Жената, която гледа тигрите в очите | webcafe.bg
Webcafe

Жената, която гледа тигрите в очите

Webcafe
01.12.2017, 16:56 (обновена 02.12.2017, 09:29)

1 от 7 снимки Назад Напред

Бенгалски тигър

Синги Уангмо е на 31 години и е мениджър на Националния парк Royal Manas в Бутан, малкото хималайско кралство, което се намира между Индия и Китай. Там не се изчислява БВП, а нетното вътрешно щастие.Паркът е светилище, включено в мрежата на Юнеско за опазнане на бенгалския тигър и неговия хабитат.

Синги винаги е искала да стане рейнждър. "Това бе моята детска мечта, затова се чувствам щастлива, че от една страна успях да я реализилам, а от друга помагам за запазването на дивата фауна в моята страна" - казва. Уангмо е сред малкото жени-рейнджъри в Бутан, а от 2011 година ръководи колектив от 94 души.

В джунглата

Освен с управлението на парка, тя работи активно и на терен. "Когато сме в джунглата, водя колона от 30 рейнджъра, 100% мъже." - разказва. Работата е опасна не толкова заради тигрите, а заради бракониерите, които са хора без скрупули и готови на всичко. В момента в резервата има 22 тигъра, които непрекъснато се наблюдават. През последните години те се увеличават значително благодарение на усилията на правителството на Бутан. И най-вече благодарение на хора като Синги.

В света има само 3 хиляди бенгалски тигъра, затова те са застрашени от изчезване. Затова WWF започна програмата Tx2, чиято цел е да удвои броя на бенгалските тигри до 2022 година в техния естествен хабитат.

Най-голямата заплаха - бракониерите

Бракониерите убиват тигрите, тъй като техните кости се използват в китайската традиционна медицина, както и в други азиатски страни. Синги уточнява, че в Бутан тигрите не участват в традиционната медицина, а се изнасят в чужбина.

Младата рейнджърка прекарва дълго време в джунглата. "Работата е трудна и физически, и психически." Синги стои месеци на изолирани места, далеч от семейството си. "Но удовлетворението, което получавам от работата си, е голямата награда за усилията и жертвите".

Фотоклопки

Въпреки че работата и животът й са посветени на тигрите, Синги все още не е заставала на четири очи с тигър. Това не я плаши, напротив тя мечтае да има привилегията за погледне отблизо това невероятно животно.  Но Синги познава всичките 22 тигъра в резервата, един по един - благодарение на фотоклопките. Това са специални фотокамери, които следят тигрите. "Опитмист съм за тяхното бъдеще - казва Синги - щастлива съм за бъда начело на парка, в който живеят".

Важна роля в опазването на тигрите имат и местните общности.  "Опитваме се да запазим живи техните ценности, а в замяна получаваме сериозна подкрепа и сътрудничество за опазването на тигрите и на техния хабитат" - казва рейнджърката.

Въпреки че е застрашен от изчезване, царският бенгалски тигър или индийски тигър е най-разпространеният вид тигри. Характерна за него е бялата окраска на черни ивици, затова се казва бял тигър. Най-разпространен е в Индия, среща се и в Бангладеш, в Бирмания, както и в някои зони на Бутан и в Непал.

Oще: бенгалски тигър  бутан  застрашените бенгалски тигри  индия  китай  китайска народна медицина  природен резерват  юнеско 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.