Убийството във Фрайбург: Заподозреният е "на 17 от три години" | webcafe.bg
Webcafe

Убийството във Фрайбург: Заподозреният е "на 17 от три години"

Webcafe, по Welt.de
15.12.2016, 10:59 (обновена 17.12.2016, 04:30)
фрайбург

Снимка: © Getty Images

Жители на Фрайбург оставят цветя и картички край мястото, на което Мария Л. беше изнасилена и убита

Два месеца след смъртта на студентката Мария Л. във Фрайбург и близо две седмици след залавянето на предполагаемия убиец - бежанец от Афганистан, германската прокуратура е под сериозен натиск.

Разследващите проверяват данни, според които Хюсеин К. е отговорен и за нападение срещу млада жена в Гърция още през 2013 г.

Във Фрайбург мигрантът беше обвинен за изнасилването и убийството на 19-годишната Мария през октомври. Проблемът е, че до този момент все още не са изяснени конкретните обстоятелства около нападението.

Остава неясна и реалната възраст на заподозрения - първоначално се предполагаше, че той е 17-годишен, т.е. непълнолетен. Последвалите данни обаче сочат към съмнения за манипулиране на документите му. Твърде много детайли около криминалното престъпление, което постави под въпрос цялата политика за прием на бежанци в Германия, продължават да остават неясни.

1. Какво знаят разследващите за заподозрения?

Полицията и прокуратурата го обвиняват за изнасилване и убийство. На местопрестъплението във Фрайбург са намерени следи от ДНК, принадлежащо на Хюсеин К., а седем седмици след смъртта на студентката, той беше арестуван. Заподозреният бе разпознат от записи на камерите за видеонаблюдение от трамвайна линия в града.

Според данните на германските власти, Хюсеин К. пристига в Германия през ноември 2015 г. и е регистриран като непридружен бежанец без паспорт, тръгнал от Гърция и преминал през Австрия. Тогава той подава молба за убежище, като заявява, че е на 16 години и идва от Афганистан. Ако това е вярно, в момента би трябвало да е минал 17-тата си годишнина.

Във Фрайбург той е настанен в приемно семейство и е поставен под попечителство на Агенцията за младежта към района Брайсгау-Хохшварцвалд в провинция Баден-Вюртемберг. Според службите - той посещава училище и няма криминално досие. Ползва немски език.

2. Къде се намира той в момента?

След като заподозреният беше арестуван в началото на декември, мярката за неотклонение беше удължена за постоянно. Хюсеин К. не желае да дава показания, като вече има адвокат.

По информация на Bild и информационната агенция DPA, междувременно е настанен в болницата Хоенасперг в Лудвигсбург, специализирана в лечение на затворници, които имат нужда от медицинска грижа. Той е поставен под постоянно наблюдение заради риск от опит за самоубийство.

От здравното заведение нито потвърждават, нито отричат информацията за хоспитализирането на заподозрения.

3. Защо има съмнения около възрастта на заподозрения?

Прокуратурата смяташе първоначално, че посочената от самия Хюсеин К. възраст от 17 години е вярна. Паспортът, който му е издаден от Гърция, обаче сочи, че заподозреният е по-възрастен, съобщава Sueddeutsche Zeitung. Датата на раждане на Хюсеин К., регистрирана от гръцките власти, е 1 януари 1996 г.

Това означава, че той би трябвало да е на 20 години.

Прокуратурата поръча медицинска експретиза от съдебните медици в Университета във Фрайбург. Експертите трябва да установят възрастта на заподозрения. Все още не е решено какви методи ще използват, за да разберат на колко години е все пак заподозреният.

Този въпрос е от сериозно значение, защото ако предполагаемият убиец на Мария Л. е под 18 години, ще бъде съден по Наказателния кодекс за непълнолетни престъпници. Поради тази причина, делото ще се гледа при затворени врати. Максималната присъда, която го заплашва, е 10 години лишаване от свобода.

Ако извършителят обаче е по-възрастен, юристите могат да подходят по различен начин и да наложат още по-тежка присъда.

4. Каква е връзката му с нападението в Гърция?

Полицията проверява евентуална връзка на Хюсеин К. с нападение срещу млада жена в Гърция през 2013 г. Студентка на 20 години е нападната на остров Корфу, след което е бутната от скала в морето. Момичето успява да оцелее с тежки наранявания.

В репортаж на гръцката телевизия Alfa от 2013 г., жената казва: "Той ме сграбчи за бедрата и краката, вдигна ме във въздуха и ме хвърли през парапета".

Адвокатката на тогавашния извършител е разпознала Хюсеин К. от репортажите за убийството във Фрайбург. Тя разказва, че клиентът й е осъден през 2014 г. на 10 години лишаване от свобода. След близо 1,5 години в затвора, той е освободен след решение на съда. Оттам вече следите му се губят. Причините за освобождаването му от властите в Гърция са неясни.

5. Какво предприема германската полиция?

Разследващите разчитат на информацията от гръцката полиция и съдебна власт. Те твърдят обаче, че все още не разполагат с юридически неопровержими доказателства за връзка между двете криминални деяния.

Както пишат Sueddeutsche Zeitung и Spiegel, сравнение с пръстовите отпечатъци на Хюсеин К. потвърждава, че именно той е отговорен за престъпленеито в Гърция. Изданията се позовават на информация от гръцката полиция. Официално обаче това все още не е потвърдено от германските власти.

Вътрешното министерство на Германия обяви, че са взети "всички мерки за разпознаването на самоличността на Хюсеин К.", като при проверката не са засечени никакви съвпадения с извършители на предходни престъпления. Твърди се, че мигрантът не е обявен за издирване нито през Интерпол, нито през информационната система на Шенген.

6. Как реагират гръцките власти?

Контактът между Германия и Гърция минава през Федералната криминална служба във Висбаден. Говорителка на службата коментира пред Die Welt, че все още се очакват официални отговори от Гърция. Дали и кога те ще се получат, все още не е ясно. Процедурата е сложна и отнема време, посочва говорителката.

От федералното министерство на вътрешните работи в Германия казват, че са наредили на служителите си за връзка в Атина, веднага да влязат във връзка с гръцките си колеги, за да се изясни случаят.

7. Има ли доказателства за връзка с други престъпления?

Полицията проверява и тази верояност, но засега няма никакви конкретни доказателства. Според германската полиция, преди смъртта на студентката заподозреният е регистриран за незаконно влизане в страната и е разпитван във връзка с побой. Подозренията за връзката му с това нападение обаче не са се потвърдили, посочват от прокуратурата.

Три седмици след престъплението във Фрайбург е регистриран още един случай на изнасилване и убийство на млада жена в съседния град Ендинген ам Казерщул. Полицията все още няма доказателства за връзка между двата инцидента, но и не може да изключи подобна версия.

Проблемът е, че за разлика от местопрестъплението във Фрайбург, в Ендинген не са успели да изолират ДНК-следи от извършителя.

Oще: афганистан  баден-вюртемберг  бежанска криза  германия  гърция  днк  мария л.  мигрантска вълна  нападение над жена  непълнолетен престъпник  остров корфу  полиция  престъпление във фрайбург  прокуратура в германия  разлседване  съдебна експертиза  убийство и изнасилване  фрайбург  хюсеин к. 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.