Мистериозно оглушали - как американските дипломати загубиха слуха си в Куба? | webcafe.bg
Webcafe

Мистериозно оглушали - как американските дипломати загубиха слуха си в Куба?

Webcafe
10.08.2017, 13:56 (обновена 13.08.2017, 09:36)
хавана

Снимка: © Getty Images

Странни неща се случват в американското посолство в Куба. Някои от дипломатите започват да се оплакват от проблеми със слуха, дотам, че са принудени да се върнат в САЩ, за да се лекуват.

Странни неща се случват в американското посолство в Куба. Някои от дипломатите започват да се оплакват от проблеми със слуха, дотам, че са принудени да се върнат в САЩ, за да се лекуват. До момента са потвърдени два случая.

Като ответна реакция Вашингтон експулсира двама кубински дипломати. Въпреки че случката е от май, тя става известна на медиите едва тези дни.

Инцидентите се окачествяват като мистериозни, според някои източници от американската администрация, проблемите със слуха може би са причинени от електронна апаратура.

При единия от пострадалите дипломати става дума за постоянна загуба на слуха.

Американците започват да се оплакват в края на 2016-та година като още няколко души са заминали за лечение в САЩ или са помолили да се върнат.

Говорителят Хедър Науърт свърза "инцидентите, които са причинени от различни физични симптоми" с решението да бъдат експулсирани двамата кубинци. Тя обаче не обвинява директно кубинското правителство, че е навредило на американците.

"Нямаме никакви окончателни отговори за причината, довела до проблемите със слуха". Според нея симптомите не са животозастрашаващи.

ФБР вече води разследване по случая. От американска страна ще последват нови действия, ако се докаже, че кубинското правителство е взело на прицел американски дипломати.

Хавана също прави свое разследване по казуса.

Проблеми с американските дипломати, които се оплакваха от кубинските власти, имаше и преди откриването на официално посолство с пълен щат от Барак Обама през 2014 година.

"Отговорност и задължение на кубинското правителство е да пази американските дипломати" - казва Науърт. "Затова взимаме случая толкова на сериозно".

В отделно съобщение от Държавния департамент заявиха, че са "припомнили на кубинското правителство за задълженията за защита на дипломатите според Виенската конвенция".

От Държавния департамент отказват да дадат допълнителна информация за симптомите на пострадалите дипломати, нито да уточнят броя на американците, напуснали Куба по тази причина.

Тъй като експулсираните кубинци са двама, а това се брои за реципрочна мярка, може да се предполага, че става дума за двама американци.

"В началото, когато пострадалите дипломати започнаха да докладват за симптомите, ни отне време да разберем за какво точно става въпрос и този процес продължава" - обясни Науърт. "Ние ги наблюдаваме и им осигуряваме медицинска помощ, както и на тези, които вярват, че също са засегнати".

Как това ще се отрази на американо-кубинските отношения?

От изявленията обаче не става ясно защо експулсиранията не бяха оповестени официално още през май. Президентът Тръмп заяви през юни, че той ще преразгледа политиката на сближаване с Куба от страна на Обама, наричайки я "лоша сделка".

Тръмп има намерение да отмени споразумението, сключено от предшественика си, считайки го за едностранно.

Но подробности около новата политика, която Тръмп смята да приложи спрямо Куба не са известни. Той е заповядал на финансовия и търговския отдел да подготвят регулации за отношенията с Хавана, но според служители на Белия дом евентуалните промени ще отнемат месеци.

Срещу намеренията на Тръмп се обявиха американските бизнес лидери, както и демократите и републиканците в Конгреса.

Правителството на Куба нарече позицията на американския президент "стъпка назад" в отношенията и предупреди, че "всяка стратегия, целяща промени в политическата, икономическа и социална система на страната, независимо дали посредством натиск или принуда, или използвайки още по-подмолни методи, в бъдеще е обречена на провал".

Тръмп не е оповестявал намерение за промяна на статута на американското посолство в Хавана, което замени малката предишна легация, която нямаше същия дипломатически статус. Малкото посолство на Куба във Вашингтон също е с ранг посолство.

Oще: американски дипломати  американско посолство в куба  доналд тръмп  държавен департамент  куба  кубински дипломати  кубински посолство в сащ  сащ  хавана 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.