Webcafe

"Немъртвите" членове на ИДИЛ, които се спотайват в Европа

Webcafe по The Daily Beast
06.02.2019, 09:08 (обновена 07.02.2019, 13:55)
Тълпа

Снимка: © Getty

Изправена ли е Европа пред нова вълна от тероризъм?

Европа се готви за нова вълна от джихадистки атаки от терористи, свързани с т.нар. "Ислямска държава" (можете да я наричате и ИДИЛ 2.0). Това посочи шефът на Интерпол Юрген Сток наскоро пред репортери.

Някои джихадисти биват освободени от затворите, други се завръщат в Европа - и в затвора, а трети, както научаваме, досега не са били известни на полицията и действат като "спящи терористични клетки", които чакат да бъдат мобилизирани.

Изправени пред подобни тревоги, шефовете на американското разузнаване предупредиха, че ИДИЛ все още е далеч от това да бъде унищожена - въпреки твърденията на американския президент Доналд Тръмп за противното.

Миналата седмица Международният център за изучаване на екстремизма и насилието (ICSVE) е разпитал 18 кадри на ИДИЛ, държани в плен от кюрдските Народни отряди за защита (YPG) - съюзници на американските коалиционни сили в Сирия. Двама от разпитаните затворници са били бивши членове на разузнавателна група на ИДИЛ, известна като "емни" (понякога също изписвана като "амни").

Един от тях е тунизиецът Абдел Кадр - 35-годишен, с атлетично телосложение и очевидно доста интелигентен. Той незаконно се е промъкнал в Европа през 2008-а и после е успял да получи законно право на престой, живот и работа там, като е сключил брак с германка.

Абдел Кадр твърди, че е "открил религията" и също така, подобно на много чуждестранни бойци, е бил трогнат от съдбата на сирийците, убити от силите на Башар ал Асад. Това го е накарало да напусне Германия и да замине за Сирия през 2014-а зад волана на линейка с хуманитарна помощ.

В крайна сметка Абдел Кадр се е присъединил към ИДИЛ и е служил на каузата на организацията до залавянето му от кюрдските YPG миналата година. Изглежда, той е имал достъп до елита на ИДИЛ и е склонен да обсъжда какво знае като същевременно се стреми да не инкриминира себе си.

Що се отнася до разузнавателната група на ИДИЛ, Абдел Кадр казва, че има и вътрешни, и външни "емни" мрежи в ИДИЛ. Първата се грижи за сигурността в самообявения халифат, а втората изпраща свои агенти извън него, които да са "спящи терористични клетки", организиращи терористични атаки в Европа и другаде.

По думите му тези разузнавателни агенти живеят по 24 часа на ден с "маска". Избрани са специално за тази задача - имат собствени къщи и специални фамилии.

Преди да се присъедини към ИДИЛ, Абдел Кадр е живял в Германия, където е бил трафикант на хора и стоки. Работил е между Турция и Европа. Казва, че се е присъединил към "Ислямска държава" заедно със своя приятел Доминик - бял германец, приел исляма. Доминик е искал да се завърне в Германия, за да работи като агент под прикритие на ИДИЛ, и тъй като е бил със светла кожа и без криминално досие, е вярвал, че може да го стори незабелязано.

По думите на Абдел Кадр е имало много хора, които са били обучени от ИДИЛ да отидат в Европа. Членът на емни, който е подготвял и подпомагал много от тях, също е бил бял европеец - австриец, представящ се с псевдонима Абу Муса ал Алмани.

Абдел Кадр обяснява, че ал Алмани е отговарял за Германия. Говорил е седем езика: немски, холандски, френски, арабски и немски с австрийски акцент. Австриецът е имал дълга коса и червена брада и е бил член на заможно семейство в Австрия. Отказал се е от християнството и е приел исляма, след което е започнал да пътува навсякъде из Европа, Турция и Сирия.

Кадр твърди, че е чул за вълната, която ИДИЛ подготвят за Европа. Попитали са го дали иска да се върне за Германия и са го успокоили, че ако има такова желание, не трябва да се притеснява за парите.

Абдел Кадр е предпочитал по това време да си стои вътре в ИДИЛ и да върти страничен бизнес, носещ му сериозни печалби. И е имал готово извинение, за да се откаже от такава мисия – има седем парчета от шрапнел в тялото си и ако мине през летище, ще бъде заловен.

Също така изглежда като арабин, какъвто е, и съответно може да стане обект на профилиране. Именно поради тази причина по думите му в Европа биват изпращани най-вече атлетични мъже, които приличат на европейци.

ИДИЛ емни са поискали от Абдел Кадр да се върне към предишния си бизнес – трафика на хора. Докато е живеел в Германия с германската си съпруга, той е печелил хиляди долари като е помагал на бенгалци, иранци, пакистанци и афганистанци да преминат от Турция в Европа. Разузнаването на ИДИЛ е знаело за това му минало и австриецът Абу Муса ал Алмани му е казал, че "цялата "Ислямска държава" се нуждае от него" и уменията му.

Емни са поискали от Абдел Кадр да им помогне да прекарат през границата обучени агенти обратно в Европа като следват маршрута от Турция към Гърция, който той е използвал преди. Кадр твърди, че е отказал, използвайки травмите си като оправдание. Това може и да е истина, но може би той просто се страхува да признае ролята си в трафика на агенти пред разпитващите го.

Немъртвите

Според Абдел Кадр, когато емни са подготвяли изпращането на европеец обратно за терористична атака, те първо разпространявали лъжлива новина както в ИДИЛ, така и във външните си медии, че конкретният човек е загинал в бой или бомбен атентат.

По-късно обаче е ставало ясно, че той всъщност е жив и успешно е извършил атентат в Париж или Брюксел например, ставайки по този начин "мъченик".

Кадр разказва, че що се отнася до самоубийствени атентати в Европа смъртта на агента-извършител се е оповестявала от ИДИЛ няколко месеца по-рано, докато всъщност подбраните са били отвеждани в лагер за обучение. Така другите членове на "Ислямска държава" са чували два пъти за смъртта на един и същ човек – веднъж при мнимата му "смърт" преди обучението и втори път, когато мисията му в Европа вече е била успешно завършена.

Същото е важало и за Доминик. Абдел Кадр разказва как ИДИЛ са заявили, че той е бил убит, но това не е било истина. Семейството на Доминик е знаело, че е жив, но не и къде е. Кадр обаче е бил наясно с плановете му да се върне в Европа. До момента не се е получавала информация Доминик да е извършил атентат, но неговият приятел е убеден, че той е жив и е някъде в Европа.

Плененият от кюрдските YPG Абдел Кадр твърди, че се е опитал да осуети потенциален атентат от Доминик като е предупредил германското и европейското разузнаване за "изчезването" на своя приятел и измислената вест за смъртта му в ИДИЛ.

По думите на тунизиеца в Европа "има към 1000 партизани", а ИДИЛ са успели да ги вмъкнат на Стария континент с бежанските потоци. Много от тях са били изпратени с фалшиви паспорти. Преди да се превърнат в спящи терористични клетки са преминали през специална подготовка, езиково обучение и редица операции в Турция, сред които трансплантация на коса и дори смяна на цвета на очите.

Поне двама от атентаторите, извършили атентата в Париж през ноември 2015-а, са влезли в Европа сред бежанци и са носили фалшиви документи.

През 2015-а германецът Хари Сарфо – германец, който е пораснал във Великобритания, е бил подложен на натиск от ИДИЛ емни да се включи в подготовката и извършването на атентат в Германия. Той е разказал на властите, а по-късно и на Spiegel и New York Times, за подготовката си и всичко, което знае за действията на тези ИДИЛ емни.

От "Ислямска държава" са инструктирали европейците какво трябва да свършат. Под прикритието на туристи, отиващи на почивка в курорти в Южна Турция, хората от Европа са преминавали през кратко обучение от ИДИЛ преди да бъдат изпратени обратно, за да се присъединят към останалите спящи терористични клетки на Стария континент.

Абдел Кадр потвърждава, че това наистина се е случвало, включително и с младежи, чиито родители изобщо не са разбирали за станалото.

Запитан за този случай и други като него, представител на службите за сигурност и висш член на кюрдските YPG обяснява, че неговата организация прави всичко по силите си да възпира подобни действия. YPG твърдят, че са заловили и сега държат в свои затвори над 3500 чуждестранни бойци, много от тях европейци.

Но кюрдите се чувстват обезсърчени, тъй като знаят, че тези чужденци са се промъквали през Турция, някои от тях са получавали медицинска помощ в Турция, когато са били ранени, и повечето от логистичната подкрепа и допълнителни хранителни припаси за ИДИЛ са били доставяни през турската граница.

Решението на Доналд Тръмп да изтегли около 2000 американски войници, осигуряващи логистична и друга подкрепа, оставя кюрдската организация в доста уязвима позиция. Турското правителство настоява, че YPG е част от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), която Анкара и много други правителства, включително САЩ, считат за терористична организация.

Друг представител на военното разузнаване обаче твърди, че те всъщност се "борят с тероризма ежедневно" в опита си да "опазят Европа от такива хора".

Oще: атентатори  великобритания  германия  идил  ислямска държава  кюрди  париж  сащ  сирия  тероризъм  терористични клетки  траифк на хора  трафикант  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.