Великата октомврийска революция - събитие, променило европейската история | webcafe.bg
Webcafe

Великата октомврийска революция - събитие, променило европейската история

Webcafe
07.11.2017, 12:50 (обновена 08.11.2017, 15:10)

1 от 5 снимки Назад Напред

Велика октомврийска революция

Снимка: © Getty images

Великата октомврийска революция е разделителна дата в руската история.

Русия отбелязва сто години от Великата октомврийска революция. На 7 ноември започва формирането на властите на Съветска Русия и изграждането на СССР. "Най-противоречивото събитие в руската история" - така Итар-Тасс определя годишнината.

Какво се случва?

В исторически план през есента на 1917 година, след отказването на император Николай от престола, има противоречие между временното правителство и различните леви партии. Сформират се паралелни управляващи органи в страната, известни като Съвети на работещи и военни депутати. Тогава един от най-активните субекти, претендиращи за власт, е Руската социалдемократическа партия на болшевиките, начело с Владимир Ленин.

Революцията избухва в Санкт-Петербург, на 25 октомври по стар стил, затова се казва Октомврийска, а по нов стил датата е 7 ноември. Военни части на болшевиките и представители на работническата гвардия взимат под контрол основни инфраструктурни обекти на тогавашната руска столица. Денят завършва с щурма на Зимния дворец- резиденция на временното правителство, започнал след сигнал от крайцера "Аврора".

Великата октомврийска революция е разделителна дата в руската история. Поддръжниците на комунизма в Русия заявяват, че болшевиките са възстановили държавността и индустриализацията на страната, и че благодарение на тях се случва голямата победа над нацистка Германия.

От тази дата обаче започват и репресиите на комунистите спрямо политическите им противници, които достигат кулминация през 30-те години, когато хората са наказвани по списъци, гонения на църквата и на малцинствата, пълна изолация на страната.

В целия социалистически лагер 7 ноември е всенароден празник - ден на тържествени манифестации. Неслучайно през 1959 година тази дата е избрана за начало на излъчванията на Българската национална телевизия. Целта е да се предаде на живо манифестацията.


Ленин през 1918-та година на първата годишнина от революцията.

На 7 ноември пред мавзолея на Ленин на Червения площад в Москва се провежда невероятен военен парад, празникът се отбелязва дори в рагара на битката с германците за града.

Лека-полека обаче празникът е изместен от 9 май - Денят на победата, руснаците вече не са толкова впечатлени от манифестациите и партията прави присъствието задължително.

След разпадането на СССР Борис Елцин прекръства празника на Ден на съгласието и помирението, а 7 ноември се счита и за Ден на освобождениието на Москва от поляците през 1612-та година.

Путин и 7 ноември

Владимир Путин обявява през 2004 година 7 ноември за Ден на провеждане на военния парад на Червения площад, а 4 ноември за Ден на националното единство. Така той хем възвръща достойнството на Великата октомврийска революция, хем не я въздига прекалено като премахва почивния ден, премествайки го за 4 ноември.

Обикновените руснаци все по-малко се интересуват от празника. Но стогодишнината отново разбуни страстите, в Москва се спори има ли смисъл тялото на Ленин да продължава да стои в мавзолея, напомнят се сталинистките репресии от 30-те години на 20-ти век.

Путин принципно предпочита да примомня славните години на руския империализъм, но когато му е удобно, той не се отказва и от положителните страни на съветската власт. Итар-Тасс, разбира се, публикува негово изказване, в което осъжда събитията от революцията.

"Това страшно минало не трябва да бъде изличено от националната памет, още повече - то не може да бъде оправдано по никакъв начин".

Според директора на външното разузнаване Сергей Наришкин, който е и директор на Руското историческо дружество, "в различните исторически периоди ние хем възхвалявахме водачите на революцията, хем ги демонизирахме. С годините е ясно, че историческият радикализъм е вреден. Историята е история на всички, способността да се възприеме тази вярна картина за света е верният признак за устойчивостта на едно гражданско общество".

И според директора на Руското военно-историческо дружество Владислав Конов не може да има въпрос "добра или лоша е революцията от 1917-та година. Това е част от историята, трябва да се учи и не е повод за срам."

Руската православна църква категорично осъжда Октомврийската революция, довела до почти пълното й унищожение няколко години след 1917 година.

На откриването на паметника на репресираните "Стената на скръбта" в Москва" патриарх Кирил определя революцията и последвалата гражданска война като "отказ от духовните основи на човешкия живот" и призовава "историята да не бъде използвана за разгаряне на нови конфликти, а да се извлекат уроци от събитията от изминалия век".


Руските комунисти отбелязват годишнината

Руските комунисти на Зюганов

Датата ще бъде тържествено отбелязана от Комунистическата партия на Русия начело с несменяемия лидер Генадий Зюганов с традиционно празнично шествие и митинг в Москва. "Русия изстрада революцията, тя стигна до социализма по трудния път на мечтите и стремежите. Смешни и лъжливи са опитите на тези, които искат да отменят значението на Великата октомврийска революция" - казва Зюганов.

Според председателя на руската Дума Вячеслав Володин обаче е "недопустимо да се представя революцията в романтични окраски и да се превръщат в герои хора, свалили законно правителство и обрекли народа си на страдание".

Друг известен руски политик - Владимир Жириновски мисли, че "не може да се гордеем с революция, когато са загинали милиони. Не може да има празник по случай унищожението на държавата, а трябва да има панахида в памет на загиналите и паметник за жертвите на всички руски революции".

Любовницата на Николай II

По случай годишнината във всички руски музеи и галери има тематични експозиции, свързани с октомврийската революция.

Най-голям шум обаче се вдигна около филма "Матилда" на режисьора Алексей Учител, за любовта между император Николай II и балерината Матилда Кшесинска. Срещу лентата се обявиха църквата, депутати и много граждани, офиса на режисьора и колата на адвоката му бяха запалени. В момента филмът се прожектира в цяла Русия. Император Николай II е обявен за светец от Руската православна църква и тя счита, че съвременното изкуство не може да оскърбява чувствата на вярващите.

В Русия, а и не само, споровете около Великата октомврийска революция ще продължат, защото това събитие променя живота на целия европейски континент, определяйки неговото развитие десетилетия напред.

Обезпокоителното е друго, ситуацията в страната днес, сякаш обречена да бъде управлявана от Путин и в следващите десетилетия. В това е убеден и бившият съветски лидер Михаил Горбачов, който в момента не е никак на почит в родината си. Тези дни американският писател Уилям Таубман публикува нова биография на Горбачов - "Горбачов: неговият живот и време".

Според него "програмата на Путин е абсолютно противоположна на тази на Горбачов, с анексирането на Крим и представянето на Запада като враг Путин получава растяща подкрепа. Той се опира на трите царистки принципа: автократично управление, национализъм и православие".

Горбачов от своя страна не се надява, че ще види по-демократично управление в Русия: "На Русия може да са й нужни десетилетия, за да се демократизира, това може да продължи и целият XXI век".

Oще: 100 години велика октомврийска революция  4 ноември  болшевики  великата октомврийска революция  владимир путин  генадий зюганов  демокрация и русия  ден на победата  крим  ленин  мавзолей на ленин  манифестация за 7 ноември  михаил горбачов  русия  руска православна църква  ссср 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 08.11.201719:53

В Русия е Капитализъм и Глобализация , Путин е десен политик, комунистите са в опозиция и единоросите на всички избори ги бият .. свиквайте!

В нечии кухи къртуни още кънтят, кънтят червени ескадрони дето идвали били от Москва .. Много щастлив Много щастлив

Чакайте ги, чакайте ... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 07.11.201715:59

Жалко, че не е потънал крайцера "Аврора" на времето, а е потънал "Титаник".Колко много щеше да е различно всичко Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 16:31

2 rare case | 07.11.201714:13

И каква е разликата между комунизъм и комунизъм??
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 07.11.201713:40

Има голяма разлика между оценката на комунизма - заменил в Китай и Русия през 20-ти век - на практика средновековния феодален строй и комунизма наложен в процъфтяващите и демократични страни в централна и източна Европа.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.