Рокерите на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Рокерите на Путин

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
26.06.2016, 23:21 (обновена 30.06.2016, 12:03)

1 от 5 снимки Назад Напред

нощните вълци

Снимка: © Getty Images

Не всички рокери по света са бунтари и не всички рокерски клубове са „организирани престъпни групи". Но такива, които се позиционират в непосредствена близост до властта, а клубовете им работят като филиали на държавния апарат, са си направо казано екзотика.

Рокер. Образът, който изниква при споменаването на тази дума, е почти един и същ у повечето хора - брадясал здравеняк с доста татуировки, кожени дрехи, огромна емблема на гърба на якето, компромисна лична хигиена, шумен мотор, пренебрежително отношение към властта и законите и навик да се движи в големи групи от съмишленици, докато някак магично на фона върви „Born To Be Wild" на Steppenwolf.

Не всички рокери по света са бунтари и не всички рокерски клубове са „организирани престъпни групи". Но такива, които се позиционират в непосредствена близост до властта, а клубовете им работят като филиали на държавния апарат, са си направо казано екзотика.

„Нощните вълци" (на руски „Ночные Волки") са точно такава екзотика.

Създадени като мотоклуб в последните години на СССР, днес те са повече политически и пропаганден инструмент, отколкото просто стандартен рокерски клуб.

Днешните „Нощни вълци" са неразривно свързани със своя лидер Александър Залдостанов, който има впечатляващото прозвище „Хирурга". Той обаче има не малко мътни епизоди в биографията си.

Залдостанов е роден на 19 януари 1963 г. в семейство на лекари. Баща му, ветеран от Втората световна война, е етнически грузинец, майка му е рускиня, а по време на раждането му семейството живее в Кировоград, днешна Украйна.

Известно е, че Залдостанов завършва през 1984 г. 3-ти московски медицински институт като стоматолог и след това започва да специализира лицево-черепна хирургия, от където идва и прякора му. Някъде по това време се сдобива с първия си мотоциклет. Историята мълчи за това кога и къде той отбива задължителната си военна служба.

В множество интервюта Залдостанов заявява, че през 1985 г. се жени за германката Матилда и заминава с нея за Западен Берлин. Загърбва медицинската си кариера и започва да заработва като охрана в нощни клубове.

Легендата твърди, че точно по време на престоя му зад Желязната завеса той влиза в контакт с членове на легендарната рокерска банда Hells Angels и започва да мисли за създаването на подобна организация в Съветския съюз.

Във втората половина на 80-те „Хирурга" се връща в СССР, оставяйки зад себе си провален брак. Официалната му биография мълчи за това с какво той се занимава в онези години, но е ясно, че има поне две деца от други два брака.

Съществуват много слухове за това, че Залдостанов всъщност е агент на КГБ, като те се подхранват от свободния му престой във ФРГ и липсата на яснота с какво всъщност се е прехранвал след завръщането му в СССР.

Официалната история казва, че „Нощните вълци" са създадени на 13 май 1989 г. в Москва. „Хирурга" е сред основателите. Реално мотоклубът съществува, макар и неформално, още от началото на 80-те.

През 90-те „Нощните вълци" се позиционират добре в новата и дива руска действителност. Постепенно клубът се официализира, като създава собствен рок клуб, организира концерти и мотоциклетистки сборове. Първоначално вълците са основно представени в Москва, но постепенно изграждат свои структури в цяла Русия, както и в Беларус и в Украйна.

Но съществуват множество доказателства, че в този период се поддържат сериозни връзки с Hells Angels (които най-вече са известни с престъпната си дейност), а клубът се занимава с рекет и друга незаконни операции.

След 2000 г. „Нощните вълци" започват да излизат все повече на светло, като основно се занимават с организиране на мотосъбори и мотоциклетни шоута. Официалната бизнес структура на клуба става байк центъра Sexton.

2009 г. става повратна в историята на клуба. През юли в Севастопол се организира мотоциклетно шоу по случай 65-ата годишнина от освобождението на града от нацистка власт. Част от шоуто е и мотопробег от Москва до Севастопол. В началния му етап се включва не кой друг, а Владимир Путин, по онова време премиер на Русия.

„Нощните вълци" започват рязък завой, като започват да обличат организацията си в патриотични лозунги.

Официалното лице на вълците става неправителствената организация „Руски мотоциклетисти". Залдостанов парадира с близките си отношения с Путин, който дори води колоната при мотосъбора в Севастопол през 2010 г. Топли стават и отношенията с руския патриарх Кирил.

Залдостанов рекламира клуба си като патриотична организация, която поддържа и развива традиционните руски и православни ценности.

През 2013 г. лично Владимир Путин, но вече в ролята си на руски президент, награждава „Хирурга" с орден „За почит", който е висша държавна награда в Русия, давана на цивилни. Официално орденът е присъден за „активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия".

От това време датира и официалната държавна помощ, която „Нощните вълци" започват да получават в рамките на различни програми. Смята се, че годишно те се измерва в десетки милиони рубли, но официални данни има само за 2015 г., когато клубът получава 56 млн. рубли (около 1,5 млн. лева) по различни правителствени програми.

Вълците втвърдяват още повече националистическия си курс след анексирането на Крим през март 2014 г. Още по-странна става ролята на клуба по време на фактическата окупация на полуострова в края на февруари и началото на март.

Година след събитията се появява документалния филм „Крим, пътят към дома", който разказва официалната руска пропагандна версия за събитията около анексирането на полуострова.

Според филма, членове на „Нощните вълци" отвличат украинския генерал Михаил Ковал на 5 март 2014 г., като по този начин предотвратяват издаване на заповед за стрелба срещу проруските демонстранти на полуострова. Самият Ковал твърди, че е бил отвлечен от руски специални части. Има подчертан скептицизъм, че вълците взимат реално участие във военните операции в Крим, а ролята им по-скоро се раздухва от Кремъл за повдигане на авторитета им в Русия и зад граница.

В различни интервюта за западни медии Залдостанов твърди, че от години се е опитвал да убеди Путин да присъедини обратно Крим към Русия. През декември 2014 г. „Хирурга" получава медал „За връщането на Крим" за „активната му гражданска позиция и поддръжката на жителите на Крим в борбата им за самоопределяне".

В края на 2014 г. САЩ налагат икономически санкции на свързаните с вълците дружества - и лично Залдостанов - за ролята им в анексирането на Крим. Европейският съюз, обаче не налага еквивалентни санкции към тях.

В последно време „Хирурга", който вече е пожизнен президент на „Нощните вълци" продължава да втвърдява курса с изказвания срещу хомосексуализма, както и обявява, че би прибягнал до насилие, за да се бори срещу евентуални антриправителствени протести в Русия.

През април 2015 г. мотопоходът на „Нощните вълци" към Берлин по случай 70-тата годишнина от края на Втората световна война приключва безславно, когато на руските мотористи е отказан достъп до Полша, а Германия анулира визите им. На „Хирурга" въобще е отказана виза.

В днешна Русия не всички подкрепят „Нощните вълци", като основни техни критици са опозиционните активисти, които виждат в тях проправителствена частна силова организация. Прочие, сенчестите дела на вълците не са спрели. През октомври 2012 г. представители на клуба влизат в престрелка с членове на конкурентния руски мотоклуб „Трите пътя". При нея загива един нощен вълк, а други двама рокера са ранени.

Личността на „Хирурга" също не се възприема еднозначно, тъй като в момента той се представя, като патриот и ревностен християнин, докато по-голямата част от биографията му посочва обратното.

Вълците открито се ухажват и с колоритния и противоречив чеченски президент Рамзан Кадиров. Той е официален член на клуба, а „Хирурга" е награден с почетен чеченски знак „За борба срещу тероризма".

В края на юни и началото на юли през България ще преминат част от „Нощните вълци" в рамките на мотопоходът им „Славянски свят 2016". Плановете им включват да посетят връх Шипка, Троянския и Рилския манастир, както и Плевен.

Вълците не идват за първи път у нас. През 2011 г. лично „Хирурга" предвожда част от мотоклуба си на няколко дневна обиколка из България. Тогава всичко мина мирно, тихо и почти незабележимо.

България, Русия, „Нощните вълци" и света обаче са доста се промениха в последните пет години.

Oще: hells angels  владимир путин  донбас  кои са нощните вълци  крим  мотоклуб  мотористи  нощните вълци  поход на нощните вълци в българия  рокери  рокерите на путин  русия  руска пропаганда  севастопол  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

12 TheRock | 29.06.201610:48

Личи си колко си юрист щом смяташ съюзниците ни за агресори!!!
Ти си проста ушанка и си приготви дрешки, които ще ти трябват в затвора.
Знаеш много добре че можеш да бъдеш издирен точно къде живееш и смятам сайта трябва да направи нужното и ти да бъдеш затворен за това че призоваваш чужда държава да ни нападне.
Ти си съставомерен моето момче.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

11 TheRock | 29.06.201609:54

Патриота ето за какво ще лежиш в затвора:
Чл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 08.09.2015, 21:57

10 ru | 28.06.201619:16

А така матрьошка ,покажи "кви"патлаци имаш,изкарай и мачетето, и чакаме речта за мир и любов
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

9 AlahAkbar | 27.06.201618:12

Друго си е викаш, да ближеш руските посрани г*зове?
   

оценка

+5 -4

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

8 SamVaims | 27.06.201615:51

"Това е и основната причина за зомбирането на руската нация, с която имаме предостатъчно аргументи за приятелството ни, отколкото която и да било друга."
Очаквам да ги изредиш "предостатъчното" аргументи, защото когато си казал "А" е добре да кажеш и "Б" след това.
   

оценка

+9 -6

Регистриран на: 22.02.2016, 14:45

7 Опитайте отново | 27.06.201614:45

''Кафето''всеки ден вади русофобския ''бастун''и народа лъска ли лъска ''бастуня''.Хибридно.
Смее се
   

оценка

+11 -10

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 27.06.201614:33

tartaren taraskonski | 27.06.201614:17
На вас - професионалните роби - ДА!
Но ние, истинските българи, не търпим господари!
И няма да търпим руските варвари да газят свещената българска земя!
   

оценка

+9 -7

Регистриран на: 05.08.2015, 23:25

5 tartaren taraskonski | 27.06.201614:17

Най-отвратителната наша черта е "умението" бързо и безсрамно да сменяме господарите си. Това е и основната причина за зомбирането на руската нация, с която имаме предостатъчно аргументи за приятелството ни, отколкото която и да било друга. Естествено другата причина е политическия и финансов натиск върху медиите за създаването на поръчков образ на "врага", следвайки послушно модния анти-руски тренд. И ако сме приели хибридната война за реалност, защо отричаме на руснаците правото да се защитават със съответния подход?
   

оценка

+5 -10

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 27.06.201610:37

Руснак - рокер!
Това е оксиморон!
А и много катастрофи стават в България!!!
Да внимават тия рокерчета, да не станат "Груз 200"!
   

оценка

+6 -7

Регистриран на: 25.04.2016, 20:42

3 bastard | 27.06.201609:54

Дедо-Педо Кремълски се въргаля и той сегиз-тогиз на американски мотоцикъл Харлей Дейвидсън, за да докаже на света и на себе си, че още не се е мумифицирал съвсем и че ще откара в Кремъл повече, отколкото другаря Брежнев, който преседя там 18 години.

За шефа на "рокерите", другаря Залдостанов, пък е речено, че "Историята мълчи за това кога и къде той отбива задължителната си военна служба." - рокер-патриот, цоцащ кинти от властта в Русия, скатал военната служа, кара американски мотор, живял в Западна Германия, винаги си носи несесер с френска козметика, който му беше конфискуван миналата година в Полша, иначе е много анти-гей. Накратко - руски рокер. Намига
   

оценка

+16 -9

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.