Webcafe

"Родителите ми отнеха целия живот": Краят на истинската American Horror Story

Webcafe
20.04.2019, 12:16 (обновена 22.04.2019, 16:01)
Семейство Търпин

Снимка: © Facebook

Дейвид и Луиз Търпин бяха осъдени за тормоз на собствените си 13 деца

Дейвид и Луиз Търпин бяха осъдени на доживотен затвор с право на замяна след не по-малко от 25 години, след като се признаха за виновни по делото за изтезание и държане в плен на собствените си 13 деца.

Разкритието на дългогодишните престъпления в дома на Търпин през януари 2018 г. предизвика масово обществено възмущение както в САЩ, така и по цял свят. Жертвите им на възраст от 2 до 29 години бяха намерени от полицията бледи, силно недохранени и оковани с вериги и катинари върху леглата си.

Живели са изолирани от външния свят, като през последните 4 години са оставени без хигиенни, медицински или други грижи от страна на родителите си. Седем от тях са пълнолетни, но гладът и тормозът са забавили развитието им до такава степен, че изглеждат като малки деца.

Една от дъщерите им беше успяла да се освободи от къщата на ужасите, за да потърси помощ от полицията - и с това започна бавното разплитане на скандала.

"Родителите ми отнеха целия живот. Но сега се опитвам да си го върна", казва в съдебните си показания едно от момичетата им, чиято самоличност не се разкрива - вместо това фигурира под името "Джейн Доу 4" в документите на съда.

Тя е едно от двете по-големи деца на семейство Търпин, които са успели да се запишат в колеж и да продължат с образованието си, след като бяха освободени. Момичето споделя, че вече е самостоятелна и "животът е прекрасен".

"Аз съм боец, силна съм и преминавам през всичко като ракета", казва тя по време на съдебното заседание.

Един от синовете им - "Джон Доу 2" - споделя: "Не мога да опиша с думи какво сме преживели, докато растяхме вкъщи. Понякога все още имам кошмари, свързани със случилото се - например, виждам насън как братята и сестрите ми са оковани и пребивани".

"Но това вече е минало. Сега живеем в настоящето. Обичам родителите си и съм им простил за много от нещата, които ни причиниха", казва младият мъж. В момента той следва висшето си образование със спеицалност "Софтуерно инженерство". Научил се е да плува и да кара колело през последните няколко месеца. Научил се е и да се защитава.

Както Дейвид Търпин, така и съпругата му Луиз се възползваха от възможността да се обърнат към съда, за да се извинят на децата си и да признаят своята вина.

"Съжалявам за всяка болка, която съм им причинила. Обичам ги повече, отколкото могат да си представят", каза Луиз Търпин по време на последното заседание. Съпругът й Дейвид не успя да контролира емоциите си по време на обръщението към пострадалите си деца и се наложи адвокатът му да изчете предварително подготвеното изявление. В него подсъдимият изразява надежда, че децата му ще успеят в живота и че ще останат сплотени.

Преди да прочете присъдата на Търпин, съдията по делото се обърна към подсъдимите с реч, в която подчерта, че децата са дар не само за родителите си, но и за цялото общество.

"Може би ще станат учени и ще открият медикамент за лечение на болест. Може би ще станат лекари и ще спасят нечий живот. Може би ще станат военни и ще защитават родината ни. Но егоистичното, жестоко и нечовешко отношение спрямо вашите деца ги е лишило от тези дарове. Лишило е и семейството ви, приятелите и обществото от тях. Животът им е преобърнат завинаги. Променени са способностите им да учат, да растат и да реализират възможностите си.

"Каквито и бъдещи успехи да постигнат - те ще се случат не заради вас, а въпреки вас", каза съдия Бърнард Шварц, който гледа делото.

Ограничителните заповеди в защита на тринадесетте деца на Търпин бяха променени в съответствие с исканията на всяко от тях. Родителите нямат право на личен контакт и кореспонденция за период от 10 години с десет от момчетата и момичетата. Две от тях са с право на 5-годишна защита от съда.

Дейвид и Луиз Търпин дълги години живеят в щата Тексас, преди да се преместят в Калифорния през 2010 г. Въпреки че мъжът работи като инженер в компания от авиокосмическата индустрия, семейството два пъти е обявявало банкрут, като последният е през 2011 г.

Когато се местят в гр. Перис, Калифорния, отказват да запишат децата си в местното училище и вместо това регистират семейната къща като домашна школа. Пред властите всичко е изглеждало легално - през последната учебна година са записани шест деца за обучение между 5 и 12 клас.

Дейвид и Луиз Търпин са дълбоко вярващи. Двамата са петдесятни християни, а децата им са обучавани по стриктна религиозна програма. Никой от съседите им не е подозирал какво се случва в дома на семейството.

Oще: дейвид търпин  доживотен затвор  луиз търпин  насилие над деца  присъда 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.