Webcafe

Да умреш при опит да помогнеш

Webcafe.bg, BBC, Guardian
04.12.2014, 13:07 (обновена 05.12.2014, 20:11)

1 от 6 снимки Назад Напред

Тудже Албарак

Хиляди германци изпратиха Тугдже Албайрак, която беше убита след опит да помогне

Тугдже Албайрак е германка от турски произход на 22 години. В нощта на 15 ноември, тя е с приятели в МакДоналдс в Офенбах. Чува женски писъци от тоалетната. Две тинейджърки са притиснати от трима мъже и молят за помощ. Албайрак се намесва и прекратява ужасната ситуация. Момичетата се измъкват.

Мъжете са изхвърлени от ресторанта, а Албайрак и нейни приятели довършват хапването си.

Историята би трябвало да свърши така. Половин час по-късно обаче, един от тримата се връща и напада Албайрак на паркинга до ресторанта за бързо хранене. След удар по главата с камък или бухалка, тя пада. След две седмици в кома, родителите й решават да спрат животоподдържащата й система на 28 ноември - датата, на която Албайрак трябва да навърши 23 години.

Нападателят е арестуван - 18-годишен мъж, който признава за престъплението и го очаква съд. Според информацията в някои медии, той има сръбски произход, но според други това е спекулация, която цели да представи конфликта като етнически. Все още се изяснява дали Албайрак изпада в кома вследствие на удара по главата или заради нараняване при падането.

Полицията все още търси ключови свидетели на инцидента

Бащата на Албайрак призова двете момичета, които тя е спасила, да се появят в полицията и да разкажат своята версия. Полицията очаква показанията им да помогнат с още информация по случая. Служителите на МакДоналдс спазиха политиката на ресторанта да се въздържат от публични изявления.

В сайта на Bild беше публикуван и запис от видеокамера на паркинга, който показва какво се е случило - един човек се опитва през цялото време да предпази Албайрак от нападателя й, но той в крайна сметка успява да я удари по главата. Видеото показва как тя пада на земята, а нападателят бързо изчезва.

Скръбта на Германия

Цяла Германия страда за убийството, приемайки Албайрак за морален ориентир, човек, който е проявил безпределна смелост, излагайки живота си на опасност, за да спаси друг.

Над 100 000 души са положили подписа си в петиция, която призовава германските власти посмъртно да наградят Албайрак с федералния медал за заслуги, едно от най-големите отличия, които може да получи цивилно лице. Местните власти дадоха знак, че имат желание това да се случи.

Германският президент Йоахим Гаук изрази съболезнованията си на семейството на момичето и оцени нейната смелост.

„Както безбройните граждани, така и аз съм шокиран и отвратен от този ужасяващ акт. Тугдже спечели благодарността и уважението на всички ни. Тя ще остане за винаги пример за подражание за нас, цялата ни държава страда заедно с вас. Когато другите отвърнаха поглед, Тугдже прояви кураж за пример и морална твърдост", пише той.

В Германия смъртта на Тугдже предизвика сериозен дебат за смелостта в ежедневни ситуации. По телевизията, радиото и социалните медии мнозина се питат дали биха проявили куража да се намесят и като цяло  дали германците днес са толкова смели в такива ситуации, колкото трябва да бъдат.

Oще: букалка  германия  жертва  инцидент  макдоналдс  побой  смърт  студентка  тугче албайрак  туркиня 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 05.12.201401:19

Днешно време е много трудно да се види такъв вид действие. Всички се движат все едно са в градския транспорт.
   

оценка

+4 -1