Тайните на ЦРУ: Телепатия, симпатично мастило и LSD | webcafe.bg
Webcafe

Тайните на ЦРУ: Телепатия, симпатично мастило и LSD

Webcafe
18.01.2017, 19:07 (обновена 20.01.2017, 17:33)
ЦРУ

Снимка: © Getty Images

ЦРУ публикува онлайн милиони страници разсекретена информация

Едва ли когато сте гледали сериала "Stranger Things", в който учен провежда експерименти с дете със свръхспособности, докато наоколо вилнее чудовище, сте си мислили, че в историята има и капка истина.

Е, ЦРУ има нещо за вас - над 12 милиона страници с информация за проекти на Централното разузнавателно управление вече са публикувани онлайн и могат да бъдат прочетени от всеки във всяка точка на света. Включително информация, засягаща данни за неидентифицирани летящи обекти, експерименти с хора с паранормални явления и други любопитни данни, извадени сякаш от „Досиетата Х".

Документите, известни като CREST, са разсекретени след заповед на президента Бил Клинтън през 1995 година. Нареждането му е всички секретни документи, съществуващи от най-малко 25 години, да бъдат направени достъпни за публиката заради своята „историческа стойност". През 2000 година ЦРУ изпълнява буквата на закона, като снабдява библиотеката на Националните архиви с четири компютъра, на които се съхранява цялата разсекретена информация на управлението. В сайта на ЦРУ са публикувани заглавията на документите, но единственият начин учен или журналист да стигне до тях е, ако се разходи до библиотеката на Архивите в Мериленд.

Очевидно ентусиасти не са липсвали пред годините, като имаме предвид, че около 1.1. милиона страници от базата с данни са разпечатани. До днес обаче ЦРУ успяваше да устои на обществения натиск да публикува всичко онлайн, за да може всеки да има достъп до данните.

През 2014 година неправителствената организация MuckRock завежда дело срещу ЦРУ с искане за достъп до цялата база данни. От Управлението отговарят, че ще са необходими най-малко шест години, за да бъдат пуснати всички документи.

Възмутен, журналистът Майкъл Бест започва кампания в Kickstarter за ръчно копиране и сканиране на всички документи. Миналия ноември вследствие от съдебното дело, заведено от MuckRock, ЦРУ съобщава, че очаква в рамките на година цялата база данни на CREST да бъде публикувана онлайн.

Въпреки че от Управлението си дават не малко време, за да прегледат наново документите, твърдят, че не са класифицирали повторно нищо със задна дата. Не е ясно колко агенти на ЦРУ са работили по дигитализиране на документацията, но в нея се съдържат леснодостъпни данни за някои от най-интересните занимания на ЦРУ през XX век.

MK Ultra

Това е името на финансиран от правителството експеримент с наркотични вещества, който се споменава и в сериала "Stranger Things".

В сериала шериф Хопър намира майката на Единайсет - Тери, която е опитала да съди правителството за злоупотреба заради онова, което й се е случило в правителствения проект MK Ultra.

Колкото и да се връзва със сюжета на сериала и различни конспиративни теории, този проект е съществувал. Въпреки че почти няма налични документи за него, всичко разсекретено може да бъде открито на сайта на ЦРУ.

Това е реален правителствен експеримент, който се е провеждал в периода между 50-те и 70-те години. В него са провеждани тестове с хора в над 80 институции, сред които училища, частни болници и дори затвори.

Повечето документи, свързани с проекта, са унищожени през 1973 година, но по информация на свидетели, това е проект, свързан с техники за контрол на създанието, които да бъдат ползвани срещу враговете след Втората световна война. LSD е един от наркотиците, използвани в експеримента.

Старгейт

Проектът Старгейт е кодовото име на може би най-известната разработка на американската армия и службите относно проверката на потенциални феномени, свързани със свръхестествени способности, които да бъдат ползвани от армията и ЦРУ. Подобно на „Stranger Things", където се тества дали Единадесет може да улавя разговори на отдалечени места, проектът е свързан с ясновидски способности или телепатични умения като това да засече разговори от огромно разстояние.

Проектът е разсекретен през 1995 година, след като в доклад ЦРУ посочва, че никога не е довел до реална полза за разузнаването, а информацията, набирана в Старгейт, е неясна, неуместна или напълно погрешна. Разравянето сред страниците, публикувани от ЦРУ онлайн, може да вкара всеки в епизод на „Досиетата Х" с разкази за хора, които могат да лекуват само с ръцете си, доклади, свързани с алтернативни практики на лечение и списъци. Всеки с интерес към научната фантастика би могъл да прекара седмици, заровен в тези документи.

Филмът "Мъжете, които се взират в кози" се вдъхновен от експеримента "Старгейт".

Истината е някъде там

Сред документите, които бяха публикувани на страницата на библиотеката на ЦРУ, присъстват доклади и сигнали за наблюдения на НЛО. Уфолозите не трябва да бързат да се радват, защото основната причина подобни документи да бъдат разсекретени, вероятно е фактът, че не съдържат никаква конфиденциална информация, каквато би било съществуването на извънземен живот. За сметка на това има различни самолети, ракети и системи.

Сред други по-любопитни данни е това как се отварят писма и наръчници за писане с невидимо мастило.

Въпреки че тези данни са налични от години, за първи път те могат да бъдат достигнати от целия свят - и ако за някои те могат да бъдат по-скоро любопитни истории, за други наистина са свидетелство за живота на двуполюсния свят през Студената война.

Oще: база данни  данни  документи  информация  секретни документи  цру 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 19.01.201714:40

"MK Ultra... експеримент, който се е провеждал в периода между 50-те и 70-те години... техники за контрол на създанието, които да бъдат ползвани срещу враговете по време на Втората световна война."

Не знаех, че Втората световна война е продължила до 70-те години. Това е чудовищно - толкова време да ни лъжат, че е свършила през 1945. Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.