Какво следва от излизането на САЩ от Парижкото споразумение за климата | webcafe.bg
Webcafe

Какво следва от излизането на САЩ от Парижкото споразумението за климата

Webcafe
02.06.2017, 07:56 (обновена 02.06.2017, 19:23)
Donald Trump

Снимка: © Getty Images

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ излизат от Парижкото споразумение за климата. Той направи това от поляната пред Белия дом.

"Съединените щати ще започнат да преговарят за ново споразумение за климата" - заяви Тръмп, който се обяви за "справедливо споразумение". Ако успеем - добре, ако не - търпение." - добави американският президент.

"САЩ няма повече да спазват обвързващите част от Парижкото споразумение от днес нататък".

Американският президент каза още, че САЩ ще се оттеглят от споразумението, но ще започнат преговори за повторно участие или за съставяне на ново споразумение,  в което да има "справедливи клаузи за страната, за компаниите, за работниците и за данокъплатците". Според него Парижкото споразумение е "негативно" за американците. "Не мога със съвестта си да поддържам споразумение, което наказва САЩ".

Страната веднага ще спре да внася средства в "Green Climate Fund" на ООН, защото според американския президент Парижкото споразумение е в ущърб на Щатите и в полза на други страни.

"Аз съм избран от гражданите на Питсбърг, а не на Париж" - каза той, уверявайки, че страната е за борбата с климатичните промени, но не за сметка на работните места. Тръмп се ангажира веднага да започне да работи с демократите за нови преговори за климатичните промени и уточнява, че Парижкото споразумение ще коства на САЩ работни места, които "не можем да си позволим да загубим".

Тръмп говори малко след три часа вашингтонско време, потвърждавайки намеренията си, които бяха обявени преди дни. Според него Парижкото споразумение може да предизвика загубата на 2,7 милиона работни места до няколко години. Американците нямат нужда от това. "Световните лидери не може да ни налагат тежки задължения, докато Китай може да прави за 13 години каквото си иска, това не е равнопоставен договор".

Президентът още веднъж подчерта, че държи много на въглищния сектор и иска да се отворят нови мини. "Споразумението не е за климата, а позволява на други страни да имат финансови предимства над нас" - продължава Тръмп.

Излизането на САЩ от споразумението за климата отваря огромна финансова дупка по отношение на финансирането на проектите в тази област.

Страната дава два до три милиарда годишно в подкрепа на по-бедни страни за изграждането на технологии за енергия с ниски емисии и за защита от природни бедствия. Към това трябва да се добавят и 55 млн. долара за генералния секретариат на ООН за климата и обещаните милиарди и за фонда за помощ на ООН.

След като обяви оттеглянето Тръмп написа в Twitter слогана на предизборната си кампания - "Да направим Америка велика отново!".

Френският президент Еманюел Макрон реагира също в социалната мрежа с пост: "Make our planet great again" - "Да направим нашата планета велика отново".

С решението си Тръмп се изправя срещу целия цивилизован свят. Единствените страни, които не подкрепят споразумението от Париж са Никарагуа и Сирия.

Париж - Берлин - Рим

"Парижкото споразумение остава крайъгълен камък на сътрудничеството между нашите страни, за да посрещнем ефективно и навреме климатичните промени и за да изпълним целите за развитие на 2030 година" - пишат в обща нота германския канцлер Ангела Меркел, италианският премиер Паоло Джентилони и френският президент Еманюел Макрон. "Твърдо вярваме, че Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, защото е жизненоважен инструмент за нашата планета, за обществата и икономиките". "Убедени сме - добавят европейските лидери,- че прилагането на Парижкото споразумение дава големи икономически възможности за напредък и растеж в нашите страни, както и в глобален мащаб". Тримата държавни ръководители с притеснение научават за решението на САЩ да се оттегли от климатичното споразумение.

Първият коментар на президента Обама е, че "администрацията на Тръмп се присъединява към малък брой народи, които отхвърлят бъдещето".

Европейската комисия

"Днес е тъжен ден, тъй като един ключов партньор обръща гръб на глобалните климатични прочени. ЕС дълбоко съжалява за едностранчивото решение на администрацията на Тръмп" - казва еврокомисарят по енергетиката Мигел Ариад Канете.

Белият дом

Белият дом предварително е информирал съюзниците си, че Доналд Тръмп ще извади САЩ от глобалното климатично споразумение за климата в Париж.

"Договореното от Обама споразумение налага нереалистични цели на САЩ при намаляването на емисиите, оставяйки на страни като Китай зелена светлина за години" - пише в документ, цитиран от американските медии и раздаден в Конгреса от Белия дом, за да се обясни решението на Тръмп.

"САЩ вече са водеща сила в света при производството на енергия и нямат нужда от отрицателно споразумение, което да е в ущърб на американските работници".

Отхвърлянето на Парижкото споразумение бе едно от предизборните обещания на Доналд Тръмп по време на президентската кампания.

115 туита за климатичните промени

Според Vox Тръмп е изразил скептицизъм или е отричал споразумението 115 пъти в Twitter от 2011 година насам. Изданието цитира всички туитове, като повечето от тях издават нещо като объркване относно кое е климат и кое е време.

Междувременно Белият дом отказа да обяви дали Тръмп отрича климатичните промени по принцип.

"Валя над 4 инча сняг миналия уикенд в Ню Йорк. А е още октомври. Толкова за глобалното затопляне".

Китай и Русия

Коментарите от Китай са за запазване на споразумението, дори и САЩ да излязат. Защото става дума за "глобално предизвикателство, от което другите не може да се откажат". Русия заяви, че ефикасността на споразумението ще намалее, ако ги няма ключови фактори.

Вредните емисии - кой, колко?

САЩ са вторият производител на парникови газове, с 15% от глобалните емисии. Първият източник е Китай - с 29%. Но от 2015 година китайските емисии спадат с 0,7%, а през 2016 година с още 0,5%. Спадът се дължи на затварянето на централи с въглища и отварянето на ядрени централи.

САЩ намаляват емисиите с 2,6% през 2015 година, а през 2016 с 1,7% благодарение на възобновяемите енергийни източници, насърчавани от Обама.

Третият производител в световен мащаб на парникови газове е ЕС с 10%. През последните 20 години европейските емисии намаляват значително, но през 2015 година се увеличават с 1,5%. Проблемна е Индия, която допринася с 6,35% за глобалните емисии и през 2015 година увеличи производството си на парникови газове с 5,2%. Решението на Тръмп би могло да подтикне Ню Делхи да забави ангажимента си при намаляването на емисиите.

Големият печеливш Китай

С тези си действия Тръмп изолира Америка и създава вакуум в глобалното лидерство. "Неговото решение е най-големият стратегически подарък за китайците, които с радост ще запълнят вакуума, който Вашингтон оставя на световно ниво във всички области - от поставянето на правила за търговията и стандарти за климата.

"Именно въпросите около климатичните промени обединяваха САЩ с европейските им съюзници, а също и със новите суперсили от Азия, дори с вечния несъгласен- Иран" - пише New York Times.

Тръмп изважда Америка въпреки несъгласието на по-голямата част от американския бизнес, както и на неговия държавен секретар Рекс Тилърсън, който прие Парижкото споразумение докато оглавяваше Exxon Mobil, считайки го не толкова за задължетие от морално естество, колкото на част от новата цена, за да правиш бизнес по света.

Съобщението, че САЩ излизат от споразумението изва няколко дни след като Тръмп отказа да даде на съюзниците си от НАТО потвърждение за ангажимента на Америка за тяхното сътрудничество и няколко месеца след като той се отказа и от Трансатлантическото партньорство.

"Иронията тук е, че хората се притесняваха, че Тръмп ще дойде и ще направи светът по-добър за Русия" - казва Ричард Хаад, председател на Съвета за международни отношения. "А той всъщност направи света по-отворен за китайското влияние".

За разлика от Обама, Тръмп счита, че американските пари за борбата с климатичните промени не помагат на по-бедните страни, а лишават САЩ.

Нужни са години, за да стане ясно в дългосрочен план как ще се отрази решението на Тръмп да се откаже от Парижкото споразумение. Това едва ли ще наруши световния баланс. Европа няма скоро да приветства Русия, а Китай е твърде зает със собствените си интереси. Но едно е сигурно, на Америка, водена от Тръмп вече не може да се разчита.

Oще: белия дом  доналд тръмп  парижко споразумение за климата  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 07.06.201719:27

бат' Арнолд сере връз Тръмп по повод изтеглянето:

Arnold Schwarzenegger Blasts President Trump For Withdrawing

https://www.youtube.com/watch?v=iXH2ojr7wi4
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

15 Mako | 07.06.201710:19

deowin | 07.06.201702:50
Няма нужда от задачка - ти вече показа, че дори математиката от 3ти клас те затруднява.
Може би не е ужасно лоша идея всеки да се придържа основно към това, което всъщност умее - ти се придържай към емотиконите, които доста ти се удават,
=================

Свръхо, както винаги кефиш: и с нежеланието си да коментираш по същество, и с темата за емотиконите / третият ти спасителен пояс/, и с неспособността си да контролираш напиращото за пореден път желание да застанеш в поза "математически мъдрец".
Последното е особено комично на фона на демонстрираните от самия теб неспособности да извършваш вярно елементарни пресмятания, да оценяваш графични обекти, да се ориентираш в смисъла на статистически данни.
Възнаграждавам всичко това с подходящото количество емотикони:
Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

14 скучко | 07.06.201710:09

Део, ей ся си Го преместих от единия в другия крачол Много щастлив
А Славчо не го гледам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

13 Оби Уан | 07.06.201709:39

Део, задължително, доброволно, аз го разбирам така - до сега Обама ги плащаше тези 3 млрд и спазваше точките и мерките. Сега Тръмп казва - САЩ повече няма да го прави...
Останалото са локуми.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 07.06.201702:50

Няма нужда от задачка - ти вече показа, че дори математиката от 3ти клас те затруднява.
Може би не е ужасно лоша идея всеки да се придържа основно към това, което всъщност умее - ти се придържай към емотиконите, които доста ти се удават, а Скучко може да се придържа към преразказване на преразказани в шоуто на Слави вицове, което пък на него доста му се удава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

11 Mako | 06.06.201722:54

deowin | 06.06.201716:57

не е трудно да се разбере, че ако едно споразумение не те задължава с нищо, а просто изразява добрата ти воля да изпълняваш стъпки по някакъв широк план, то си напълно в силата си безнаказано и без каквито и да било последствия да спреш да изпълняваш някаква конкретна дребна част от него ($3B са пренебрежима сума в контекста на щатския бюджет и Парижкото споразумение като цяло) без да е необходимо изцяло да се отричаш и оттегляш от споразумението
================================

Валидна логика. Валидна за същества от типа "селски тарикат". Този тип хора просто няма как да схванат, че правилата за джентълменско поведение налагат една договорка да бъде изпълнена, дори когато й липсва елемент на правна задължителност... Другото би било несъмнен акт на лицемерие.
Честито, селтако!
/ Пробвай сега да се измъкнеш с една задачка, можеш да ни поговориш и за подчовеците Смее се /
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 06.06.201716:57

>говоря за три (три) млрд.$ , дето Тръмп повече няма да дава

Първо, Тръмп не дава никакви пари. Не само, че цялото му състояние е под $3B, а и никога не е давал за подобни хуманни цели, благотворителност и прочие.
Второ, ако щатското правителство е давало някакви $3B за нещо, свързано с Парижкото споразумение, то не е защото споразумението ги задължава. Следователно - и това ми се струва би трябвало да е разбираемо дори за интелект като твоя, може би дори този на Mako - ако Тръмп е искал да спре тези разходи, то абсолютно не е било нужно да се оттегля от Парижкото споразумение, защото, повтарям, всичко договорено там е доброволно, а не легално обвързвяащо.
В този момент нормален рационален човек би се запитал защо тогава Тръмп се оттегля от цялото споразумение, след като точно за целта, която той посочва, това изобщо не е нужно. Не виждам да си задавате този въпрос.

Виждам, че сте с.. доста специални когнитивни способности, но наистина не е трудно да се разбере, че ако едно споразумение не те задължава с нищо, а просто изразява добрата ти воля да изпълняваш стъпки по някакъв широк план, то си напълно в силата си безнаказано и без каквито и да било последствия да спреш да изпълняваш някаква конкретна дребна част от него ($3B са пренебрежима сума в контекста на щатския бюджет и Парижкото споразумение като цяло) без да е необходимо изцяло да се отричаш и оттегляш от споразумението.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

9 Mitglied 555 | 06.06.201714:30

"ПарижкоТО споразумениеТО за климата"...
-------------------------------------------------------------------

Какво повече има да й се коментира на тази статияТА... смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

8 скучко | 06.06.201712:26

А, бе Прасчо (не от Мечо Пух) , ти тъп ли си , що ли!? Чуди се Не схващаш ли ,че ти говоря за три (три) млрд.$ , дето Тръмп повече няма да дава! Башка онея 55 000$ за джоба на съответния Комисар! Па дали са ги давали с обвързващо споразумение, с пищов на челото ,доброволно или как то и да е там, повече НЯМА да ги дават ,както казах за джоба на Бхуто Мбуто, Наебаго Укюмуро или който и да е там вожд на слабо или по-слабо развита страна от вселената.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

7 Mako | 06.06.201711:39

deowin | 06.06.201700:14

Което по никакъв начин не противоречи и не отхвърля факта, че Парижкото споразумение не налага задължения, че в него няма точно никакви "обвързващи части", от каквито Тръмп се хвали, че отървава горкия американски народ, за която куха и напълно лишена от същност реторика разни пълни идиоти тъпоумно му се възхищават.
==============================

Умниче, пак прекаляваш със селското си самодоволство, след като вече шумно се насра с оценките си за Протокола от Киото:
1. Да, ПС не разполага с инструменти да принуди подписалите го да изпълнят целите му. В този смисъл то наистина е /юридически/ необвързващо.
Но:
2. Актът на присъединяване представлява заявено съгласие на присъединяващия се със смислеността на екополитическите цели и инструментите за тяхното постигане, фиксирани в споразумението. И в този смисъл поставя определени морални и политически ангажименти към онези, които са го подписали.
3. Евентуалното участие във въпросното споразумение без това да доведе до съответните синхронни с него промени в екополитиката на една държава, би било класически пример за политическо лицемерие. Нали беше яростен противник на този грях, особено в руските му варианти? Защо, при това положение, не се възмущаваш от факта, че в продължение на близо 20 г. след подписването на ПК САЩ формално подкрепяха неговите принципи, но отказваха да го ратифицират / камо ли изпълнят фиксираните в него стойности/? Това не е ли НАГЪЛ акт на лицемерие? Да дрънкаш загрижено за екопроблемите, да съветваш назидателно другите как да се справят с тях, чрез ограничаването на вредните емисии, а сам да отказваш, поне от кумова срама, да предприемеш счетеното за нужно в един документ, който има твоята принципиална подкрепа?
4. Е, Тръмп обяви края на тази ера в поведението на САЩ по проблема. Да, направи го в типичния си стил - чрез съответната туитър-клоунада, оставяйки обезпокояващ вкус на напредвидимост, но го направи! След този акт поне лекето на лицемерие ще бъде позачистено. Бонус - Америка ще има шанс да формулира ясно и открито своите виждания по проблема / дали администрацията на Тръмп ще успее да го направи е друга бира!/.
Все е нещо.И не е толкова зле, какъвто и вой да надават мейнстриймаджиите!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.