Колизеумът: бизнес за милиони | webcafe.bg
Webcafe

Колизеумът: бизнес за милиони

Webcafe
31.07.2017, 11:04 (обновена 02.08.2017, 07:35)
Колизеум

Колизеумът, вече е част от специален археологически парк. А в ръководството влиза Ирина Бокова.

Колизеумът, символът на Рим, вече е част от специален археологически парк. В него се включват Палатинския хълм, Римския форум, Императорските форуми и паметникът Domus Aurea.

Идеята е на министъра на културата Дарио Франческини и е част от мащабна реформа, засягаща паметниците на културата на Италия, започната още през 2014 година. Този модел на общо управление вече функционира успешно в повече от 30 музея в цяла Италия, един от които е известната галерия "Уфици".

За директор на новия комплекс се търси опитен мениджър, който може и да не е италианец, това е още едно нововъведение. В Археологическия парк на Колизеума ще има и българско участие. Ирина Бокова, генерален директор на Юнеско, е приела да стане член на УС на новата структура. Поканата към Бокова е била отправена от италианския министър на културата Дарио Франческини, както самият той обяви в Twitter.

"Голяма чест, че Ирина Бокова, генерален директор на Юнеско, прие моята покана да стане част от Управителния съвет на Археологическия парк на Колизеума".

До момента няма реакция от страна на самата Бокова. Неточна обаче е информацията, публикувана в бг медиите, че тя поема управлението на Колизеума. Бокова ще бъде член на УС на археологическия парк. Отделно ще има директор, който ще управлява пряко структурата.

Какво представлява Паркът?

Директорът ще бъде избран след международен конкурс, той ще бъде мениджър - изследовател и ще има пълна власт върху Колизеума, Римския форум, Палатинския хълм и Domus Aurea. Ще се занимава с изследвания, разкопки, средства.

Едновременно с парка, се създава и структурата Специален надзор за Рим, който ще отговаря за цялата площ и ще може да разчита на 30% от годишните приходи на новия парк. Всяка година Колизеумът се посещава от над 6 милиона туристи и носи приходи от 35 милиона евро. За Специалния надзор ще остават 11 милиона годишно.

Петдесет процента от парите от билети ще остават за Археологическия парк Колизеум, а 20% ще отиват в специален Фонд за солидарност в подкрепа на мрежата от държавни италиански музеи.

Новият директор ще трябва да осъществява комуникацията с общината, най-вече що се отнася до пространството на Римския форум - който е собственост на държавата и Императорските форуми - собственост на Римската община. Вече функционира общ билет за целия парк. Той струва 12 евро.

Колизеумът е изложбена зала на много експозиции от целия свят, и то на високо научно ниво. С новото общо управление те ще станат още повече и най-вероятно с още по-голямо международно участие. От години изложбите, представени в Анфитеатъра на Флавий привличат милиони посетители.

Най-вероятно ще се увеличи и работното време, както и възможността за нощни посещения и за разглеждане на по-голямо пространство от Колизеума.

Новата структура най-вероятно ще започне да възстановява "сцената". Това е мястото, където са се реализирали гладиаторските спектакли, то се е намирало над сегашните подземни входове. Проектът е за мобилна сцена от дърво, която ще позволи както разглеждането, така и провеждането на концерти, театрални представления и опери. Вече е предвидено държавно финансиране от 18 милиона евро.

Очаква се новият директор да разреши проблемите с общината за площта пред Колизеума, от години окупирана от фалшиви центуриони, които обират парите на туристите, от амбулантни търговци и продавачи на билети на силно завишени цени, които обещават да вкарат туристите без да чакат на опашка.

Наскоро цялата фасада на Колизеума беше реставрирана благодарение на италианската марка за обувки Tod's на милиардера Диего дела Вале, който е и почетен президент на Фиорентина. Те дадоха 25 милиона евро за реставрацията.

Съдебната сага

Основната идея на правителството е да управлява отделно Колизеума от останалите архитектурни паметници на Рим.

Зелената светлина за мегапроекта дойде след дълга съдебна сага, започнала още през януари. След съдебно решение на Върховния административен съд на Италия миналата седмица новата структура бе окончателно одобрена. Спорът беше между правителството на Демократическата партия и общината, ръководена от кмета Вирджиния Раджи от движението "Пет звезди".

От общината не одобряваха реформата на културния министър Франческини, защото се притесняват, че ще загубят сериозните приходи от билети, част от които сега ще отиват при правителството.

В началото на юни областният съд взе решение в полза на общината.

Последното съдебно решение от миналия понеделник, 24 юли, е второто в рамките на два месеца, което отменя предишни постановления относно реформата на областния съд. Предишния случай засягаше назначението на пет от 20 нови директори на музеи.

Според културното министерство приходите от билети след реформите в областта на музеи и археологически паметници, са се увеличили с 12 процента в 400 музея през миналата година след години на лошо управление и недостатъчно финансиране.

Oще: билет за колизеума  дарио франческини  ирина бокова  колизеум  палатинския хълм  рим  римския форум 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

1 vV | 01.08.201707:05

Много по-загрижени трябва да са за това как да се опази такова скъпоценно наследство, а не толкова как да го превърнат в още по-отчайващ tourist trap, щото, видите ли, немало пари а го поддържат. Защото, като го дадеш на фирма за обувки да го реставрира, не очаквай да разбира и от онова, което е над обувките. Затова получаваш резултат, който на фирмата й се е сторил, че е добър, а именно, да изглежда ново и загладено, каквито са грозните кръпките по Колизеума след реставрацията. Ако й позволиш, ще го разруши това старо грозно нещо без да й мигне окото, и ще го построи наново, за да изглежда като извадено от кутия. Не е само България с кичозните си реставрации, но в Италия някак по-личи. По-известни са паметниците й, нищо, че Рим не е по-стар от Пловдив. Все пак е бил столица на империя, прародител на съвременна Европа.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.