Каква трябва да е ролята на първия джентълмен? | webcafe.bg
Webcafe

Каква трябва да е ролята на първия джентълмен?

Webcafe, по The New Yorker
03.11.2016, 12:02 (обновена 07.11.2016, 09:37)
Бил Клинтън

Ако Бил Клинтън влезе в обувките на Мишел Обама.

Един от прелюбопитните, но неуточнени въпроси относно евентуалния президентски мандат на Хилъри Клинът касае съпруга й Бил. Какъв ще бъде той и с какво ще се занимава, ако жена му стане държавен глава?

Тази тема е леко смущаваща в голяма степен заради определени епизоди от миналото на Бил Клинтън. Палавите му истории с жените, слуховете, че дарителите във фамилната "Фондация Клинтън" са милионери и милиардери, които с подкрепата си за добри каузи, всъщност искат да се доберат до политическо влияние през Хилъри. Притеснителното обикаляне на Бил Клинтън по света с частни самолети в събиране на прекомерно високи такси за изнасяне на публични речи...

Между 2001-а година и началото на президентската кампания на Хилъри Клинтън тя и съпругът й са изкарали повече от сто и петдесет милиона долара от речи. Това е ясно, защото Клинтън, за разлика от Тръмп, оповестиха публично информацията за своите приходи.

Основателно можем да се надяваме, че на достолепната 70 годишна възраст, отрезвял и отново в кухнята на политическия живот, Бил Клинтън не би сътворил същите гафове като едно време.

През август той обяви, че ако съпругата му бъде избрана за президент, ще напусне борда на фондацията и ще спре да участва в събирането на средства за нея.

Добре, наистина, ако Хилъри Клинтън стане президент, с какво точно ще се занимава Бил Клинтън?

Леката страна на проблема засяга не толкова сериозния, но все пак интересен въпрос: Как ще бъде наричан той?

"Първа дама" не е официална титла, но въпреки че звучи твърде британски и маниерно за САЩ, това обръщение устоя теста на времето и не изглежда, че ще излезе от употреба в обозримото бъдеще.

Така че на реципрочен принцип "първи джентълмен" би трябвало да е адекватен отговор на въпроса, въпреки че подобно определение буди известни съмнения относно това доколко Бил Клинтън може основателно да бъде наречен "джентълмен" ("първи мъж" или "първи пичага" очевидно не пасват в подобна ситуация...)

В скорошна публикация в американското онлайн издание Washington Post се посочва, че според протокола правилното обръщение би било "губернатор Клинтън" - последната най-висока позиция, която  Бил Клинтън е заемал.

Така поне ще бъде предотвратено всякакво объркване, което би могло да настъпи при обявяването на двама президенти с името Клинтън по време на официални събития.

По-важният въпрос обаче е с какво всъщност ще се занимава той? Каква ще е неговата работа като първи джентълмен?

През май месец 2016-а година Хилъри Клинтън съобщи на избирателите в Кентъки, че докато тя е държавен глава, съпругът й "ще бъде отговорен за съживяването на икономиката, защото, той разбира от тези неща".

Същият месец тя каза, че е време той "да излезе от уединението си и да се захване със създаването на работни места". Тази ужасяващо обща задача хвърли в потрес много хора.

За щастие, изглежда госпожа Клинтън се е отказала от тази си идея или поне не е казвала нищо по въпроса след това. Навярно това изказване е дошло спонтанно с цел да погали ушите и стопли сърцата на гласоподавателите от работническата класа, които се трудят във въгледобивните мини в Кентъки и пазят мили спомени за съпруга й Бил.

Междувременно двама американски журналисти направиха своите алтернативни предложения по темата.

Джефри Голдбърг от The Atlantic написа, че Хилъри Клинтън би могла да назначи своя съпруг като дипломатически посредник в отношенията с Близкия изток.

Като личност с особен авторитет в тази част на света, който по време на президентския си мандат беше най-близо от всеки друг държавен глава до постигане на траен мир между Израел и Палестина, би могло да му се гласува повторно доверие, отбеляза Голдбърг.

Рут Маркъс, автор в Washington Post, коментира в опозиция на тази идея, че най-доброто нещо, което Бил Клинтън може да направи, е просто да се придържа към минимална политическа активност от какъвто и да било тип.

"Ако ще имаме жена президент за първи път в историята, фокусът трябва да пада върху нея. Това е препоръчително, дори да се абстрахираме от финансовото и любовно минало на Бил Клинтън. Тези фактори обаче още повече изискват той да е колкото се може по-невидим в качеството си на Първи джентълмен."

И Маркъс навярно е прав. Няма нужда да се налива масло в огъня на и без това противоречивите нагласи спрямо семейство Клинтън с излишни изяви и отговорности от страна на евентуалния първи джентълмен.

Когато официалните половинки на големите политици, независимо колко са квалифицирани и опитни, прекрачат своите правомощия, това изглежда недемократично и по-скоро династично. Все пак Бил Клинтън би бил просто съпруг на държавния глава. Това не му дава никаква политическа власт само по себе си.

И без това положението, в което евентуално ще бъде поставен той, е малко или много неловко само по себе си. Президент, който се завръща в Белия дом години след края на мандата си, за да заеме роля, която в цялата история до сега е била изпълнявана от жени.

Ако Бил Клинтън беше доктор или инженер, или пък художник, той би могъл да упражнява избраната от него професия, докато жена му е държавен глава.

Но в качеството си на политик най-доброто, което може да направи, е да стои настрана, без да се набива много на очи.

Не е сега моментът ролята, в която евентуално той ще попадне, да се преосмисля. Нужно е по-скоро тя да бъде приета с достойнство и без видими знаци на недоволство. Точно както Лаура Буш и Мишел Обама успяха да направят.

Може би това ще е трудно за мъж с подобна енергия и амбиция, но от друга страна по време на кампанията той вече успя да се изяви като дисциплиниран и подкрепящ съпруг, който говори от трибуната най-вече за държавническите планове на своята половинка Хилъри.

И все пак би било прекалено евентуалният бъдещ първи джентълмен да се занимава само с внуците си и с малко голф, както Маркъс разсъждава в своя коментар.

Все пак той ще има задачата да бъде неформален съветник на държавния глава, както правят всички половинки на американските президенти.

Нищо не пречи и да се заеме с различни инициативи в полза на обществото. Както Лаура Буш работеше за повишаване на езиковата грамотност сред американските граждани, а Мишел Обама популяризираше здравословното хранене. С две думи: полезни и непротиворечиви каузи.

Мисията на Бил Клинтън в този ред на мисли може да бъде ранното образование по образец на една от инициативите във "фондация Клинтън", което би му пасвало чудесно в качеството му на горд дядо.

Подобна роля определено няма да му даде властта, която би имал като дипломатически посредник в отношенията с Близкия Изток, но поне не крие никакви рискове.

Също така ще има и време да поработи в градината, която Мишел Обама създаде. И без това вече е веган, ще може да си сади органични зеленчуци.

Отговорът на въпроса "С какво трябва да се занимава Бил Клинтън като Първи джентълмен" е прост: все с нещо, но не с много.

Маргарет Талбът

Oще: белият дом  буш  избори в сащ  клинтън  обама  първа дама  първи джентълмен  тръмп 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

1 Nikkor | 03.11.201620:39

Как каква? Ще се крие по ъглите със стажантките, които ще му духат, докато жена му се прави на голямата работа в оралния, пардон овалния кабинет.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.