Младите хора на последната диктатура в Европа | webcafe.bg
Webcafe

Младите хора на последната диктатура в Европа

Webcafe, по Dazed
01.05.2016, 08:58 (обновена 03.05.2016, 12:49)

1 от 7 снимки Назад Напред

Да израснеш в последната диктатура в Европа - Маша Святогор

Снимка: © masha_svyatogor

Снимките са правени в Минск

В масмедиите Беларус е известна като последната европейска диктатура. Разположена в Източна Европа и бивша част от Съветския съюз, страната обяви независимост през 1991 г. Сегашната й политическа репутация се дължи на президента Александър Лукашенко, който управлява от 1994-та насам и въведе многобройни политики в духа на Съветския съюз.

Наложеният имидж на страната, замръзнала във времето, обаче не отразява реалната й същност, особено за младото поколение. Творбите на 26-годишната фотографка Маша Святогор осигуряват рядък поглед към ежедневния живот, трудности и самоосъзнаване на беларуските младежи.

Святогор е следвала филология, преди изцяло да се посвети на визуалния език на фотографията и колажите. За нея това се е превърнало в перфектен начин да осмисля и приема заобикалящата я среда. "Някога се интересувах единствено от своя вътрешен свят, от меланхолията си, но сега съм също толкова заинтересувана от света около мен... мястото, където живея например - Беларус, с неговата абсурдна естетика," казва тя.

Проектът My Poor Little Room of Imagination е интимна територия, където историята на отделния човешки живот се разкрива като слаба и уязвима политика, идеология и други ‘големи' проблеми.

"Историята се разви постепенно. Колкото повече портрети снимах, толкова по-добре разбирах какво улавям. Хората, които фотографирах, бяха дезориентирани, притеснени, объркани и имаха много силни чувства по отношение на реалността около тях", допълва тя.

Основната грижа на Святогор в този проект е да улови връстниците си в интимността на тяхното битово пространство - уязвими, искрени и открити.

Те оголват телата и душите си или играят роли, които са избрали за самите себе си. Портретите са противопоставени на градски сцени от Минск, столицата на Беларус.

"Всички снимки са правени в Минск, в типични жилищни блокове, в средата, където живеят моите герои," казва Святогор. "Сред тях са хора, които са мои близки, приятели и познати. С някои от тях се запознах чрез социални мрежи, после станахме много близки приятели. Някои от тях впоследствие вече починаха", допълва тя.

Какво е усещането да бъдеш млад в Беларус в момента? "Не мога да говоря за цялото поколение, но определено мога да кажа за себе си, че в някои моменти трябва да вървиш напред, независимо от обстоятелствата," коментира Святогор.

"На моменти животът тук е труден, понякога непоносим, объркващ, неразбираем, едновременно смешен и съсипващ. Но колкото повече страдаш и се оплакваш, толкова по-малко енергия имаш, за да правиш това, което е нужно. Неудовлетворението е трудно за преодоляване, но за мен то е ободряващо и вдъхновяващо, кара те да продължаваш да търсиш. Много от приятелите ми мислят да заминат, да емигрират - и това е нормално. Аз самата съм бягала, защото в един момент тази среда ми се струваше непоносимо ужасна. Разстоянието помага да размишляваш върху нещата и да разбираш по-добре събитията и нещата, за които си загрижен", разказва тя.

Може би именно дистанцията е това, което позволява на тази фотографка да улови лицето на съвременната беларуска младеж по толкова успешен начин.

Oще: александър лукашенко  европа  живот в беларус  живот в минск  комунизъм  маша святогор  минск  последната диктатура на европа  пост соц 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.