В Европа нещо ще се счупи | webcafe.bg
Webcafe

В Европа нещо ще се счупи

Webcafe.bg, Тимъти Гартън Аш, The Guardian
15.03.2015, 21:53 (обновена 18.03.2015, 17:33)
евро

Снимка: © Getty Images

Паричният съюз без политически такъв ще продължава да предизвиква страдания и да разделя Севера от Юга

"Ако еврото се провали, Европа се проваля",  каза Ангела Меркел. За съжаление, еврото се проваля, но се проваля бавно.

Дори и Гърция да излезе от паричния съюз, еврозоната не изглежда вероятно да се разпадне в близкото бъдеще, но все пак съществува шанс това да се случи.

Има много по-голям шанс тя да върви като зле конструиран казахски трактор, водейки до бавен растеж, по-малко работни места и повече човешко страдание, отколкото биха изпитали същите държави без паричен съюз.

А и страданието ще е неравномерно разпределено между страните-длъжници и страните-кредиторки, между закъсалия Юг и все още проспериращия Север.

Тези различни национални разбирания и изживявания ще се отразяват от изборите, създавайки повече напрежения от типа, който вече наблюдавахме между Германия и Гърция.

В крайна сметка нещо ще се счупи, но този процес може да отнеме доста време.

"Има много разруха в един народ", е казал Адам Смит. Предвид изключителните постижения през 70-те години от 1945 насам и спомените и надеждите, все още инвестирани в европейския проект, все още остава много разруха на нашия континент.

Наскоро участвах в събитие във Франкфурт, на което присъстваха представители на водещи европейски инвеститори. Проведе се кратко социологическо проучване с многобройни отговори, предлагащо много сценарии как еврозоната ще изглежда след 5 години, и запитващо кой от вариантите ни изглежда най-вероятен.

Почти половината от присъстващите избраха като мен "Япония през 90-те години". Около 20% гласуваха за "Каква еврозона?"; 18% избраха "Великобритания след Тачър", под което се предполага, че са разбирали по-слаба и сурова икономика, с политики на икономии и структурни реформи, създаващи растеж, но и размествания и неравенство.

Уловката е, че дори в последния, "най-добър" вариант, неравенството няма да бъде само в една държава, а неравномерно разпределено между различните страни.

Германците и няколко други северноевропейски народи ще извлекат повечето изгоди, за останалите остават минусите.

Да го кажем на глас означава да подкрепим икономически анализ, който основните германски политици и икономисти ожесточено оспорват.

Икономиите и структурните реформи са единственият верен път към спасението, настояват те. Както Меркел бе заявила през 2013: "Това, което ние направихме, може да го направи всеки друг".

Само че има поне три проблема с тази теза. Първо, както всеки умен лекар знае, дори теоретично правилното лекарство може да действа катастрофално, ако бъде дадена твърде силна доза на пациент с и без това отслабено здраве.

Второ, гърците, италианците и французите не са германци.

Техните икономики имат нужда от структурни реформи, които например засилиха износа от Испания, но обществата и компаниите им просто не реагират по същия начин.

Трето, дори и цялата еврозона да стане един гигантски exportweltmeister по германски модел, кой ще е консуматорът? Част от търсенето трябва да идва от самата еврозона, и особено от по-богати държави като Германия. Ако всички останали започнат да се държат повече като Германия, Германия трябва да започне да се държи поне малко по-малко като Германия. А германците не са готови на такова нещо.

В дългосрочен план Германия ще понесе последствията, но не и веднага

Разходете се из повечето германски градове и ще видите, че усещането там е: криза? Каква криза? Въпреки че Германия се налагаше да спасява страни като Гърция, голяма част от парите отидоха директно при неблагоразумните кредитори, включително германските банки.

Междувременно германският износ извлече огромни ползи от еврозоната.

Във Франкфурт страданията на Атина изглеждат адски далеч. Размишлявайки за политиките за икономии в Южна Европа, германски банкер заяви:

"Проблемът с Гърция е, че те никога не са си давали зор".

Говорим за страна, където преди средната класа сега разчита на кухни за бедни, половината от младежите са безработни и според статия на Мартин Улф във Financial Times, от 2008-ма насам "разходите на гърците за стоки и услуги са спаднали реално с поне 40%".

Структурният проблем е, че паричните въпроси са европейски, но демократичната политика си остава все така национална.

Не че няма нищо, което да може да се направи, ако политиката го позволява. Всички признават на четири очи, че Гърция не може да изплати гигантските си дългове, така че нека Берлин да преговаря изрично за опрощаване на дълговете, срещу трайна смислена реформа, реализирана от новото гръцко правителство.

Или нека германските заплати и цени да се повишат, спомагайки по този начин да се пребалансира еврозоната отвътре. Или да се договори типът фискални трансфери от по-богати държави към по-бедните, каквито има в същински федерален съюз като САЩ, където никой не очаква от Алабама да има същите финансови резултати като Силициевата долина, поне не и в обозримото бъдеще.

Но създавайки паричен съюз без фискален или политически такъв, европейците слагат каруцата пред коня - и конят не е готов да застане пред каруцата

Националните демокрации логично изпадат в нарастващ конфликт с европейската интеграция.

Някои лидери на европейските институции в Брюксел го разбират. Френският еврокомисар Пиер Московиси говори за "комисия на последния шанс". Но реално не е като тя да може да направи особено много, защото властта е предимно в демократично избраните национални правителства.

Нека го кажем в по-прав текст: ако изборът е между демокрация и патерналистична, работеща "отгоре надолу" евро-ленинистка версия на евроинтеграцията - демокрацията винаги печели.

Финландският заместник-председател на Европейската комисия - Ирки Катайнен, реагира на избирателната победа на "Сириза" с думите:

"Не променяме политики според резултатите от избори".

Само че е точно обратното. Това се нарича демокрация и е най-голямото политическо изобретение на Европа. Проблемът е, че структурните проблеми на еврозоната изискват транснационална европейска демократична солидарност на съграждани, която не съществува между различните националности в еврозоната, и няма перспективи да възникне в обозримото бъдеще.

Така че Европа ще продължи да страда, разкъсвана между национална и европейска политика, докато паричният съюз, който трябваше да обедини Европа, я разкъсва. Но пък поне страданието ще е дълго и бавно.

В държавите, които страдат най-много от тази "адска машина", както един висш германски функционер описва еврозоната, все още има твърда решимост да останат "в Европа". Въпреки всичкия си радикализъм, "Сириза" демонстрира забележителна готовност да прави компромиси, така че да остава в Европа. Подозираме, че същото ще важи и за "Подемос" в Испания.

На национално равнище, тези страни все още имат предпазната мрежа, осигурявана от (макар и силно отслабена) социална държава.

За безработните младежи, допълнителен буфер се осигурява от факта, че техните родители бейби-бумъри все още имат място, където да живеят и някакви спестявания, с които да им помагат - тоест "банката на мама и тате".

Трудовата мобилност, гарантирана от ЕС, също осигурява важен предпазен клапан, така че младите испанци с две университетски дипломи да идват да работят като сервитьори в Лондон или Берлин.

Тази миграция обаче на свой ред подхранва анти-ЕС реториката на партии като UKIP и "Алтернатива за Германия", които обвързват евроскептицизма си с масовите страхове от емиграцията.

И постепенно тези материални и културни резерви ще се изчерпат.

Какво ще стане тогава? Сърцето ми не харесва това, което ми казва разумът. Но това все още тепърва ни предстои и все още има време тази тенденция да бъде обърната. Ще може ли "генерацията на '89" в Европа - родените около и след 1989 - да генерира необходимото политическо въображение и воля, които настоящата политика не може да създаде?

Oще: анализ  бедни  богати  гърция  евро  еврозона  европа  европейски граждани  европейски съюз  европейци  ес  паричен съюз  сириза 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

13 Harry | 19.03.201509:01

Не сме анти капиталисти, а още по-малко марксисти, марксизмът е окончателната и висша форма на капитализма - държавният капитализъм. Просто разсъждаваме на глас, за разлика от други Много щастлив

За да си връща заемите длъжникът трябва или да пести или да происвежада повече, или и двете.

Да разгледаме втория вариант, да започне да происвежда повече, да го продаде и с парите да си погасява дълговете. Но на кого да продаде над произведеното, ако успее, то нечия друга стока трябва да остане непродадена, кой е този друг - този който има голямо положително търговско салдо - а това е Германия! Много щастлив Сега тя има огромно положително салдо - тоест тя трупа пари , които дава под лихва на Гърция и такива като нас - по-слабите, за да купуваме нейната продукция и да натрупа още повече парични излишъци, които пак да дава под лихва - порочен кръг, защото когато си поиска заемите от длъжниците - те вече нямат производство, германският износ го е убило и за това, забележете те , в лицето на ЕЦБ "препоръчват "икономии" като средство за връщане на борчовете, защото те вече знаят че в Гърция (и у нас) производството е вече убито - за да серазшири производстовото в Германия.

И тук идва краят на хубава приказка, икономиите свиват потреблението и доубиват икономиката на Гърция и тя наистина няма с какво да си върне борча на германците (не са точно германци...) и Те кават: дайте ни инфрастуктурата, пристанища, държавни монополи, енергия, съобщения, водоснабдяване, красивите и топли острови в средоземно море...

С други думи, хазарските лихвари точат лиги да превземат цяла една държава и да поробят нейния народ! Мечката вече играе и у нас, за това беше тоя неплатим 16 милиарден заем на Боко Тиквата...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

12 Dox | 18.03.201522:15

Не очаквай, защото вече го разказахме. А и той не загива - благодарение на войните. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

11 Nikkor | 18.03.201521:29

Ох, милите ми антикапиталисти по-долу са намерили поредната благодатна почва, за да ни обяснят колко е лош капитализъма.
Очаквам следващите им тиради да ни разкажат как същия загива и идва нов строй.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

10 Dox | 18.03.201520:20

Правилно!
Проблемът на света днес е липсата на пазари, които, както е известно имат неприятното свойство, когато ги има в един момент да се насищат. А когато няма вече накъде - войни.

Това може да се каже и по друг начин. Както е известно, същността на капитализма е в т.нар. "растеж", който се измерва с преди всичко количествени показатели. Непрекъснатият растеж обаче е невъзможен. Той е природно неестествен. Все едно човек след раждането си, през целия си живот да не спира да расте. В един момент растежът спира, защото размерът на ръста се обуславя от множество фактори имащи значение за оцеляването при конкретните условия - сила на земното притегляне и т.н. За това, когато възможността за растеж силно намалее или изчезне, тогава започват войните. Просто за да се възобнови нуждата от растеж - строителство на пътища, заводи, язовири - разрушени вследствие на войните. Това е главната причина капитализмът все още да съществува. Защото, погледнато теоретически, непрекъснатият растеж е невъзможен.

Това наблюдаваме в момента. Необходими са разрушения /поводи и оправдания за това - бол/, за да се появи отново необходимостта от растеж. И отново да се реновира илюзията, че това е естествения ход на нещата. Че така трябва, другото са утопии и др.п.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

9 Citizen X | 18.03.201516:19

Искаме си Виденов!!! Искаме си Виденов!!! Намига
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

8 John Smith | 18.03.201512:11

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=S2aOl3e4VXo
Шокиран Шокиран Шокиран
мейдан във франкфурт
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

7 Harry | 18.03.201510:01

Това, което лъжкинята Меркел не казва е че: ЗА ДА ПОЧНЕ ГЪРЦИЯ И ЦЯЛА ЮЖНА ЕВРОПА ДА ПРОИЗВЕЖДА ПОВЕЧЕ (нали казват че гърците били мързеливи), ГЕРМАНИЯ ТРЯБВА ДА СВИЕ СВОЕТО ПРОИЗВОДСТВО БЕЕ, Много щастлив Много щастлив , къде ще се продава произведеното???

Проблемът на света, както и на Европа е СВРЪХ ПРОИЗВОДСТВОТО И ЛИПСАТА НА ПАЗАРИ, пазари няма, половината от храната произведена в Европа се изхвърля, за да не й падне цената, а глобалистите реват че нямало храна за гладуващите по света.

Съвременният капитализъм се изчерпа от нови пазари - една от причините за войните през 20-ти век, вече няма на къде, и ционистката слугиня Меркел лъже като дърта ц...а че сме били мързеливи, за да може да се продават германските картофи и мляко в България, ЕС дава на германският фермер 4 (четири) пъти по-големи субсидии от тези за българския фермер, за това в Кауфланд няма вкусни самоковски картофи а само пласмасови сладникави германски.

Да повярваме на Меркел и да се хванем на работа и да произведем самоковски картофи - това значи да спрем да купуваме германски! А това се отнася за всички стоки, тогава Германия ще закъса, ако по някакво чудо Южна Европа започне да произвежда свои стоки, вместо да купува германски, и тук няма никаква пазарност - северните храни не струват, за разлика от южните, които са вкусни и биха се предпочитали пред германските. Но това ЕС командван от Германия няма да допусне, с помощта на така наречените "субсидии", а нали за това е създаден ЕС - за да пороби и инищожи държавите и народите в Европа и затова главната роля е дадена на Германия, както и по времето на Хитлер, Меркел е достойна наследница на Хитлер.

Като част от плана на световния елит, за Нов Световен Ред, в който не е предвидено място за нас!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

6 Dox | 16.03.201523:31

О-о-о-х! Едвам се освестих от пристъпа на пушаческа кашлица, настъпила вследствие на смеха от горния текст, че и на венцехвалещите го като "много добър анализ и изводи" коментари.

През 80-те години на миналия век една бакалска щерка в Добрата Стара Англия, додрапала до премиерския пост вследствие на неосъзнато желание за удовлетворяване на свръх-амбиции, се прочу с тъповатата фраза, че, видиш ли, "Няма безплатен обяд"!?!? Доста позатъпелия електорат /включително и по нашите географски ширини/ прие това като нещо свръх-гениално, ама не защото е наистина такова, ами защото е просто и лесно-смилаемо. А фразата е тъповата, зъщото касае нещо, което изречено по този начин засяга проблема само наполовина. Естествено, че няма безплатен обяд, но ....... въпросът е кой плаща? Т.е., безплатен обяд винаги е имало и ще има, ако този, който си хапва не плаща, а плаща някой друг. Именно този важен въпрос достопочтената дама някак си не засягаше. А защо ли? Ами защото трябваше да се убеди електората да плаща обяда на 1-я процент и въпреки всичко, да се чувства виновен, че не е платил авансово още един обяд.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

5 Vladimir Pavlov | 16.03.201522:32

И нашите приятели англичани, като са толкова силни икономически, защо
смешника Д.Камерън орева световния ефир за малко по-високата вноска в ЕС преди няколко месеца?
Това чест, достойнство и здрав разум май са останали далеч в историята при рицарите от кръглата маса...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.05.2013, 17:47

4 Vladimir Pavlov | 16.03.201522:21

Това англичанинът от девет кладенеца вода ще донесе, само за да не признае, че пак се е объркал нещо! Интересни са също британските анализи как метричната система пречи на цивилизацията😂.
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.