"Made in Северна Корея" - тоталитарното изкуство на КНДР | webcafe.bg
Webcafe

"Made in Северна Корея" - тоталитарното изкуство на КНДР

Webcafe
12.12.2017, 13:51 (обновена 14.12.2017, 15:04)
северна корея

Снимка: © Getty Images

Пощенски марки с образа на принцеса Даяна, преливащи цветове на дъгата върху цигарена кутия, пъстра шоколадова бонбониера - графичното оформление на стоки от ежедневието в Северна Корея разкрива неподозирано разнообразие и дори конкуренция, каквато светът смята, че там не съществува.

Никълъс Бонър е английски писател и филмов продуцент, който трупа впечатленията си от страната повече от две десетилетия и най-накрая ги събира в албума "Направено в Северна Корея" (Made in North Korea).

Това е богата колекция от често срещани продукти и включва опаковки на всичко от рибни консерви, през сладкиши до козметика.

Бонър се мести да живее в Пекин през 1993-а и още същата година основава собствена туроператорска агенция - "Корио". Тя и до ден-днешен продължава да работи с желаещи да посетят КНДР, както и други авантюристични дестинации.

В "Корио" работят общо 12 души, които пътуват често до тоталитарната република. Те вече са добре познати на севернокорейските власти и по тази причина не срещат затруднения при влизането си в страната.

И докато Северна Корея е известна като държавата с най-стриктен контрол във всяка една област, Бонър се стреми чрез атласа си от графични изображения и техния дизайн да покаже, че естетиката, творчеството и даже индивидуализмът също са на почит. Той дава пример с парче опаковъчна хартия, на която в розово са отпечатани части от градския пейзаж на Пхенян.

Според него минимализмът и красотата на ритмично повтарящите се мотиви върху хартията трябва да бъдат оценени като истинско изкуство.

Показаните в "Направено в Северна Корея" снимки са най-добрият ориентир как севернокорейците виждат себе си като нация, неподвластна на външни влияния. Изобразяването върху пакет бонбони или цигари на добре познат обект - бил той сграда, скулптура или планина - прави продукта разпознаваем, прави го да изглежда като най-добрия, въпреки липсата на вносни еквиваленти.

Места с революционно значение, древни или митологични, както и области с красива природа - всички те се появяват върху различни продукти, придавайки им определена аура или дори очарование. В графично отношение това означава, че дори и само сбор от няколко линии може да има по-голямо влияние от пищна и шарена декорация.

Една от причините е, че всички творци на КНДР минават през строга академична подготовка и се обучават само в стил социалистически реализъм. Абстрактното изкуство е забранено. Въпреки това според Бонър тези художници успяват да създадат висококачествени творби и това доказва огромния им талант.

Друг учудващ на пръв поглед аргумент на писателя в полза на тоталитарното изкуство на Северна Корея е, че личността на отделния творец не е на почит в страната. Всички форми на изкуство - картини, музика, танци - се считат за пропагандни материали, които трябва да носят определено послание на публиката. По тази причина произведенията нямат подпис, но освен това не са и повлияни от егото на твореца си.

Кутия от шоколадови бонбони с ликьор

Все пак графичните дизайнери в КНДР не са съвсем имунизирани от външен натиск. Бонър описва как до 2000-а година всички графики и изображения са правени изцяло на ръка, но постепенно започват да отстъпват на такива, генерирани от компютърни програми. Нуждата от опаковки за всекидневно консумирани стоки като сладки изделия и безалкохолни е непрекъсната.

Оказва се, че и в Северна Корея няколко различни фирми за дизайн влизат в конкуренция една с друга в опитите си да произведат по-добър резултат от този на съперниците си.

Бонър, който също така е автор на редица филми за КНДР, вярва, че дипломацията и международното взаимодействие са по-добро решение от изолацията, на която десетки държави подлагат републиката. Като човек, чиято работа е да забелязва всеки нюанс, той казва, че е против "черно-бялото" представяне на Северна Корея пред света.

Кориците на сборника "Направено в Северна Корея"

Oще: made in  изкуство  изкуство в северна корея  кндр  пхенян  северна корея  тоталитаризъм  тоталитарно изкуство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.