Пропастта зад златната фасада на Унгария | webcafe.bg
Webcafe

Пропастта зад златната фасада на Унгария

Webcafe, по Politico
31.08.2016, 07:26 (обновена 01.09.2016, 10:14)
будапеща

Снимка: © Getty Images

Златната ера на Унгария може да се окаже "позлатена" фасада, която прикрива корупция, безработица и липса на перспектива

На пръв поглед, Унгария преживява своите златни години. Милиони туристи пристигат в страната, големите круизни кораби водят групи пенсионери до дунавските пристанища, а студенти от цял свят долитат с нискобюджетните полети на унгарската авиокомпания Wizz Air.

В някои части на централна Будапеща има повече смисъл да заговорите минувачите на английски, отколкото на унгарски.

Тълпи от туристи се разхождат по улиците, отрупани с блестящи крайречни дворци и лъскави инфраструктурни проекти, построени с пари от ЕС.

Но ако минете по страничните улички на града, ако се вгледате в общинските жилища, или поговорите с държавен служител, ще открите достатъчно показатели, че видимият просперитет на Унгария е само на повърхността.

Няма спор, страната е преминала през архитектурни и икономически промени. Допреди няколко години дупките от куршуми - спомен от Втората световна война и революцията през 1956 г. - все още се виждаха по много фасади в централните квартали на Будапеща.

В последните години изоставените терени, върху които са се издигали сгради преди войната, намериха ново предназначение като барове на открито. Сиви, рушащи се сгради от началото на века се възстановяват с ярки фасади. В много аспекти елегантната мултикултурна столица на Унгария има повече общо с Будапеща от 1906 г., отколкото с Будапеща от 1966 г.

Новите поколения помнят твърде смътно времето преди отворените граници и мултинационалните корпорации.

На хартия промените също са впечатляващи: БВП практически се е утроил в последните 20 години, стойността на износа се е увеличила петкратно, безработицата е спаднала до 5.1 процента. В страната продължават да се наливат пари под формата на финансиране от Европейския съюз, което през 2014 г. беше повече от 6% от брутния вътрешен продукт.

И все пак блясъкът и растежът не могат да скрият тъмната страна на унгарската трансформация. В края на XIX в. американският писател Марк Твен създава понятието "Позлатена ера", за да опише икономическите противоречия на страната си. Бързата индустриализация води до икономически бум и голям разкош, но и до корупция, възход на магнати, разместване на социалните пластове и бедност.

Америка блести от ново богатство, но е разкъсвана от напрежения под повърхността. Същото важи за съвременна Унгария.

Много от спретнатите, живописни селца, които са пръснати из провинцията, не предлагат работни места в частния сектор или каквито и да е значими програми за професионално развитие. Над 200 000 унгарци участват в програмата за държавна заетост, където получават по-малко от минималната работна заплата за полагането на изцяло физически труд.

В някои райони цели села са зависими от тази програма. Жителите им прекарват дните си в косене на ливади, боядисване на тротоари и засаждане на цветя - всичко това за по-малко от законово уредената минимална заплата, която биха получавали в частния сектор. Те обаче се броят за "работещи," и така спомагат за повишаването на официалните статистики за заетостта.

Политиците са толкова фокусирани въхру запълването на квоти за програмата за държавна заетост, че почти не полагат усилия да помагат на безработните да си намерят работа в частния сектор или да придобият необходимите умения за успех в съвременната икономика.

Голям сегмент от населението е оставен на произвола на съдбата.

През 2015, Унгарската централна статистическа служба (KSH) констатира, че 35% от населението живее под прага на бедността. Тези данни толкова противоречат на официалната теза на Унгария за напредък и успехи, че скоро след това KSH оповести, че повече няма да публикува данни за нивата на бедност.

Унгарските работодатели съобщават, че имат затруднения да си намират служители. Този недостиг обаче не е заради липса на хора, които да търсят прилично платени работни места на пълен работен ден.

Просто в повечето случаи, селянините от бедните райони на североизточна Унгария са лишени от познанията и уменията, небоходими за работа във фабрика или малка фирма. А ако кандидатът е от ромски произход, е много по-вероятно да бъде отхвърлен от работодателите, независимо от квалификацията му.

Тези, които притежават необходимите умения и образование, напускат масово страната, основно в посока Западна Европа. Milestone Institute, конкурентна програма след средното образование, която помага на талантливи гимназисти да се подготвят за прием в университети на Запад, е перфектен пример за изтичането на мозъци от Унгария.

Повече от една пета от завършващите Milestone се оказват в Оксфорд или Кембридж.

Тези високообразовани и амбициозни млади унгарци надали ще се върнат в родината си; те ще заработят на високоплатени постове в градове като Лондон или Брюксел.

Премиерът Виктор Орбан може и да не е виновен за подготовката на унгарската "позлатена" ера, но разминаването между лъскавата фасада и по-суровата реалност се разшири драстично за времето на неговото управление.

Орбан стана успешен лидер, като изгради клиентелистка мрежа - донякъде на база европейско финансиране - която му гарантира стабилна подкрепа в собствената му партия и от част от бизнес-общността.

Той познава страховете на обществото в преход и е много ефективен в адаптирнето на реториката и политиката си, така че да отговарят на тази несигурност.

Докато ухажва гласоподавателите си с теми като миграцията, той успешно отклонява вниманието им от масовата корупция и неравенство.

Но колкото повече унгарската политическа класа игнорира вътрешните слабости на страната, толкова по-очевидно кух става външният му успех.

Oще: бежанци  безработица  будапеща  виктор орбан  икономика  имигранти  кой е виктор орбан  корупция  корупция с европейски фондове  мигранти  туризъм в унгария  унгария 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 04.09.201615:44

Galina Aleksandrova | 31.08.201619:21
Накратко - бивша комунистическа държава, откъдето младежта емигрира, а останалата част от населението чака да бъде държавно и безплатно уредена с 3 висши, шефско кресло и няколко хиляди заплата.
Емигрантите са виновни, защото от чужбина пращат пари само на собствените си семейства, вместо да си седят на задника в родината и патриотично да наливат средства в бездънните ями на държавното солидарно осигуряване.
Същото като в България.
--------------------------------------------
Галинчик, душа, в кой унгарски град си била?
Аз съм бил в Шиофок-на Балатон.

Ако си наистина била в Унгария-що пишеш тъпотии?
Ми я попрочети-данни за 2013 примерно!

Колко българи, колко унгарци, колко поляци, колко австрийци са заминали да работят в друга държава от ЕС (или пък другаде):

.... "През 2013 г. общо 3,4 милиона души са имигриралив една от 28-те държави — членки на ЕС, докато поне 2,8 милиона емигранти са напуснали дадена държава — членка на ЕС...."

.."През 2013 г. 16 държави — членки на ЕС, са отчели по-голяма имиграция, отколкото емиграция, но в България, Ирландия, Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Полша, Португалия, Румъния и трите държави членки от балтийския регион емигрантите са били повече от имигрантите..."

...."В Люксембург и Унгария по-голямата част от новите гражданства са предоставени на граждани на друга държава — членка на ЕС. В случая на Люксембург, най-големият дял се е падал на португалските граждани, следвани от гражданите на Италия, Франция, Белгия и Германия, докато в случая на Унгария — гражданите на ЕС, придобили гражданство, са били почти изцяло румънски граждани..."

Та какви унгарски младежи, дето били мигрирали те гонят, мила ми Galina Aleksandrova, какви условия дето били .. (цитирам те ) ..: "Същото като в България." си видяла мила, какви доходи от изпратени от чужбина пари?

Не че го няма и това, ама колко % от БВП в Унгария са изпратените от мигрантите средства?

Я сравни с Полша?
Или с Прибалтика, или с Румъния , или с Хърватска ...?


Та така. Не е зле, преди да се пише - и да се чете.

Поздрави
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

18 Бегущий Волк | 04.09.201614:05

А и Унгария сега е по-близо от всякога - 800 км по въздух от София. Напълно разбираемо би било да се отскочи сутринта, полетът е един час, да се пообикаля там и разгледа, а вечерта човек да се върне.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

17 Бегущий Волк | 04.09.201614:01

A, Dear Ivan,

Kato terve, perkele vito, moro, moro Много щастлив . Ами, какво да кажа, прав си! Много щастлив Прав си като подпрян трудовак на лопата и пушещ цигара. На мен също ми хареса Унгария, но питаш ли ме как се търси летището? Заставаш в метрото и се пулиш във вагоните от ВСВ - тъмнозелени отвън и подобаващо комунистически отвътре, като се мъчиш да разбереш къде е шибания аеропорт. Добре, че двама контрольори ме упътиха - описанието бе на унгарски с много ръкомахане, звуци като от излитащ самолет и смешни гримаси. Смял съм се много, защото нямах техническата възможност да ползвам уай-фай или поне интернет в телефона, а повечето хора като ги попиташ на английски, вдигат рамене.

Абе, приятно е да се посещават интересни места. С удоволствие бих се върнал.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.01.2011, 23:00

16 Stanimir Popov | 31.08.201621:13

Иххххххх бре! като ви чета - присмял се Хърбел на ... Унгария, не на Щърбел!
Първо, Убгария е на светлинни години от нас, както и чехия, словения, словакия, и дори ръмуния!
Второ, Унгария си нямат тъпанар като Бойко Тиквата.
Трето, Унгария си нямат толкова ТЪП сайт като уеб кафето!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

15 Dear Ivan | 31.08.201620:48

Бягащи вълко, другото е резултат на прекарания социализъм, но за езика няма защо да се ядосваш и да ги упрекваш. Хората си уважават езика и си пишат на него. Ние сме дупедавците - примерно някакъв грозен хотел в Приморско, кръстен "Голдън сендс енд шайнинг сън бийч резорт енд спа" Много щастлив Е какво е това, нито е на български, а сме в България, нито значи нещо, но оная мутра е много щастлива колко велико си е кръстила луксозната барака и чака големите мангизи.

Баща ми, културен човек, който четеше, пишеше и говореше свободно на руски, френски и английски и имаше понятие от още два-три езика, когато за първи път отиде в Будапеща, като се върна, ми каза със смях: "Страшно е! Вървиш по улицата, гледаш чисти тротоари, хубави магазини, подредени зеленчуци, чисти и лъскави като найлонови, навсякъде пише кое какво е - учреждения, хотели, ресторанти, магазини, улици, етикети, книги, списания, вестници - ти четеш всичко, но нищо не разбираш! Ама нищо!" Много щастлив

Унгарският език е единствен и няма аналог, на който да се опреш, за да си помогнеш, както например ако си учил френски, може да поразбереш нещо и от италиански и испански, без да си ги учил, защото са все романски езици и имат много общи корени. В английския също има много френски думи, в някакъв период са стигали до 70% от целия език. Този си е унгарски. Казват, но много малко съм слушал да се говори на него и съм виждал само някое и друго написано име, че същият бил и финландският. И понеже са уникални и не приличан на никой друг, езиковедите са ги сложили в самостоятелна група. Казва се "угро-финска".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

14 Dox | 31.08.201620:19

Някои примитиви тук продължават да се борят с комунизма. Още не могат да проумеят, че всъщност имат проблем с комунизма в себе си. А това навява мрачно чувство за безнадеждност.

Подобни писаници иначе вършат нужната работа - отклоняват вниманието в нужната посока. Внушават "правилни" мнения за този или онзи политик и така.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

13 Galina Aleksandrova | 31.08.201619:21

Накратко - бивша комунистическа държава, откъдето младежта емигрира, а останалата част от населението чака да бъде държавно и безплатно уредена с 3 висши, шефско кресло и няколко хиляди заплата. Емигрантите са виновни, защото от чужбина пращат пари само на собствените си семейства, вместо да си седят на задника в родината и патриотично да наливат средства в бездънните ями на държавното солидарно осигуряване.
Същото като в България.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

12 Люба6а | 31.08.201618:30

опетков-що така?наблъскали ти минусчета!че какво лошо написа?и уебкафето се разсмърдя на червеносвинчувски фекалии Бесен сакън-за червените свини или убуу или ... Отегчен
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

11 opetkov | 31.08.201615:21

Статийката е толкова повърхностна, че не си струва да се коментира. Във всяка държава могат да се намерят мръсни места, безработни мързеливци и безброй други дребни несъществени недостатъци. Унгарската икономика функционира на пълни обороти и всеки желаещ да се труди може да намери място, отговарящо на възможностите му. Унгария беше и си остава много добре уредена държава при социализма и сега. Всякакви сравнения с България са неуместни. Една от основните разлики е че партията на Орбан има почти конституционно мнозинство в парламента и червените могат само да пикаят кръв и да рият с копита. И Орбан е истински политик и патриот за разлика от нашия страхливец.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 13.07.2014, 21:16

10 Бегущий Волк | 31.08.201613:06

Будапеща и на мен ми хареса, макар да ми бе трудно с езика. Но, който я хвали, нека погледне вагоните от ВСВ на будапещенското метро, мръсотията на някои места, дори цигания. Почти няма надписи на човешки език, трудно се разбира кое е полиция и кое военен автомобил, кое е агенция за отдаване под наем и кое бюро за туристичесуслуги. И чета: Igarok Kiadorok, Berelhetö, а отсреща Неплигет. repülőtér, rendőrség, központi, sonkás szendvics, macska, punci...Hol találok valamit, mennyi az idő, Kérsz valamit inni... Хубави русокоси жени, но като си отворят устите става интересно... Калчър шок. Много щастлив

Пропастта пред Унгария е неясна, засега. Но определено поражда размисли - дали случайно се разпадна Източния блок, дали на западняците не им бяха нужни просто колонии и евтини туристически дестинации, дали не искаха просто нашите пазари на евтина продукция, изнасяна за Африка и Близкия Изток, и да сме потребители само на създаваното от тях... Защото знаем, че светът е в движение, в конкуренция, богатствата са натрупани в географски открития, войни, колонизация и т.н. Конкуренцията е навсякъде и е за специалисти, фирми, организации, като така се оформят центрове за наука и предприемачество, но и средища на инвестиции.

Веднага става ясно, че който има пари, може да си позволи да плаща на по-добри специалисти, да развива повече и по-солидни проекти. Държавите без пари като нашата, ще се принудят да търсят специалистите си другаде, защото нашите ще избягат на Запад. Същото е за Унгария, но там близостта до Австрия и другите развити държави не само забавя процеса, но и ще доведе до това, специалистите да са предимно унгарци или от други европейски държави, докато при нас скоро ще си "внесат" от трети страни, защото нашето население просто бяга.
   

оценка

+1 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.