Френската ривиера - място за елити и джихадисти | webcafe.bg
Webcafe

Френската ривиера - място за елити и джихадисти

Webcafe, по BBC
16.07.2016, 14:40 (обновена 17.07.2016, 14:54)
Френска ривиера

Снимка: © Getty Images

Случилото се в Ница е следствие от дълъг процес

Властите все още се опитват да разкрият мотива зад нападението в Ница, отнело живота на 84 души. То беше наречено „терористична атака", а френският премиер Манюел Валс обяви, че шофьорът на камиона Мохамед Булел несъмнено е свързан с „радикалния ислям".

Френската ривиера е известна като място за космополитния елит. Това, което е по-малко известно обаче, е, че е и инкубатор за джихадисти.

Ако се разходите на два-три километра от бреговете на Ница, ще попаднете на мрачни жилищни сгради, където живеят недоволни младежи - деца на имигранти, податливи на идеите на радикалния ислям.
В последните години 55 души от района са напуснали страната, за да се бият в Сирия, сред които и 11 членове на едно и също семейство, заминали през 2014 година.

По отношение на докладвани случаи на радикализация, районът Алп Маритим е на второ място сред прословутия 93-и район в Париж.

През 2012 година местните младежи започват да се вълнуват все повече и повече от видеата, разпространявани от „Ислямска държава" с цел набиране на членове.

„Беше по-добро от филм. Караше ги да мечтаят. Във видео игра ти можеш да стреляш отново и отново, о не е истински. А тук можеш да правиш това за бог. Според тях това беше невероятно", разказва студентката Имен Уиси, която е била доброволец в женско дружество в градче, западно от Ница.

Тук нямаш шанс за успех

В същото време самообявили се проповедници си проправят път сред общността, насочвайки се към обезверените млади мюсюлмани. Играейки си с широко разпространеното чувство за недоволство заради бедността и дискриминацията, те убеждават младежите, че винаги ще бъдат третирани като чужденци във Франция. В провинция Валорис една харизматична фигура се настанява в многоетажна сграда през 2010 година. Домът му се превръща в притегателен център за хора от целия регион, които всеки петък се струпват, за да го слушат как проповядва, преди - 3 години по-късно - властите да разрушат импровизираната му джамия.

Уиси разказва, че той е говорил толкова обаятелно, че всеки е успявал да се идентифицира с него.

„Неговото послание беше: вие не трябва да оставате в земята на злодеи, никога няма да пожънете успех тук. Трябва да отидете в мюсюлманска страна", разказва тя, след като сама е присъствала на негова проповед, за да разбере защо всички говорят за него.

Кемал, млад работник от Ница, казва, че една от причините за успеха на салафистката идеология е, че дава готово и просто обяснение, с което оправдава дребните престъпници.

„На децата се казва, че са в земя на неверници, затова, когато крадат или нападат хора, това е оправдано. Дребните престъпници се превръщат в свещени воини, на които се обещават статус в обществото, сексуално удовлетворение и вечен живот", казва той.

В района на Ница действа и друга идея.

Там хвърля тежката си сянка алжирската война за независимост от 60-те години. Много бивши френски заселници, които а изгонени от Алжир, се настаняват в Ница Тяхното нестихващо разочарование от политическите действия на френската държава намира израз в силното присъствие на крайнодесния „Национален фронт" на Марин льо Пен в района. В същото време престъпленията на френската армия по време на войната са дълбоко вкопани в съзнанието на децата с алжирски произход, което подхранва усещането за отчуждение.

Притеснително висок процент от младежите в района на Ница определят себе си не като французи, а като мароканци, алжирци, тунизийци. Същевременно от 2010 година насам расте разпространяването на екстремистка идеология. Тя прониква лесно сред младежите заради високия процент на безработицата, който отслабва имунитета на маргинализираните общности към радикални идеи.

В района на Ница действат и много добри вербовчици. Малцина начинаещи джихадисти са успели да се завърнат в града. Жан-Франсоа Фук е адвокат на един от тях - проблемен младеж, който заминал за Сирия с група приятели през 2014 година. Той станал свидетел на неописуеми актове на насилие, включително обезглавяване на негов приятел, който се оплакал от дисциплината ИДИЛ. Младежът е успял да се изплъзне, но онова, което е преживял, няма как да забрави. „Той иска другите да знаят. Посланието му е - не отивайте", казва Фук.

Колкото повече се разпространяват зверствата на ислямистите обаче, толкова по-ясно става, че заминаването за Сирия вече не е най-голямата опасност. Сега проблемът е воденето на свещена война на родна земя. А във Франция тя може да се води както с коли, така и с ножове.

Oще: джихад  джихадисти  ница  тероризъм  терористичен акт  терористична атака  терористично нападение  франция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.