Турция между Brexit и Тrexit | webcafe.bg
Webcafe

Турция между Brexit и Тrexit

теодТеодор Спасов
27.06.2016, 22:04 (обновена 29.06.2016, 15:11)
ердоган

Снимка: © getty images

Най-вероятно споменаването на „TRеxit" от страна на турския президент в този сложен за Европа момент е просто поредният блъф, с който той се опитва да склони Брюксел към предприемане на отстъпки. Но е тревожен фактът, че думата „референдум" става все по-актуален инструмент на политическия популизъм в глобален план.

Докато Брюксел се опитва да поправи щетите от поредното "извънредно положение" след референдума в Обединеното кралство, в Анкара никой не крие задоволството от оставката на Дейвид Камерън.

Малко преди провеждането на BRеxit британският премиер предупреди, че Турция няма да стане пълноправен член на ЕС "преди края на хилядолетието".

Думи, които бяха приети много остро в турското политическо, медийно и обществено пространство - и които създадоха благоприятна почва за ново популистко говорене в Анкара.

Турция по пътя към TRexit?

В Анкара се увеличават политическите заявки, че излизането на Великобритания от ЕС може още повече да утежни сложната комуникацията с Брюксел, заради която преговорите за присъединяване на Турция към ЕС нямат особено развитие от години.

Възползвайки се от деликатната ситуация, турската власт обяви, че има резервен план, в случай че Брюксел не направи отстъпки по отношение на преговорите. Турция заплаши да последва примера на Великобритания и в скоро време да проведе референдум за "TRexit", при който гражданите да решат дали правителството завинаги да вдигне ръце от безплодните преговори с Брюксел.

Популизмът на Ердоган

Заявката дойде от най-високо ниво: докато изборният ден на Острова още не беше приключил, турският президент Реджеп Ердоган обяви, че се обмисля допитване до гражданите за това дали Турция трябва да настоява за нови преговори с ЕС или да ги преустанови завинаги.

Ердоган обвини Брюксел в двоен стандарт спрямо Турция, която вече 53 години стои с куфарите пред портата на европейското семейство.

Президентът на Турция твърди, че Брюксел не приема страната само заради факта, че тя е мюсюлманска държава. За да потвърди това убеждение, той се позовава на думи на бивш френски министър, изречени в присъствието на Ахмет Даватоглу, които гласят, че "турците няма да влязат в ЕС, защото са мюсюлмани".

Ердоган обаче пропусна да спомене, че сред причините за тромавия диалог по присъединяването на Турция към Европейския съюз е нежеланието на турското правителство да предприеме действия спрямо някои проблеми от особено важно значение и които са пряко или косвено свързани с теми - табу в турската политика: включително кюрдския и кипърския въпрос.

Повечето турци вече са негативно настроени към ЕС

Пропагандата против ЕС е толкова силна в Турция, че ако днес се проведе референдум „TRexit", повечето граждани на югоизточната ни съседка най-вероятно биха казали „не" на бъдещите преговори с Европейския съюз.

Това е и изводът на социологическите агенции в страната. Последните резултати сочат, че по-малко от половината от турските граждани, 47 процента, имат позитивно отношение към Европейския съюз към момента.

През 1999 г. - когато Турция стана официален кандидат-член - повече от 2/3 от турците подкрепяха присъединяването на страната към ЕС.

Тромавият път на Турция към ЕС

Още през 1963 г. Турция постига споразумение за асоциация с Европейската икономическа общност (прераснала в Европейски съюз), а през 1999 г. вече и официален кандидат-член. Преговорите за присъединяване започват през 2005 г. - същата година, в която започват и тези с Хърватия.

За разлика от Хърватия, която още през 2013 г. стана пълноправен член на Европейския съюз, досега са отворени едва 15 от общо 35-те глави от преговорите за интеграция на Турция, като само една от тях е приключена.

Защо Турция е нужна на Европа?

Турция е 17-ата сред най-мощните икономики в света и втората най-голяма военна сила в НАТО след САЩ.

Именно това я прави толкова важен партньор на ЕС. Според списание Forbes, Истанбул е петият град в класацията на градовете с най-много милиардери в света със своите 37 милиардери. В тази класация пред Истанбул се намират само Москва (първо място с 84 милиардера), Ню Йорк (второ място с 62-ма милардери), Хонг Конг и Лондон (които имат по 43 милиардера).

Предразсъдъците

Опасението, че Турция е мюсюлманска страна - което масово присъства в турските медиите и в политическото говорене като сериозен аргумент - в действителност не представлява никакъв реален фактор. Истинските предразсъдъци в Европа по отношение на Турция са съвсем други.

Турция има много разминавания по различни политически и стратегически въпроси със страни от ЕС - например по отношение на кипърския въпрос. На практика Северен Кипър официално се води окупирана територия на ЕС от страна на чужда държава.

Не е за подценяване и проблемът, че със своето 76-милионно население Турция би била втората страна-членка на ЕС с най-много депутатски места в Европейския парламент. Това вероятно плаши лидерите на страните, които имат водещо влияние в ЕП (поради голямото си население и действащия квотен принцип за броя на депутатите в ключовата европейска институция) и желаят да го запазят.

Най-вероятно споменаването на „TRеxit" от страна на турския президент в този сложен за Европа момент е просто поредният блъф, с който той се опитва да склони Брюксел към предприемане на отстъпки.

Но е тревожен фактът, че думата „референдум" става все по-актуален инструмент на политическия популизъм в глобален план. А това без съмнение заплашва както разума, така и демокрацията.

Oще: brexit  trexit  анкара  реджеп тайип ердоган  референдум  турция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.02.2010, 11:56

3 SILANCE | 30.06.201618:59

Англичаните отново са на върха! Тържеството на нормалните хора над глобализацията е толкова хубаво нещо,че пропагандната машина на многонацио- налните компании не спира да ме забавлява. И не е популизъм ,а нарастваща популярност на едиствената форма на "Глас народен - глас Божи" - референдумите. Още един кошмар за глобалистите,които ни тъпчат в матрицата, защото резултатите ще стават все по-непредвидими. Англичаните ни дадоха при- мер за това. Деленето по възраст,населено място или цена на продуктите е доста опростачено,пардон опростенческо мислене. Но пък и всеки има право на мнение,нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

2 Nikkor | 28.06.201623:29

Наистина последният абзац казва всичко. 100% си прав.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 28.06.201617:56

последният абзац казва всичко.нео-либералните експериментатори ни продъниха ушите с тая пряка демокрация,от два дена обаче я отричат,щото имало нюанси.прозорчето леееко се пооткрехна с разделението на ''млади,красиви,умни и образовани''и ''дърти,грозни,тъпи и ненужни''.полекичка ни натрапват сегрегация,чрез ''селища затворен тип'',коли без екстри,йофтини лаптопи,йофтини жени,йофтин салам без грам месо и сирене без мляко,ширпотреба и простотия.днеска случайно гледах по тв за една жена,която страдала от рядко заболяване,от което били болни едва 800 души по целия свят.търси 10000 лева за преглед в Германия.дават трилиони за да ''спасяват''народи от ''сатрапите''им,а не могат да отделят 2-3 милиона да спасят 800 болни.а после дъртите англичани били ксенофоби и олигофрени.алчна,бездушна,ойро-атлантическа измет.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.