Тихият страх на службите за борба с тероризма | webcafe.bg
Webcafe

Тихият страх на службите за борба с тероризма

Webcafe, по Washington Post
21.12.2016, 18:09 (обновена 23.12.2016, 12:28)
тероризъм

Снимка: © Getty Images

Разрастващият се пазар за огнестрелни оръжия е довел до увеличаване на предлагането

Германия отново е под напрежение, докато разследващите се опитват да установят мотивите на шофьора, забил камион в коледен пазар в Берлин в понеделник и причинил смъртта на 12 души при действия. Германските власти описват това като вероятен "терористичен акт."

Нови данни обаче показват, че европейските власти не само пазят от терористични актове с оръжия като камиони или бомби. Те също така са по-загрижени за по-конвенционална заплаха: незаконно огнестрелно оръжие, което напоследък все по-лесно се придобива от заподозрените в участие в терористични мрежи.

Според Международния център по изследвания на радикализацията и политическото насилие към "Кингс Колидж" в Лондон, престъпниците, превърнали се в терористи, стават все по-широк проблем. Изследователският център е събрал изчерпателни данни за 79 европейски бойци с криминално минало.

Около 80% от тези, които са участвали в скорошни терористични заговори, са имали присъди за различни престъпления.

Учените се опасяват, че екстремистите с криминално минало могат да планират по-лесно мащабни атаки заради контактите си с подземния свят и предишния си опит в нарушаването на законите. "Заради променящите се профили на терористите е по-лесно и евтино за тях да се снабдяват с огнестрелно оръжие", казва Нилс Дюке, старши изследовател по въпросите на оръжията във Фламандския полицейски институт.

Разрастващият се пазар за огнестрелни оръжия е довел до увеличаване на предлагането. Броят иззети незаконни оръжия в Европа нараства от години.

Изследователски проект, финансиран от Европейската комисия, също разкрива огромната мрежа за трафик на оръжия в Европа. "Fire Project" документира всички огнестрелни оръжия, иззети в Европейския съюз между 2010 и началото на 2015 г.

Една от страните в Западна Европа видимо изпъква сред другите: Белгия. В рамките на страната хиляди огнестрелни оръжия са били иззети в последните няколко години - много повече, отколкото във всяка друга западноевропейска държава.

Много от скорошните сериозни терористични атаки в Европа са планирани в столицата на Белгия - Брюксел, където полицията е щурмувала десетки домове на заподозрени привърженици на "Ислямска държава" или други бойци. Експертите обаче казват, че са открити само малка част от всички незаконни огнестрелни оръжия, които са достъпни в малката европейска държава.

"Това, върху което се фокусират властите, е печелене на време," коментира Дюке. "Целта е да се гарантира, че на терористите се налага да предприемат допълнителни стъпки, за да се снабдят с оръжие - и за целта ще им е нужно време около поне седмица. Всеки допълнителен ден, който се печели, е допълнителен ден, в който властите могат да се намесят."

Повечето контрабанда на оръжия се случва по сухоземни маршрути, а не с кораби или самолети Престъпниците, замесени в бизнеса с трафик на оръжие, влизат в Шенгенската зона на Европейския съюз, където има по-малко проверки по границите, чрез членки на ЕС като Словения или Унгария.

Доколко лесно е да се прекоси границата към Шенген? Поглед към данните бързо дава отговора: много лесно, в повечето случаи. Дотук малко граждани на ЕС се проверяват старателно, преди да влязат в Шенгенската зона отвън. Докато гражданите на държави-нечленки на ЕС редовно биват приканвани да спрат и автомобилите им се претърсват, гражданите на ЕС като цяло биват оставени да преминават свободно.

Това обяснява защо огромното мнозинство от хората, замесени в трафик на огнестрелни оръжия в Европейския съюз, са граждани на съюза. Много от тях идват от Южна Европа.

Въпреки че преобладаващото мнозинство от контрабандистите на оръжия са млади, между 20 и 34 г., има също така и изненадващо голям брой по-стари престъпници, които печелят пари от бизнеса.

Смесеният профил на тези, които предлагат незаконни оръжия в Европа, отговаря и на нарасналото разнообразие на търсените оръжия.

"Преди десет години нямаше да откриете калашници в Западна Европа," коментира Дюке, като говори за разработения в СССР едноименен автомат, който сега масово се копира по цял свят. Десетки хиляди от тези оръжия все още са налице на Балканите, където войни са се водили само преди две десетилетия. Много от тези оръжия сега се добират до Западна Европа, често пренасяни контрабандно в малки количества.

"За престъпниците калашниците не са толкова интересни. Реално не можете да ограбите магазин с тях", заявява Дюке. "Но за терористите калашниците са идеални. Те убиват много хора за кратко време."

Oще: антитерористи  бомжи  германия  европейски служби  заплаха  коледен пазар  тероризъм  терористи  терористична опасност  терористична операция  терористични актове  терористични мрежи  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 22.12.201623:22

Поредният призив да заключиш обора след като конят е откраднат. И поредният порив на лицемерна Европа да прехвърли проблема на източните европейци, които, видите ли, воюват открай време, и изнасят излишъка на оръжие. Да оставим настрана кой подклажда войните в югоизточна Европа от 130г. насам. Авторът признава, че оръжието се внася от шенгенски граждани, олицетворение на законопослушния европеец. И пропуска американската максима: "Убиват не пушките а хората." А хората са един особен контингент, наводнил Европа от 50г. насам, привлечен от лакомия за евтина работна ръка. Хора, които не приемат европейския начин на живот, без обаче да се отказват от икономическите и социални придобивки. Които искат, и успяват да наложат на Европа своите правила и ценности. Терористите между тях са нищожен процент, но те имат хиляди ятаци и милиони, които нямат нищо против. единственият изход е масова депортация, с милиони. ама не било съвместимо с европейските ценности. Ами иначе няма да останат европейски ценности. Ама било голяма загуба на работна ръка. Ами ще се включат европейските маргинали, които сега преживяват от социални помощи.
Иначе ни чака шериат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

8 explorer | 22.12.201621:31

Подозирам, че никът ти е следствие от някои преживявания в БА, ако изобщо някога си помирисвал барут Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 22.12.201619:03

explorer,

това са разсъждения на изнежена от сороидна пропаганда душица!
За нас, мъжете гордно носили униформа на БА това да ограбиш магазин, чейндж, дрогерия, тото пунк е въпрос не на оръжие, а на желание. Може да се справим и с най-обикновена ловна пушка, ако решим, но ние верни на своя народ не го правим. За сметка на това пък се забавляме, че други дори с АК не биха могли да ограбят и ученичка Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

6 explorer | 22.12.201616:16

@#5, някой не е чел "Обир на магазин for Dummies" Много щастлив В магазин (освен с размерите на ЦУМ) не може да влезеш с нещо толкова забележимо като АК. Идеята е, че мястото е ограничено, а автомата е правен за поразяване на цели на по-голямо разстояние и в теснотията м/у рафтовете и пред касата, няма къде да вадиш и размахваш оръжие дълго над половин метър, в скъсения вариант Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 22.12.201613:06

=> "За престъпниците калашниците не са толкова интересни. Реално не можете да ограбите магазин с тях"

Е, ако с калашник не можеш да ограбиш магазин, що за престъпник си? Ти не си престъпник, а циркаджия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

4 Nikkor | 22.12.201612:50

Хари, това де го предлагаш го има в САЩ. Да си видял престъпността там да е намаляла? Наистина ли вярваш че ако всички нормални носят оръжие ще е по-безопасно по улиците? Виж, пасажът ти за народната обич е верен.

Фрида, нали си наясно че нито вътрешният министър ще си подаде оставката, нито тези работили по делото на Ахметчо ще бъдат уволнени, нито пък ( и това е най-важното) баба ти Меркел-Шмеркел ще си направи харакири. Последното е най-достойното нещо което тази абсолютна кучка би могла да направи в целия си скапан живот, обаче то няма да се случи.
Ако само се покаже по телевизията и каже "Съжалявам, извинете, имах добри намерения, но очевидно съм грешала" и си подаде оставката, нещата ще започнат да се случват по правилния начин. Обаче докато някой не я застреля, тя няма да си помръдне дебелия задник от канцлерството. И пак се кандидатира за канцлер. Низостта има ново име - Ангела Меркел.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

3 Harry | 22.12.201611:23

Изходът е много лесен, разрешаване на оръжие за есички нормални, плащащи данъци, не живеещи на социал, неосъждани коренни жители на страната, разрешаване за придобиване и носене на оръжието, както и разширяване на обхвата на "неизбежната самоотбрана", както и на "предотвратяване на извършване на престъпление".

Гарантирам рязко спадане на престъпността, аккто битовата, така и на опитите за терор.

Но няма да стане по две основни причини, политическият елит се страхува от народната обич (за йкоято работи денонощно), и терорът е нужен на елита, за да се държи народа под контрол, да си гарантира вечната власт и богатство!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 22.12.201610:22

поредното ахмедче разказа играта на грандиозните служби за сигурност, шенгенски и брюкселски прехвалени системи за защита на световната демокрация. има толкова неразбираеми неща във версията и изтеклите факти за този случай, че сякаш някой специално не си е гледал работата.
не мога да разбера например, защо ахмедчо не е убил направо шофьорчето, ами го е дупчил няколко пъти с нож и чак най-накрая го е застрелял. първите снимки, показани от местопроизшествието показваха предно стъкло, надупчено с поне дузина куршуми, но не напълно разбито, което е много подозрително, в сравнение със сега разпространяваните кадри.
освен, че министрът на вътр.работи трябва да подаде оставка, след като уволни всички, свързани с делото на ахмедчо, държавата трябва да създаде процедура за обезвреждане, локализиране и депортация на подобни на него лица. иначе няма смисъл от полиция и министерства, които не си гледат работата, а лапат данъци. както правилно отбеляза мунчо, ако шофьорчето притежаваше лично оръжие, цялата тая тежкотоварна полицейска уж система щеше да бъде безпредметна само след един-два изстрела. 12 души щяха да са си със семействата си, празнувайки и бааба мерколина щеше да си носи сакото в любимия цвят аки.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 17:24

1 Мунчо | 22.12.201609:13

Да не би да искате да кажете, че забраната населението да притежава оръжие не пречи на "лошите" да са въоръжени?

Не, не, не може да бъде! Всички знаем, че ограниченията за притежаване и носене на оръжие са наложени с цел да няма "произшествия", нали? НАЛИ?!?!?! Бесен

Между другото, да питам - защо отмениха Сухия Режим?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.