Мисията на Индонезия – да преброи и защити хилядите си острови | webcafe.bg
Webcafe

Мисията на Индонезия – да преброи и защити хилядите си острови

Webcafe
07.06.2017, 12:06 (обновена 09.06.2017, 09:03)

1 от 3 снимки Назад Напред

ИНДОНЕЗИЯ

Снимка: © Getty Images

Най-голямата островна държава се опитва да опази територията си, но и националната си идентичност

Индонезия има толкова много острови, че никога не е успявала да преброи всички или да им измисли имена. Според закон от 1996 година най-големият архипелаг в света включва 17 508 острова.

Но това число не е окончателно, а правителството планира да получи по-точен брой, който да бъде представен на срещата на ООН през август. Властите в Джакарта се надяват, че с помощта на международната организация ще могат да защитят огромната си територия и богати риболовни ресурси.

Кое е остров и как да го разпознаем?

Съгласно конвенцията на ООН по морско право като остров се определя естествено оформена земна площ, заобиколена от вода, която остава открита при прилив. Името му може да бъде официално признато, ако е известно на поне двама местни жители.

Индонезия се простира на 1.9 млн. кв. км, така че преброяването на всички острови, които отговарят на критериите на ООН, никак не е лесна задача, пише BBC.

Край бреговете на Джакарта се намира удивителният архипелаг Хиляда острова, който е предпочитано място за почивка. Островите всъщност са "само" около 100, а жителите на столицата често прекарват уикендите си в техните паркове и курортни селища. Но никой не знае колко всъщност е точният им брой.

Общият цифра на островите в Индонезия е само приблизителна и не е съгласувана с критериите на ООН. На последната конференция на международната организация за стандартизацията на географските наименования през 2012 година индонезийските власти регистрираха 13 466 острова, които са намерили и назовали.

Броячите на острови

Екипът по преброяването e част от Министерството на морските въпроси. Амбициозната цел е да бъдат добавени най-малко 1700 нови острова на следващата среща на международната организация през август.

"Това е нашият списък за момента, но броят им вероятно ще се увеличи, защото сме в процес на валидиране и проверка на островите, който ще продължи до края на юли", заяви ръководителят на екипа Балок Будиянто.

"Трябва да посетим всеки един от тези острови, а след това да отбележим координатите, името, смисъла на името, историята на земята и да опишем пейзажа и географската му история. Документираме всичко това в детайли и го предаваме на институциите", обясни той.

Защита на националната идентичност

Преброяването на островите и регистрирането на имената им е насочено към опазване на територията и природните ресурси. Ако отдалечените острови са признати от ООН, това би помогнало на Индонезия да претендира за суверенитет над заобикалящите ги води, които са оспорвани от съседните държави.

Правителството отчита, че нелегалният риболов във водите, които смята за свои, ежегодно струват на страната милиарди долари. Властите дори започнаха да потапят чуждестранни лодки, засечени в индонезийски териториални води, като форма на предупреждение.

„60% от островите в Индонезия нямат име или официален правен статут, така че лесно могат да бъдат оспорени или дори присъединени към друга държава", предупреждава Сюзан Херавати от местна природозащитна организация.

Но въпросът не е само в териториалните спорове с други страни - регистрирането на островите в ООН означава, че те няма да бъдат овладяни от частна компания. Такава е съдбата на малък остров близо до архипелага Джили, който е популярна туристическа дестинация, но вече е превзет от частен курорт.

„Живеещите там 109 семейства бяха изгонени, и то без да получат никаква компенсация, защото районът беше предназначен за туристи", разказва Херавати.

„Става въпрос за националната ни идентичност. Когато опишем нашите острови, нашите рибари ще имат правна защита и права върху островите на нашите наследствени морета", обяснява тя.

През 2002 година Индонезия загуби два острова, след като Международният съд отсъди в полза на Малайзия в териториален спор между двете държави. Други два станаха част от Източен Тимор, който обяви независимост.

Природозащитници предупреждават, че държавата може да изгуби хиляди острови, ако нивото на моретата продължи да се покачва вследствие на климатичните промени.
Но проследяването на островите може да се окаже безкрайна задача, тъй като преброяващият екип продължава да намира нови острови „създадени вследствие на земетресения и вулканични изригвания".

Oще: архипелаг  география  джакарта  индонезия  къде се намира индонезия  острови 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.