Банкерът, който призна изоставането на Русия | webcafe.bg
Webcafe

Банкерът, който призна изоставането на Русия

Webcafe.bg, по БТА, ТАСС и Financial Times
17.01.2016, 12:17 (обновена 18.01.2016, 11:50)
Герман Греф

Снимка: © Getty Images

Влиятелният банкер е бивш министър на икономическото развитие и търговията на Руската федерация и възприеман като основен двигател на икономиката от 2000 година

Председателят на Управителния съвет на руската "Сбербанк" Герман Греф произнесе в петък реч, в която отправя критика към Русия и я поставя в графата на икономически изоставащите държави.

Това не е първият път, в който Греф си позволява откровена критика към Русия. През 2013 година той отправи призив за сериозни реформи. Тогава Греф отбеляза, че страната се нуждае от 100% променена реалност за инвеститорите, защото основен фактор за икономически растеж са частните инвестиции.

Влиятелният банкер е бивш министър на икономическото развитие и търговията на Руската федерация, като заема поста в продължение на 7 години - от 18 май 2000 година до 24 сепетвмри 2007 година.

Греф се приема за един от архитектите на икономическата реформа, проведена по време на първия мандат на президента Владимир Путин. Той е и един от хората, които поддържат пряк контакт с руския президент.

Изданието Financial Times го определя като човека, отговорен за влизането на Русия в Световната търговска организация и реформирането на пенсионната система.

Директорът на "Сбербанк" е определян и за основна причина задлъжнялата Русия да се превърне в търговска сила.

Юрист по образование, Герман Греф е роден в Казахска ССР през 1964 година. Завършва Оманския държавен университет през 1990 година. Носител е на редица държавни отличия, сред които медал за служба на родината, почетен орден, орден „Александър Невски", както и редица признания от президента на Руската федерация. Той е член и на Почетния легион на Франция.

По време на речта си на Гайдаровския форум в петък, Греф посочи, че Русия е загубила надпреварата за технологии в световната икономика, а големи победители са онези държави, които своевременно са се адаптирали и са инвестирали в развитието на технологиите.

„Ние загубихме състезанието, трябва честно да го кажем... бих заявил, че ние сме сред страните, които се оказаха губещи. Ние сме в отбора на неудачниците (downshifters)", каза той по време на значимия икономически форум.

Според Греф победители са онези държави, които своевременно са се адаптирали и са инвестирали в развитието на технологиите.

„Страните, които не съумяха да се адаптират, ще загубят много. Разривът ще е по-голям от времето на предишната индустриална революция", каза той.

„Първата последица от тази четвърта революция в човешкото развитие ще е огромният разрив между доходите на страните победителки и губещи, между хората, успели и онези, които не са успели да се адаптират към новата ситуация", посочи Греф, според когото големият проблем е за средната класа.

„Ще има голямо търсене на специалисти с висока квалификация. Ще остане устойчиво и търсенето на нискоквалифицирани работници, като то ще се запълни от имигрантите, които виждаме сега. Трагедията ще е за хората по средата, тези, които не искат да се занимават с нискоквалифициран труд и не са готови да се заемат с висококвалифициран", посочи той.

Греф вижда и край на ерата на изкопаемите горива, а новите източници на енергия сравнително бързо ще изместят петрола. Според него новите технологии ще променят всичко - обществото, бизнеса, всеки гражданин и най-драматичните промени ще стават именно в всекидневието на обикновените хора.

Греф отправя призив към промени в целия модел на образованието. Според него предстоят и радикални промени в сферата на енергетиката.

Той направи сравнение между „Сбербанк технологии" и „Амазон", за да докаже, че руската страна изостава многократно зад западните си конкуренти:

„Днес в „Сбербанк технологии" работят над 6000 програмисти и миналата година направихме 27 000 промени в платформата си, а тази година ще направим 41 000 промени. Ако погледнете „Амазон", обаче, там правят по 10 000 промени на платформата си на ден. Това е абсолютно несъпоставимо с нашите 40 000 годишно", посочи Греф.

По думите му, единственият начин Русия да се върне в световната икономическа надпревара, е да спре износа на учени и квалифицирана работна ръка.

Oще: банер  банка  банки  владимир путин  герман греф  икономика  наука  образование  руска икономика  сбербанк  технологии  технологично развитие 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

40 deowin | 21.01.201618:39

Дали аз имам хабер за света или не все още няма абсолютно нищо общо с плановете на вас, неспестяващите, за старините ви.
За мен представлява интерес как хора като вас, които нямат доверие на финансови институции и съществуващата система като цяло, оцеляват изобщо без да се въвлекат в остри противоречия и лицемерие. Тоест, какво точно мислите да правите на старини, щом банките са зли и нямате намерение да спестявате за старините си, щото спестяванията са овча глупост, а вие се мислите за нещо повече от овце?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

39 AlahAkbar | 21.01.201600:59

Тва ли ти пее первий по телевизията докси? Смешник жалък!!! Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

38 Dox | 20.01.201623:51

Свински,
Питаш, какво би правил някой, стар и болен, на 70, без никакви спестявания.

Задаването на подобен въпрос е индикация, че въобще си нямаш и хабер за света, в който живееш. Но нищо де, ти инвестирай, друже. Инвестирай и .... в никакъв случай не спирай да "инвестираш". Белким ти дойде някой ден акъла в главата. Много щастлив

А на "коментаторите", "изкоментирали се" под номер 35 и 36 - вижте, господа - още от сега съм се наточил да гледам сеира на такива продажници като вас - само след 3-4 години. Няма да ви казвам какви песнички ще пеете тогава, защото така или иначе - няма да повярвате. Но ще ги запеете. Вервайте ми!!! За това, НЕуважаеми киряк-стефчовци, продължавайте да се прехласвате пред материалното. Продължавайте да вдигате лозунги, дето самите вие не разбирате, защото така най-добре афиширате продажния си манталитет. Продължавайте! Не спирайте дори и за миг!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

37 deowin | 20.01.201623:05

>иди в САЩ и питай какво правят старите и болни на 70г. реднеци, дали си парите във фондовете на ЕНРОН, или спестителите в Лемън брадърс?

Какво отношение има съществуването на мизерстващи пенсионери някъде към собствените ти планове за старините ти?
Питах те какво мислиш да правиш стар и болен на 70 без никакви спестявания. От отговора ти разбрах единствено, че май не считаш инвестирането в ENE и LEH за разумна финансова стъпка, което е обяснимо, но и безпредметно - тези фирми вече не съществуват, така че и да искаш не би могъл да инвестираш в тях.
Все още не ми става ясно какви все пак са ти плановете за прекарване на старините без спестявания, и, конкретно, дали включват ровене по кофите за боклук.
Опитай се да не ми отговаряш, че някои хора са болни от рак на 40 и само могат да си мечтаят да ровят в кофите за боклук на старини - това, макар и вероятно вярно, отново не би било отговор на моя въпрос.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

36 TheRock | 20.01.201620:42

Ало руски отрепки днес 80 рублета за 1 долар!!!
Ко стаа ве парцали???
И Южен поток и той в улука!
Депортация за вас!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

35 AlahAkbar | 20.01.201619:21

То като рашките пенсионери втори няма, водят един охолен живот - за лебец и картошки стигат още рублетата... Първата работа при спада на цената на нефта на путьо беше да ореже социалните разходи и да замрази пенсиите. А за фондчетата дето фалираха преди месец и оставиха 1 милион пенсии в раша без такива четохте ли? Писмо писали до бащицата, да им дадял социални пенсии, но той нещо оглушки си прави... Що ли така?

А, и да ви е честито ватенки днес - 82 рубли за долар, толкова бяха за евро оня ден. Ма венсеремос де, хич няма да фалират, както и не бил фалирал ссср-то. Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

34 Harry | 20.01.201609:16

Прасчо, иди в САЩ и питай какво правят старите и болни на 70г. реднеци, дали си парите във фондовете на ЕНРОН, или спестителите в Лемън брадърс?

Освен по богатство, Бил Гейтс и първия Рокфелер си приличат по това че и двамата са принудени от съда да развалят картелите си. Прав е колегата, който казва че антитръстовото законодателство е ответна реакция, срещу монополите на олигархията, закони които вече са изтрити. Живеем във времена на картели и монополи на интернационалните корпорации.

"Конкуренцията е грях" - възмущавал се първият Рокфелер.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

33 Dox | 20.01.201607:47

Западът "предпочитал конкуренцията"!?!?!?
Ха-ха-а-а-а-а! Е бая се посмях!
Ама ти, разбирачо, наистина ли си мислиш, че който и да е капиталист си умира за конкуренция? Случайно да ти е минавало през ума, че това е най-големият му кошмар? И че конкуренцията не е първопричина, а следствие на нещо друго, което може да се нарече първопричина, а именно - стремежът към монополизъм?
Я ми посочи "конкурента" на Майкрософт, примерно.

Именно защото много предпочитат конкуренцията, САЩ трайно присъстват в Близкия изток, и не само там, за да контролират, ама така, някак си, конкурентно да контролират всички големи находища на петрол и други богатства. Именно защото много предпочитат коткуренцията, веднага показват зъбите си, ако някоя държава се осмели да е несъгласна с политиката им. Моментално лидерите и изведнъж се оказват кръволози, свирепи диктатори и пр.

Информирам се основно от книги, "разбирачо", за разлика от теб, за когото подозирам, че единственият източник на информация са опорните точки, дето някой, от където трябва, ти ги спуска.
И за да си все пак що годе информиран, да знаеш, че идеята за създаването на А-спекто не е на Волгин, а на Калина Андролова, с чийто интелект, познания и изказ определено не можеш да се мериш. Но ти, разбира се, опитай. Не случайно тази жена 2 години беше гл.редактор на българското издание на списанието Л,Еуропео. В един момент напусна, защото влезе в остри противоречия с ръководството, което реши да измени на досегашната политика и цел на списанието и започна да настоява за по-висока продаваемост и печалби, като акцентира основно на кокетниченето с посредствеността, а не на задълбочени статии, анализи и пр.
Надявам се, все пак да си забелязал, че автор на посочената по-долу статия не е Волгин.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

32 deowin | 20.01.201600:32

>Рублата се оказа сред най-подценените валути

Защо ли си мисля, че надали си се втурнал към обменното бюро да купуваш рубли?
На думи винаги Русия - велика и рублата - подценена, ама на действия все предпочитате западните държави, долари и евро. Що тъй бе?

>Тази пирамида може да избухне във всеки един момент!

Ми хайде де! Колко десетки години го чакаме това, колко стотици комунистически лидери се изредиха да ни го опяват, колко хиляди малоумници като теб го повториха колко милиони пъти?
Само че, сещаш се, ако стане след като си 2 метра под земята, някак си няма да те стопли особено много.

>аз нямам спестявания, само глупаците спестяват, парите са шума

Интересно ми е какво мислиш да правиш, когато си на 70, стар, болен, с медицински разходи и никакви приходи. Куршум в слепоочието или имаш някакъв друг план, който не включва ровенето по кофите за боклук и зъзненето от студ?

>http://a-specto.bg/bankovata-sistema-pred-ekzistitsialna-zaplaha/

Пахахаха!
Що ли никак не се учудвам, че се "информираш" от онлайн парцала на Волгин? Зер, горкия го свалиха от БНР, мъка!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

31 deowin | 20.01.201600:21

>Няма реформи, няма подобряване в никакво отношение, няма и воля за тези неща. Едва ли е случайно.

Не приписвай на злонамереност това, което напълно се обяснява с некомпетентност.
Ако не ти се струва вероятно сегашното състояние на България да може да се обясни главно с некомпетентност, опитай се да намериш причини да не вярваме, че тя изцяло не доминира българския политически, социален и културен живот - помисли, например, що за хора са много от тези, които я оглавяват, и какви обективни причини може да имаме да мислим, че са компетентни.

>проблемът на Русия е, че се опитва да не бъде като арабските държави

Ако това им е цел, то фактите сочат, че изобщо не се справят добре.

>Щото на западът идеално му пасва всички природни ресурси да са в ръцете на шепа шейхове, а народът да мизерства

Ако на запада му пасваше това, то САЩ изобщо не биха припарвали в Близкия изток, където си беше (и до голяма степен продължава да бъде) точно така. Западните цивилизации предпочитат свободен пазар и конкуренция, защото точно това го умеят най-добре, там им е силата. Това се опитаха да постигнат и САЩ там, макар че се провалиха доста впечатляващо.

>Що тъй не съм чувал никакви критики срещу управлението, демокрацията, човешките права и технологичното развитие на Нигерия? Или пък Сауди арабия е цъфнала откъм образование, технологии и човешки потенциал

Това, че други държави са ужасно изоставащи в тези отношение, не прави положението в Русия по-малко плачевно. А то, лесно наблюдаеом, е доволно плачевно.
Аналогично, това, че някой див селянин от Полски Тръмбеш дори не знае да пише, не те прави теб по-малко неграмотен. А ти, лесно наблюдаемо, си доволно неграмотен.
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.