Тук мафията е по-опасна от природно бедствие | webcafe.bg
Webcafe

Тук мафията е по-опасна от природно бедствие

Webcafe, по Дейли Бийст
13.07.2017, 23:26 (обновена 14.07.2017, 18:04)
пожари край везувий

Снимка: © Getty Images

Гъсти облаци от черен и жълт пушек се носят по склоновете на Везувий. Димът от огъня се разнася над Неапол и се вижда на стотици километри

Едно от най-привлекателните места в Италия вече има славата на земята на огньовете. Но не заради вулкана, а заради незаконните инсинератори, изградени от Камората. В продължение на години тук се горят токсични отпадъци - една от най-доходните незаконни операции, които са извършвали гангстерите досега.

Целият район е обявен за опасен за здравето, като нивата на онкологичнизаболявания там са по-високи, отколкото където и да е другаде в Италия.

Осем деца на възраст между 7 месеца и 11 години починаха от рак в рамките само на 20 дни през февруари 2017.

Една от почернените майки, която е част от групата "Жертви на земята на огньовете", поведе местните жители на протест в опит да спре Камората да използва територията за изхвърляне на незаконни отпадъци. Жертвите няма да намерят покой дори и в смъртта. Погребват ги в токсичната почва.

Мафиотите се занимават с това да заравят и изгарят токсични отпадъци, от които медицински заведения и фабрики се опитват да се отърват. През последното десетилетие, над 400 компании в региона са разследвани за това, че продават опасните си отпадъци на престъпната група, вместо да се отървават от тях по екологичен и законен начин.

Отпадъците често се изхвърлят в нелегални сметища по Везувий, които се подпалват след препълването им.

Някои от безконтролно бушуващите огньове по билото на вулкана са резултат от умишлен палеж, вероятно с цел отърваване от токсични отпадъци, или протест срещу изземване от местните власти на места на незаконно строителство.

Други може да са предизвикани от изхвърлени цигари, възпламенили гнила дървесина, която е изсъхнала през продължителните горещини. През последните дни няколко от тези пожари се сляха, като създадоха неконтролируема ситуация за пожарникарите. Най-голямото огнище е с дължина от цели 2 километра. Хиляди местни жители са евакуирани от домовете им, а хотели и ресторанти остават затворени.

Местният архиепископ Марио Ричи коментира пред агенция ANSA, че ситуацията на планината се влошава.

"Има токсични отпадъци, които допринасят за разпространението на огъня, и отравят въздуха. Пушекът е черен. Зад всичко това стоят престъпници," казва той.

"Вече не можем да спим, болят ни гърлата и очите ни са възпалени. Не е честно, защото много от местните жители вече са платили прескъпо за това с ракови заболявания заради отпадъците."

Миналата година Ричи и местен лекар са обикаляли от врата на врата, за да проведат проучване на разпространението на случаи на рак в диоцеза на "земята на огньовете". Установили са, че 80% от анкетираните са имали поне един раково болен в семейството си.

"Проучването ни няма реална научна стойност," казва той. "То обаче ни казва всичко, което трябва да знаем, за ситуацията, в която живеем."


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.07.2017, 10:32

1 Мариана Марова.1626606904035444 | 14.07.201710:55

И тук, в България, и в частност в Стара Загора, мафията е по-опасна от природно бедствие. През нощта на 12-ти срещу 13-ти юли над града беше като филм на Хичкок. Живея на висок етаж и много пъти съм виждал мръсния отровен облак ниско над сградите, но този път беше ужас, на отворени прозорци беше невъзможно, а да ги затварям вече беше късно – задушливият газ беше проникнал в апартамента. Този път вече някой се беше олял. Кой – знам, че никога няма да разберем. Нито дума за този случай нито в пресата, нито в електронните медии, нито дори в "бдителните" местни сайтове. Никаква реакция от Община Стара Загора, нито дори от местните еко организации. А държавата? Събудете се и направете нещо – това е опит за умишлено убийство на 200 000 души.
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.