  арестуваха антонио пиромали  джойа тауро  джузепе пиромали  италия  калабрийска мафия  камора  карабиниери  кръстник  кръстникът  мафиотски режим  мафия  милано  наркотици  ндрангета  пазарът в милано  полиция  прокуратура  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 30.01.201723:22

оня дивия във Филипините изнамери начина - лов и риболов със секав вид оръжия и по всяко време: награда 200 лева за отсрелян наръган и т.н. умъртвен индивид принадлежащ към една от трите изброени криминални организации
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

5 7 | 28.01.201711:01

Властта израства от съгласието и организацията.

Подкрепям.

ПП "Познай себе си".
По аналогия- "Организирай себе си". Първо и преди всичко.
После другото ще е лесно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

4 explorer | 28.01.201710:52

Властта израства от съгласието и организацията. За жалост в последно време съгласието и организацията е за деструктивни неща, т.нар. организирана престъпност, и докато на това не се противопостави (само)организирано общество, то няма светлина в тунела. Държавните институции все по-ясно проявяват своята амортизация и непригодност за справяне с проблемите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

3 7 | 28.01.201710:37

Властта израства от цевта на оръжието /др. Мао/
По аналогия- Властта израства от италианската гега, ако тя е вързана за цевта на оръжието...

ПП Всякакви прилики и разлики с други географски ширини и властови реалии са случайни. Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 28.01.201709:41

Как от овчари те станаха най-могъщите мафиоти в света
--------------------------------------------------

Четох, четох - така и не разбрах кога са били овчари и как са успели после да се издигнат до "най-могъщите мафиоти на света"....
Кафенце, кво да правиш
Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 28.01.201709:32

Това са млади, предприемчиви, умни хора, не да чакат наготово и да мечтаят шумкарите да дойдат на власт и да вземат от красивите, умни и заможни люде и да ги дадат на простите, бедни, грозни и задръстени, а са пробили с настойчивост, упоритост и предприемчивост. Комунезите Газпромска газ пикаят и лукойлски мазут серат като чуят за такива хора.
   

оценка

+2 -4

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.