Как Европа ще запомни гърците | webcafe.bg
Webcafe

Как Европа ще запомни гърците

webcafeПетър Гаврилов*
05.07.2015, 11:09 (обновена 07.07.2015, 14:08)
алексис ципрас

Снимка: © GettyImages.com

Казано на прост език, България колебливо върви нагоре, а Гърция стремглаво пропада надолу, според цифрите за последните години, изнесени от Евростат. Самият референдум, организиран от Ципрас за по-малко от 2 седмици, остава впечатление за всичко друго, но не и за демокрация. И затова е много вероятно, ако днес спечели OXI и Гърция триумфално потъне в бездната на фалита, то в Европа да настъпи облекчение, заради края на тази комична драма

На снимката: Алексис Ципрас гласува на днешния референдум

За първи път попаднах в Атина през 2001-ва и още вечерта пред парламента, където отидохме да видим гвардейците с полички и папуци, се озовахме в центъра на демонстрация на гръцките комунисти.

Хора с червени знамена и портрети на Че Гевара се сбиха съвсем сериозно с полицията, а желанието ми да заснема сцената за малко не доведе до арестуването ми.

В останалата част на централните улички животът се точеше мудно между две фрапета, но явно подобни сцени си бяха ежедневие по булевард Панепистимиу и съседните улички.

Тогава попитах един грък как е възможно в страна от Европейския съюз, на чийто стандарт България можеше само да завижда, да има подобно силно про-комунистическо движение и отговорът беше "не разбираш, но ние се борим срещу капиталите и бюрократите".

Три години по-късно попаднах в студентско общежитие пак в Атина и още повече не разбрах какво и защо се случва там - стените бяха нашарени със сърпове и петолъчки, изписани надписи ККЕ (Комунистическата партия на Гърция) и научих, че студентската автономия стига дотам, че общежитията са неприкосновена територия за полицията, назначават си коменданти (задължително от левите младежки движения) и като цяло университетите са силен развъдник на левичарски идеи - повече комунизъм, отколкото образование.

Резултатът от тези десетилетия подхранван с европейски пари комунизъм предстои да видим днес - гърците ще се опитат да гласуват против плана на кредиторите си, водени от заблудата, че дълговете им са предмет на избори и референдуми.

Още по-силна е лъжата, подхранвана от управляващата партия СИРИЗА и нейните главни лица - Алексис Ципрас и Янис Варуфакис, че мястото им в Еврозоната е гарантирано по принцип и с референдум могат да си извоюват повече пари от джоба на европейците - главно на немците.

В последно време се припомнят факти от историята на Гърция, която изобилства с фалити - шест за по-малко от 200 години, откакто е независима държава.

Повече от половината история на страната, претендираща да е наследник на древна Елада, е минала под знака на несъстоятелността.

Ето и още малко факти:

1. От момента (1981-ва), в който се присъединява към Европейската Икономическа Общност, която по-късно става Европейски съюз, Атина е получила нетни помощи и достъп до фондове за близо 105 млрд. евро - инвестиции в инфраструктурата и икономиката си.

За период от 34 години това грубо прави по 3.5 млрд. годишно.

За сравнение - България е получила малко над 5 млрд. евро сумарно за осемте години, в които е член на ЕС.

Данните са от сайта www.money-go-round.eu, който цитира Евростат.

2. Пак според Евростат, за последните 10 години гръцката икономика се е свила с 18.6 % (близо 1/5) и през 2013 е била на нивото от 2004-та.

За същото време българската икономика е нарастнала с 26.2% (над 1/4) в условията на повсеместна криза след 2009-та., политическа нестабилност и т.н.

През 2005-та Гърция е била близо десет пъти по-богата от България, а през 2015-та тази разлика е по-малко от пет пъти и продължава да се топи.

Казано на прост език, България колебливо върви нагоре, а Гърция стремглаво пропада надолу, според цифрите от Евростат.

Тези цифри трябва да дадат и отговор на гърците, които напоследък си задавали въпроса "Ние като българите ли ще станем?".

Като структура на икономиката и обществото си (зареяло поглед в комунизма), те всъщност са доста по-назад - някъде в началото на 90-те на XX век.

Би трябвало да се радват, ако станат като българите, защото има и по-мрачни перспективи - Афганистан или Сомалия, например.

Страна с неработещи банки и финансов сектор трудно остава цивилизована по-дълго от шест месеца и това е притеснително за нас, доколкото тази страна е съсед на България.

По-възрастните гърци със сигурност помнят времето, когато Гърция е била по-зле от България - веднага след гражданската война в края на 40-те и началото на 50-те години на 20 век.

След това само членството в НАТО и ЕС подарява на гърците исторически шанс да попаднат в клуба на най-богатите и успешни държави, който те пропиляха като малко дете в сладкарница.

През 70-те 80-те години на ХХ век България притежава армия, която съвсем сериозно кара гръцкия генералитет да сънува кошмари с окупация.

Но тогава икономиката на България вече страда от хроничен недостиг и се задъхва от непосилните разходи за въоръжаване.

През XXI век Гърция все повече заприличва на България от ХХ век.

Сравнението със страни от бившия соц. лагер като Полша, Чехия и Словакия например директно би поставило гордите иначе елини в категорията бедняци.

На фона на тези факти, правителството на Алексис Ципрас провежда класическа кампания на шантаж срещу партньорите си от ЕС.

Заигравките с Путин и бомбастичните изказвания против Брюксел, съчетани с искане на 300 милиарда евро репарации от Германия (въпрос, сериозно поставен в гръцкия парламент) накараха и най-търпеливия немски данъкоплатец да си зададе очевидния въпрос - "А защо да сме длъжни да търпим това?"

Тук идват аргументите на солидарността и европейския интегритет, изтъквани от канцлера Ангела Меркел и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Самите гърци явно схващат солидарността като еднопосочна улица, по която камиони с пари трябва да пълнят продънения им бюджет.

Ако имаше поне малко желание да излезе извън левичарските лозунги и шаблони, Ципрас можеше да попита германския канцлер как е бил животът в ГДР през соца - там, накъдето се е запътил заедно със страната си.

Няма да е учудващо, ако с подобна политика скоро има дефицит на риба, маслини и зехтин в центъра на Атина, ще му каже фрау Меркел.

Самият референдум, организиран от Ципрас за по-малко от 2 седмици, остава впечатление за всичко друго, но не и демокрация.

По-комедиен и нерелевантен въпрос беше зададен само на референдума за АЕЦ Белене в България. По-набързо организиран беше само "референдума" в Крим.

Трябва да признаем, че Гърция успешно прилага политика на изнудване по отношение на съседите си и държавите в ЕС отдавна - в този ред на мисли гърците вероятно са прави да мислят, че и този път номера ще мине.

Гърция изнуди България да подпише неизгодна спогодба за водите на река Струма и река Места, в замяна на отваряне нови КПП-та по границата и липса на пречки по пътя към ЕС.

Така в България на Струма има един язовир в горното и течение, а Места няма нито един - за сметка на това, веднага след границата и двете реки са вкарани в язовири - вече гръцки.

Далеч по-явно изнудване Гърция прилага по отношение на Македония заради името на тази бивша югославска република.

Приемането на Скопие в НАТО беше провалено през 2008-ма заради Гърция, а перспективата за започване на преговори с ЕС все повече се отдалечава.

Това явно подкопава вътрешната и външната стабилност на Македония, за което гърците напълно си дават сметка.

Всъщност историческите претенции на скопския антички идентитет са гротескно проявление на претенциите на Гърция да олицетворява целия античен свят и неговата култура и достижения - явно това дразни гърците, а не въображаемия проблем с името на държавата Македония.

Не на последно място, струва си да се припомни начина, по който Кипър става член на ЕС през 2004-та, макар, че общо мнение в Брюксел е, че приемането на Никозия ще навреди на преговорите за обединение на острова между гърци и турци.

На предложението членството на Кипър да се отложи и Никозия да бъде приета заедно с Румъния и България в ЕС и в това време да се интензифицират преговорите за постигане на компромис, Атина отговаря със заплаха за вето върху приемането на останалите 9 страни, кандидатки за членство, някои от които са имали изключително тежки преговори за присъединяване.

Така Кипър, де факто разделена страна с териториален проблем, става член на ЕС.

Това ще е силен аргумент за приемане на Украйна, Грузия, Молдова, Азербаджан или Армения в ЕС, независимо от нерешените им териториални проблеми.

Тук разбира се, Ципрас може да изиграе друга роля, в която отдавна го подозират - на новия "троянски кон" на Москва.

Поведението на Атина по казуса "Южен поток" е само един от белезите за това.

Много е вероятно, ако днес спечели OXI и Гърция триумфално потъне в бездната на фалита, то в Европа да настъпи облекчение, заради края на тази комична драма.

Жан-Клод Юнкер ще има повод за сиртаки, а Ангела Меркел ще пие едно узо - всеки край е ново начало.

*Петър Гаврилов поддържа блога "Управление на бъдещите облаци"

Oще: алексис ципрас  гръцки фалит  гърция  политическа партия сириза  референдум  сириза  фалит 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 07.07.201518:40

>ако са малко по-организирани

Ако бяха малко по-организирани нямаше да стигнат до ситуацията, в която са в момента. Също, през последния близо век не са показвали такива способности.
В този контекст не би било твърде крайно да очакваме, че въпреки състоянието на криза, последните няколко избора на гръцкия народ (СИРИЗА, "OXI") по-скоро сочат, че няма изгледи това да се промени, защото отсъства необходимото усещане за спешност, което би могло да доведе до такива промени.
Гърците явно не желаят и не мислят за необходимо да поемат отговорност за лошата финансова политика на редица техни правителства.
За разлика, например, от ирландците, които го направиха през 2010-та (тоест, приеха да платят сметката за икономическото си пиянство), и данните за икономиката им от последните 3 години изглеждат обещаващо. Да - корелацията не означава задължително причинно-следствена връзка, но подкрепя хипотезата, че може би това е по-добрата опция, отколкото горделиво да се инатиш да признаеш, че си сгрешил, настройвайки по този начин целия свят против себе си.

>страхливата ЕС реакция

Кое точно те кара да си мислиш, че ЕС реагира страхливо? Някакви факти, коментари на представители?
Защото аз мога да ти дам и факти, и коментари, които сочат точно обратното. Например фактът, че днес за пореден път Еврогрупата отхвърли предложението на Гърция. Или коментарите на германския вице-канцлер Габриел, финансовия им министър Шойбле, и президента на Еврогрупата Дейселблум, които също доста категорично показват точно обратното на страх (да, мога да ги цитирам съвсем конкретно ако пожелаеш).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2015, 12:17

24 Jaich | 07.07.201512:38

СТИГА ЕДНОСТРАНЧИВО ОТРАЗЯВАНЕ. ВЕЧЕ Е ОБИДНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НАЧИН ПО КОЙТО ПИШЕТЕ ЗА КРИЗАТА.
Целия парад който Ципрас и Варуфакис изиграха ще завърши с опрощаване на 30% дълг и отсрочка с 30 години. 30% са 100 млрд евро. Според последните новини това е предложението което гърците ще поставят на масата и съдейки по страхливата ЕС реакция ще бъде прието.
100 млрд по-малко дълг, означава 100 млрд повече за пенсии и заплати.
Кой български политик се е опълчил срещу чужд политик за да защити интересите на народа? Нашия ББ се гордее че нямаме заеми, нищо че 50% са под прага на бедността. Ципрас се изправи срещу цяла Европа за да не са намалят доходите на народа.
Кое е по-важно за обикновения човек?
Автора разходи се из Северозападна България и из Северна Гърция. Двата най-бедни района в двете държави. Тогава напиши кой от кого трябва да се учи.
При орязване на 30% от дълга знаеш ли как изведнъж ще се променят показателите на Гърция. При дълго разсрочване на кредитите знаеш ли какъв ще ефекта? За години ще излязат на излишък с който ако са малко по-организирани ще инвестират в икономиката ефективно и докато дойде време да връщат кредитите, икомониката им ще е достатъчно порастнала за да не ги затрудни връщането на кредитите. Т.е. обикновенния човек да не усети огромните дългове. ТОВА Е ИСТИНСКТА БИТКА НА ДВАМАТА. СТИГА СТЕ ГИ ИЗКАРВАЛИ БЕЗМОЗЪЧНИ САМОУБИЙЦИ.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

23 Bichkiiata | 05.07.201523:50

Фрида

например ше пуснат пак фандък за реопън на американските бази и ке помпят отново кинти от тях , малаките са оцелявали винаги

дедо аджи

абе ше поумнееш и ти на стари години, дет' викат по-добре късно отколкото никога
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 05.07.201523:43

Бичко, аз гледам от българската могила, не съм международен наблюдател да гледам глобално. И даже глобално, балансът на подлост силно натежава срещу гърците. Българи не са изгорили нито една гръцка книга и не са предали нито един грък на турските джелати, не са закрили нито една гръцка църква или училище. И врагът трябва да се мачка когато е слаб, ако го оставиш да се засили може да се окажеш смачкан, както България се е оказвала благодарение на гърците.
Но това са глобални приказки. В случая не можем да направим нищо нито за нито против. Даже няма да имаме съмнителното удовлетворение гъркини да дойдат да гледат нашите бабички и да чистят кенефи. Можем и ние да потърсим китайски или руски инвестиции, но само един пръст, размахан от Брюксел ще ни секне. Единствено им завиждам за управниците, които винаги поставят Гърция над всичко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

21 Frida | 05.07.201523:11

след референдума по кримски образец, неприел условията на европа, дали ще има референдум за приемане на условията на други кредитори - путин, китай, катар и пр.? щот без кредити ше стане едно зимбабве, не ти е майко раота..., ама референдум ще ли да има?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 05.07.201521:39

умник
погледнато глобално гърците също имат проблеми с българите откак хан Аспарух е пресякъл Дунава, ама са го надживели, не може ли ние да си гледаме нашия интерес без да си бутаме гъзъ дето не му е мястото. т'ва, че храчим сега по тях когато са слаби не ни носи никакъв дивидент, даже тиквата ви го каза, стига с тази Атина трайте и гледайте да оправите Видин
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

19 dedo adji | 05.07.201521:12

Тъпчо, на тъп въпрос тъп отговор. Всеки българин от 1500 години насам има отрицателни премеждия с гърци, просто защото е българин. Аз лично си признавам, че срещнах един грък, който действаше почтено, не по гръцки, един от милиони.
Деси, Демокрит е обосновал атомите а не демокрацията. И изобщо демокрацията не е изобретение на древните елини. Демократичен избор на вожд има във всяко примитивно племе. Изборност (доста ограничена) на органи за управление е имало още през 18 век пр.Хр. при цар Хамурапи във Вавилон. (чел съм го у проф. А. Пантев) Елините са измислили термина "демокрация", някои институции за прилагането й и някои философски размишления. 1500 год. по-късно европейските мислители, по липса на други източници са се запознали с гръцките, (голяма част в превод от арабски) и са приписали всичко на елините.
И не се прехласвайте толкова по демокрацията. Тя не е някаква висша ценност и незаменима. Тя е просто инструмент, система за управление, която осигурява на мнозинството шансове за живот, свобода и търсене на щастие. Много често върши работа, понякога не. Има и други системи. Идеалната демокрация е прекрасна, но такъв е и идеалният комунизъм и идеалният феодализъм. Само дето идеалът не се случва.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

18 Bichkiiata | 05.07.201521:05

с две думи гърците поне ги обърнаха на узо, мусака и поршета кайени докато българите ше лапат мухите още 10 години за таз "велика селфи врътка"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

17 Bichkiiata | 05.07.201520:56

България може да плати милиарди за аферата КТБ

Проблемът с КТБ няма да се реши през следващите години. Той постоянно ще взривява българската политическа и икономическа действителност в следващите 10 години, коментира пред БНР финансовият анализатор Светозар Гледачев.

Според него Цветан Василев ще съди държавата и ще се наложи да му се платят всичките загуби. По този начин той ще изкара пари и от съсипването на банката, а България ще бъде "ограбена" с около 10-14 млрд.

"Оманският фонд, който има 30% от акциите в КТБ – 180 млн. лева, съди България във Вашингтон за 700 млн. евро. Това е повече от 8 пъти повече от уставния капитал на Фонда в банката. Сложете уставния капитал на Василев и ВТБ и изчислете колко милиарди ще се дадат", прогнозира Гледанчев.

"Цветан Василев ще ни осъди, защото по документи в последните 10 години банката е била по документи блестяща и заверявана от един от най-големите одитори в света. Международните институции и съдилища вярват на документи, а по документи тя е била обезпечена, активна и блестяща", посочва финансовият експерт.

Всеки долар или лев в света може да се проследи, но гражданите никога няма да разберат къде са отишли парите от КТБ, смята Гледачев.

"Ние, гражданите, нищо не печелим от този международен одит. Това политиците го правят, за да ни замажат очите. На практика КТБ продължава да се разграбва и ще се разграбва още дълго време. Има много начини за легално крадене и източване на банката. В момента 99.3% от кредитите са необслужвани. При теглене на кредит има обезпечения, гаранции в някаква форма. Кредитите не се отпускат така, а в случая – почти 100% никой да не си обслужва кредитите. Това е невъзможно и това е друга форма на източване на банката", категоричен е Гледачев.

айде бе коментирайте
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 05.07.201520:28

Абе журналята що не земете да пишете на тема: Как България ще запомни КТБ

аз ще ви кажа защо: защото е нещо истинско и ще боли, някои може и да ги понатрошат с тръби
ще боли от това, че българина може и да му светне, че беше на.бан от собственото си елит, който го третира като как са третирани крепостните селяни в 16 век,м?


колко по-лесно е да се фъргаме лежерно в безмисленно остроумие и сарказъм...
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.