Джихад хип-хоп срещу Найджъл Фараж | webcafe.bg
Webcafe

Джихад хип-хоп срещу Найджъл Фараж

големият лебовскиГолемият Лебовски
05.10.2016, 17:58 (обновена 07.10.2016, 17:35)
зебадая

Какво е Jihad Cool?

Eкстремисткият коктейл от хип-хоп, ислямизъм и черен расизъм, който отлежава в културната периферия от десетилетия, се изля шумно в бруталния клип на рапъра Зебадая от Великобритания.

В последното си „произведение" тази брадата гротеска имитира пропагандните видео-материали на „Ислямска държава" и заплашва да обезглави британския политик Найджъл Фараж и критика на исляма Томи Робинсън.

В долнопробните кадри се вижда как маскирани мъже влачат затворник в оранжев костюм на смъртник и снимка с физиономията на Фараж, залепена върху лицето. Бутафорията на авторската версия на флага на ИДИЛ е с няколко класи под обичайното техническо ниво на ислямските фанатици в Рака, но поне е напълно фалшива.

Гневът на публиката и медиите към Зебадая обаче е напълно реален, особено в контекста на драматичните метастази на джихадзима в Западния свят.

Клипът е качен в YouTube, а рапърът се промотира през няколко социални платформи в интернет. Твърди, че не е мюсюлманин, а пророк на религията зебаизъм, но целият му стил е заимстван от „Ислямска държава". Очевидно е, че има болезнен фетиш към терористични организации с мохамедански генезис.

Видеото е пронизано от призиви за избиване на „неверници, жени, деца, бебета, слепи, сакати, луди".

За десерт, брадатият религиозен хип-хоп фундаменталист нарича кралицата „курва".

Важен щрих в целия портрет на тази перверзия е присъствието на цитати от бившия активист на радикалните групи Nation of Islam и New Black Panther party Калид Абдул Мохамед. Те служат за спойка между хип-хоп естетиката, доктрините на джихада и идеите на черните расисти, етно-сепаратисти и апологети на африканското превъзходство.

Уродливият брак между рап, ислям и черен национализъм е интригуващо културно явление. Това обединение има един общ враг - белия човек, описван и като „белия дявол". И една сакрална мисия - шумна и кървава победа над Западния свят.

По принцип хип-хопът е приеман враждебно в средите на ислямизма, именно заради своя западен произход, но отделни крила на религиозния екстремизъм приемат рап музиката като важен инструмент и атрактивен начин за привличане на млади бойци. В интернет съществува изобилие от про-джихадистки хип-хоп текстове и артисти. Този феномен е познат и като Jihad Cool.

Най-печалният скорошен пример е присъединяването на германския хип-хоп артист Десо Дог към „Ислямска държава" през 2014-а година. Ел Джини е друг рапър, решил да стане част от редиците на диваците. Той се смята за екзекутора на журналиста Джеймс Фоли. Ел Джини се прочу след като публикува в Twitter снимка, в която държи отрязана глава.

Рапърът описва фотографията с думите: „Чилваме си с моя човек, или поне с това, което е останало от него".

Дъглас Маккейн е друг автор на съмнителни рими и бийтове, убит, докато се сражава рамо до рамо с варварите от „Ислямска държава" през 2014-а година.

Според някои анализатори гангстерският рап и ислямският тероризъм привличат младите хора с това, че функционират като инкубатор на гняв срещу обществото. И при двете явления се наблюдава фокус върху отмъщението и насилието като инструменти за възстановяване на някакъв изгубен баланс и смисъл.

В Лондон е пълно с млади ислямисти, които слушат гангстерски рап и се молят на Аллах. Западният свят има нелеката участ да отглежда нова и агресивна мюсюлманска младеж с фетиш към хардкор хип-хопа и джихада.

Една от по-популярните рими в наблюдаваната неприятна субкултура е на американеца Омар Хамами, който се присъединява към диваците от Ал-Шабаб: „Bomb by bomb, blast by blast, only going to bring back the glorious past" („Бомба по бомба, взрив по взрив, само така ще върнем великото минало").

Друга много обичана в тези среди песен носи заглавието „Мръсен неверник".

Ето, вече имате още една причина да презирате хип-хопа.

Oще: brexit  ukip  великобритания  джихад  зебадая  найджъл фарадж  хип хоп 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 07.10.201616:24

Шами, аз СЪМ наци. Но не можеш да видиш еволюция, защото отдавна, преди интернет, съм еволюирал в НАЦИОНАЛИСТ. Искам достойно съществуване на МОЯТА нация и едва след това се замислям за свободата на придвижване, глобалното затопляне и дружбата между народите. И случайно грижата за моята нация съвпада с грижата за съдбата на европейската цивилизация, към която, харесва ли ни или не, принадлежим. А тя е в опасност. И не от нацизъм. Не гледай мене, иди в Париж, Ница и Кьолн. Точно ти си заразен от болестта на курвенската демокрация - самозаслепение. Няма нужда да се сочи враг, той сам се сочи и се бие в гърдите. Но твоята пасмина си намества по-плътно наочниците и отказва да погледне.
Късно е да търсим разлика между умни и разумни. Умният намира изход от безизходно положение. Разумният не попада в такова. Само, че ние сме вкарани в това положение от десетилетия, сега трябва да бъдем умни и да намерим изход. Иначе изчезваме като цивилизация. И ти с нас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

16 Шамито | 07.10.201615:41

Деди.Чета те с интерес и виждам еволюцията ти на наци.Бре това съвременна болест на курвенската демокрация ли е?Чалъмът на манипулацията е да посочиш враг.А дали е правилният разумните могат да преценят.Правете разлика между умни и разумни.С много ум се предизвиква катастрофа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

15 dedo adji | 07.10.201608:44

Още един, който слуша музика и не слуша текста и не се замисля за посранието. (пардон, посланието) Градски, като ти дойдат ония двамата от снимката, няма да те питат каква музика предпочиташ. Не си мисли, че нямат почитатели и съмишленици и във Варна. А бе толкова ли сте промити, че и инстинктът ви за самосъхранение е приспан.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2013, 07:31

14 варненски | 07.10.201603:00

Нямах намерение да обиждам почитателите на рапа, нито на чалгата. Никой не е виновен, че харесва определена музика.
В една песен освен добрата музика е важно и посланието. В чалгата момите са изоставени, разлюбени и неразбрани; момците са с голям мерак и вечно надървени, докато в рапа са отхвърлени отритнати, мразещи и търсещи отмъщение, негодуващи от всичко. Това са в общи линии посланията на двата стила.
Една песен се харесвва, когато съвпада с настроението на човек, с начина му на мислене, със стила му на живот. Всеки има право да се самоопределя както пожелае. На мен лично и двата стила са ми неприятни, но тях ги има, защото са приятни за някой друг. Всеки има свободата и правото да слуша каквато музика пожелае и да изкава мнението си. Аз също изказвам моето мнение и не съдя никого. Ако някой се е почувствал обиден, е защото е решил че така трябва да се чувства. Аз не съм имал намерение да обиждам никого.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 06.10.201622:16

Време беше да се включи шареният свинчопрас и да ни изнесе лекция за сравнителните достойнства на разните школи рап и хип хоп. Прасчо, ти прочете ли текста на американския рапър bomb by bomb, blast by blast. Тия бомби , поне засега, няма да избухват в Провадия, и със сигурност ще избухват в Ню Йорк. Сигурен ли си, че няма да се случиш в обсега на шрапнела?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 06.10.201619:58

>Рапът си е черна чалга с подобни изразни средства

Очаквам да ми кажеш кой е чалга аналогът на MF Doom (например, http://genius.com/posts/1723-Rapper-s-flow-encyclopedia-mf-doom) или на Logic, който тук прави freestyle (доста добър) докато нарежда кубче на Рубик - https://www.youtube.com/watch?v=hLqFJaH3KVY
Да, има много простоват народен рап за масите, но има и доста интелигентен такъв. Чалгата е само от първия вид.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 06.10.201618:12

П.П. Буридановото магаре умряло от глад.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

10 dedo adji | 06.10.201618:10

ОК, Шами, да ти отговоря на въпроса. Избери си цивилизация и я защитавай. Ако не ти харесва курвенската, (и на мен не ми харесва) присъедини се към ятаганската. Не можеш да висиш между две цивилизации. В най-добрия за тебе случай ставаш като буридановото магаре, във всички останали загиваш. Колкото и да не ни е приятно, максимата на комодор Пери ПРАВА ИЛИ НЕ, МОЯТА СТРАНА е все още валидна.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

9 Шамито | 06.10.201618:02

Кибрито.Съгласен.Забележи.Демократичните идолопоклонници се прехласват пред рапа и хип хопа а охулват чалгата.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

8 Шамито | 06.10.201617:54

Деди.И ти като изтъркана плоча си въртиш синдрома.На простичък въпрос предложен за анализ на умни хора ми се отговаря с махленски маниер.Ако ти липсват доводи за убеждаване по темата просто пропусни.Имам чувството че ползвате сайта като телефон да си мерите егото.Има коментар.Прочети.Съгласи се или изтъкни доводи за да убедиш опонента в противното.Определението КУРВА не е обида а манталитет.С уважение защото често ми харесват твоите коментари.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.