Webcafe

Тайната опозиция в Белия дом, която работи срещу Тръмп

Webcafe по New York Times
06.09.2018, 12:45 (обновена 08.09.2018, 10:02)
Donald Trump

Снимка: © Getty Images

Съветниците на Тръмп работят, за да удържат импулсите му и да намалят негативното му внимание върху управлението

"Американският президент Доналд Тръмп е изправен пред предизвикателство, с което нито един лидер на САЩ в модерната история на страната досега не е трябвало да се справя.

И не само заради прекомерно раздутия му кабинет, нито заради факта, че неговото президентство е разделило обществото по-жестоко от когато и да е в модерната история на страната. Нито дори заради възможността неговата партия да изгуби надмощието си в Конгреса.

Дилемата, която самият той не разбира напълно, е, че много от висшите служители в собствената му администрация работят усърдно отвътре, за да осуетят част от дневния ред и най-лошите му наклонности. Аз знам това, защото съм част от тях".

Така започва есе, публикувано в New York Times, чийто автор е анонимен служител на администрацията на Доналд Тръмп.

Статията е озаглавена: "Аз съм част от съпротивата в администрацията на Тръмп" и авторът й подчертава, че става дума за защита на страната от поведението на собствения й президента.

Анонимният служител разказва за хаотичните работни срещи на Тръмп, а него определя като човек с буен и дребнав характер, който е неспособен да се придържа към решенията, изпитва антипатия към свободната преса и има антидемократични инстинкти.

"Да сме наясно, ние не сме част от популярната лява "съпротива". Ние искаме тази администрация да успее и смятаме, че много от нейните политики вече са направили Америка по-безопасна и по-просперираща. Но ние вярваме, че първият ни дълг е към тази страна, а президентът продължава да действа по начин, който е в ущърб на здравето на нашата република", пише авторът.

Затова и много от назначените от Тръмп служители в Белия дом са си обещали да направят всичко по силите си, за да запазят демократичните институции, осуетявайки някои от по-заблудените импулси на президента, докато той не изкара докрай мандата си.

Според анонимния служител коренът на всички проблеми в случая е изначалната неморалност на Тръмп. "Всеки, който работи с него, знае, че той не е привързан към каквито и да било ясни принципи, които да ръководят вземането на решения", пише той.

Въпреки че е избран като републиканец, президентът показва малко афинитет към консервативната идеология - свобода на личността, свобода на пазара и свобода на хората. В най-добрия случай той демонстрира тези идеали като част от сценичното си поведение. В най-лошия случай той ги атакува директно.

Освен основното му послание, че свободната преса е "враг на народа", импулсите на президента Тръмп обикновено са анти-търговски и антидемократични, коментира той и добавя, че все пак някои медии са целенасочено отрицателни в отразяването на администрацията на президента, пропускайки положителните промени, които се случват.

По негови думи обаче тези успехи се случват не заради, а въпреки работата на президента. На всички нива в държавната администрация служителите опитват да вършат работата си, заобикаляйки капризите на Тръмп. А самият той си променя мнението по един и същ въпрос в рамките на дни.

Така според анонимния служител това непостоянно поведение би било далеч по-проблемно, ако в Белия дом нямаше служители, които да действат зад гърба на Тръмп, държейки по този начин политиката под някакъв контрол.

Той изтъква също така, че някои от съветниците на президента са изкарвани като злодеи от медиите, но всъщност те са положили неимоверни усилия да ограничат лошите решения до минимум, въпреки че не винаги имат успех в това начинание.

"Ние напълно осъзнаваме какво се случва. И се опитваме да направим това, което трябва, дори когато Доналд Тръмп има нещо друго наум", коментира още анонимният служител.

"Вземете например външната политика: президентът Тръмп проявява предпочитание към по-авторитарните лидери като президента на Русия Владимир Путин и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун и не показва истинско признание към връзките, които обвързват САЩ със съюзниците", пише още той.

"По-големият проблем обаче не е това, което Тръмп е направил като президент, а по-скоро това, което ние като нация му позволихме да направи с нас", казва още служителят и набляга на това, че американците трябва да следват съвета на сенатор Джон Маккейн и да се гледат повече ценностите и идеалите, отколкото за "политическите племена".

Реакцията на Белия дом дойде веднага. Говорителката на кабинета на Тръмп Сара Сандърс заяви пред журналисти, че е разочарована, но не изненадана от решението на вестника да публикува тази статия. Тя я определи като "необмислена и егоистична".

"Близо 62 милиона души гласуваха за президента Доналд Тръмп през 2016 г. Нито един от тези хора не е гласувал за един страхлив и анонимен източник на фалиращия New York Times, каза тя.

Самият Тръмп също реагира на статията, наричайки анонимния автор "страхливец", а вестника – фалшив. Той призова служителя, написал статията, да направи единственото правилно нещо в момента - да подаде оставка. Запитан за публикацията, по време на събитие в Белия дом, Тръмп я нарече маловажна и позорна. По адрес на вестника, който я е публикувал, той каза:

"Те не ме харесват и аз не ги харесвам".

Тръмп се зарече, че никой няма да го победи на следващите избори през 2020 г., защото хората ще гласуват за него заради онова, което той е направил. Той каза, че икономическите постижения в САЩ са доказателство за способностите му като лидер.

Публикуването на статията идва в момент, в който издания пуснаха откъси от книга на разследващия журналист Боб Удуърд, посветена на Тръмп и на случващото се в Белия дом. В нея Тръмп е обрисуван като холерик и параноик, когото неговите сътрудници се опитвали да озаптят и дори да заобиколят, за да избегнат негови опасни отклонения.

Oще: белия дом  вътрешна опозиция  доналд тръмп  морал  опозиция  съветници  тръмп  управление 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

16 бай Йух | 08.09.201808:07

Всъщност истината е, че кремълското джудже НЕ е голям политик, ами доналд ДЪМБ е най-слабия, глупав и малоумен президент на САЩ и това дава на КГБ-иста аванси да ги разиграва. В този случай колхозниците наистина победиха, поне пропагандно САЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 07.09.201819:01

> чета неща от рода на:
>"...Американската икономика е нараснала

И ти ли..
Хем изрично споменах, че всеки посредствен идиот би казал точно нещо от този сорт.
Преди няколко месеца Тръмп започна търговска война с буквално целия свят - Китай, Европа, Северна Америка. Засега никак не изглежда като да върви на добре за САЩ. Наистина ли мислиш, че последствията от нея върху щатската икономика вече трябва да се усещат? Дори последиците от миналогодишните данъчни реформи не се усещат все още, защото трябват няколко години докато фирмите разберат какво точно означават за тях тези реформи и как следва да оптимизират дейността си в този нов контекст, че евентуално да взимат някакви решения за преструктуриране.

>Приятели (4 членни семейства), които живеят от дълги години в САЩ

О, ама ти можеш и повече.. Анекдотичните аргументи с единични примери са от най-брутално тъпите логически грешки.
Хем сам се усещаш, че "това са частни случаи" и нямат практически никаква стойност като аргументи, хем категорично не успяваш да не се удържиш да ги споменеш. Защо? Абсолютно все едно казваш "абе това е много тъп аргумент, но ще го използвам все пак".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 07.09.201818:52

>Не можеш да ме обориш

Разбира се, че не мога. Точно това и казах. Няма как да оборя твърдение, което не е конкретно и оборимо. Няма как да оборя нещо от сорта на "мен пък Тръмп ме кефи", "Тръмп е постигнал много" или "Бог съществува" - никое от тези твърдения не на научни, защото не са falsifiable, и не водят до диалог, а до безсмислени спорове и препирни за това, което са в същността си единствено лични мнения, вкусове, предубеждения.
Имаш пълното право да мислиш Тръмп за гениален.
Всъщност, предвид интелектуалния капацитет, който демонстрираш, изглежда твърде вероятно в сравнение с теб той наистина да изглежда гениален, така че ти разбирам гледната точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

13 Оби Уан | 07.09.201818:05

Део, чета неща от рода на:
"...Американската икономика е нараснала с най-бърз темп от близо четири години насам през второто тримесечие на 2018 г. и достигна ръст от 4.1% на годишна база. Това се дължи на възстановяване на потребителските разходи и на скок в износа, тъй като компаниите са искали да изпреварят новите търговски мита, пише ВВС. .... Потребителските разходи са се повишили с 4% през второто тримесечие в сравнение с 0.5% през предишните три месеца. Износът е нараснал с над 9%, което е най-бързият темп от четвъртото тримесечие на 2013 г. насам. ... „Икономиката се справя доста добре“, каза Майкъл Фероли, главен икономист в JPMorgan Chase & Co. „Но ще бъде трудно да се повтаря това постижение постоянно, тъй като растежът на потреблението може да намалее заради търговската война, а силният долар може да ограничи износа“, каза той. Според него последните данни няма да променят стратегията на Федералния резерв да увеличава постепенно лихвите през тази година... "

По-скоро ми е интересно как са нещата от гледна точка на едно средно домакинство. Приятели (4 членни семейства), които живеят от дълги години в САЩ (едните във Флорида другите в Чикаго) казват, че са по-добре при Тръмп, но знам, че понякога това са частни случаи, които гледани като извадка, не дават реална картина за "цялостното творчество" на Тръмп.
В интерес на истината съм изненадан от цифрите - особено след масовата медийна информация как едва ли не всички са против Тръмп, как ще съсипе икономиката и т.н. (то за последното никога не е късно де УсмивкаУсмивка )
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

12 Spider | 07.09.201817:35

Аха. Не можеш да ме обориш, пич - като си толкова умен, хайде, изброявай с джедайския мастър заедно героизмите на Обамата и Буш 2, интересно ми е за последните 16 години какво точно са постигнали. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

11 deowin | 07.09.201816:29

>очаквах да се насочиш към оборване на тази част на коментара на Спайдъра

Ако имаше каквито и да било конкретни твърдения, които да са поне теоретично оборяеми, може би бих ги оспорил. Няма такива. Няма и да има.
Хора като Spider винаги говорят обобщаващо, защото, все пак, целта им не е да доказват някакви конкретни твърдения, а да излеят личните си предубеждения и виждания в словесна форма и да чуят ехото на сходно предубедени хора.
В най-добрия случай може да се прежали да cherrypick-не някакви данни и да ги пльосне без какъвто и да било контекст или дори най-повърхностно разбиране. Типичното са макроикономически данни (например БВП или SPX), но категорично без разбирането, че влиянието на каквито и да било политически промени и мерки върху икономиката е винаги забавено с минимум 2 години, най-често с доста повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

10 Оби Уан | 07.09.201811:24

Не знам защо сравнявате "хората" Обама и Тръмп?! Сравнявайте "президентите"...

Део, ти като фен на точните статистики и факти, очаквах да се насочиш към оборване на тази част на коментара на Спайдъра:

Spider | 06.09.201819:21
...За 2 години направи повече, отколкото The Coolest President Ever за 2 мандата, да не говорим за слабоумника Буш Младши...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 06.09.201823:55

>Така както си "описал" Обама нищо не се разбира

Направил си малка грешка - явно си искал да кажеш "нищо не разбирам".
Твоята неспособност да разбереш нещо е пряко следствие на твоя ограничен интелект и, съответно, си е изцяло твой проблем. Не мой. Оправяй се сам.

В контекста на горното наблюдавано твое умствено ограничение, не успях да намеря смисъл да чета остатъка от коментара ти - така или иначе "нищо няма да разбереш" от отговорите ми. Всъщност, предполагам включително и от този.. Е..
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 06.03.2016, 11:35

8 deaf | 06.09.201823:22

Така както си "описал" Обама нищо не се разбира що за човек и политик е! Ама абсолютно нищо! И няма как да е иначе след като са ти примери Улф и Удруърт,а не Марков. Между другото,ако близо до Обама и Тръмп имаше такъв гениален психолог като Марков,щяхме да разберем какво представляват двамата като човешки същества и политически такива.
Обама бил юрист,но не посочваш какъв юрист. Няма факти от неговата "кариера" на юрист.
Обама притежавал способността да изслушва и уважава мнения различни от неговото! Верно ли?! В интервю на въпроса за глобалното затопляне той почна фалшиво да се смее на анти-затоплистите колко били прости и слепи и не виждали очевадното затопляне на климата. Когато те всъщност отричат човешкият принос за затоплянето.
Обама не изпадал в лични нападки,но нарече Путин "парий". Което е вярно,но за теб това не е нападка. Виж когато Тръмп окачестви Коми като "идиот",(което също е вярно),това вече е лична нападка!?
Обама и Тръмп наистина са противоположни физически типове. Барак е баскетболист или поне фен на този спорт. Доналд е фен на кеча. Няма по-американски спорт от него,колкото и да е условно определението "спорт".
Самият факт,че след осем години на власт на Обама,ти не можеш да ни го опишеш като човек от плът и кръв,говори много зле или за него,или за теб. Или и за двама ви.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 06.09.201822:50

Поредният идиот, който до такава степен е убеден в това, което му е най-удобно да си въобразява, че не намира дори нужда да търси аргументи (каквито и не би намерил), заради което прави единственото, което умее - да се хили като селски идиот.
По идиотското хилене ще ги познаете..
   

оценка

+0 -0