Защо в Швеция има повече момчета, отколкото момичета | webcafe.bg
Webcafe

Защо в Швеция има повече момчета, отколкото момичета

Webcafe.bg, по BBC
30.01.2016, 12:11 (обновена 02.02.2016, 15:19)
Швеция

Снимка: © Getty Images

Нещо странно се случва в Швеция отскоро - по последни данни на всеки 100 момичета на възраст 16-17 години в страната се падат по 123 момчета

Швеция е една от държавите, известни с желанието си да поддържат баланс между половете. Оказва се, че този баланс е почти съвършен дори при тийнейджърите на възраст 16-17 години. Според данните на Световната здравна организация от 2014 година естественият баланс изисква на всеки 100 момичета в страната има 105 момчета. В Швеция във възрастовата група 16-17 на всеки 100 момичета има 108 момчета.

Това обаче е напът да се промени.

Нещо странно се случва в Швеция отскоро - по последни данни на всеки 100 момичета на възраст 16-17 години в страната се падат по 123 момчета. Това прави разликата между двата пола по-голяма дори от тази в Китай.

В азиатската страна броят на момчетата е по-голям заради политиката за отглеждане на само едно дете и предпочитанието то да бъде момче. Това води и до нарочни аборти с цел раждане на дете с „подходящ" пол. Затова и в страната има по 117 момчета на всеки 100 момичета в тийнейджърската възраст.

Валери Хъдсън от Texas A&M University посочва, че новите данни са получени, след като към населението на Швеция са прибавени и броя на имигрантите, подали молба за убежище. Изследването допуска, че всички, поискали убежище, ще го получат. Броят на онези, които реално се сдобият с бежански статут, няма да фигурира в статистиките на страната поне още една година.

Швеция е получила повече молби за убежище на глава от населението от всяка друга страна в Европа. За миналата година 163 000 души са потърсили помощ от страната, в която живеят 9.7 милиона души.

Изненада е, че повечето от молбите са подадени от лица на възраст около 16 години -  обикновено непридружавани от родител или настойник. 92 на 100 от тях са момчета.

Защо се получава така?

„Ако си непълнолетен, получаваш настаняване и повече финансови ресурси. Освен това имаш много хора наоколо, които ти помагат да се справиш с различни въпроси", казва Ханиф Бали, член на опозиционната Умерена партия в шведския парламент. Политически тя е разположена в център-дясно.

"Ако се нуждаеш от храна, дрехи, какво ли не, може да отидете в общината и да поискате тези пари".

Има и друг дори по-голям плюс, който Бали отчита като важен - човекът има право да прибере семейството си при себе си, ако не е пълнолетен.

Огромните стимули за живот в Швеция за хората, ненавършили 18, обясняват защо много младежи тръгват точно в този момент от живота си.

Ако се направи разбивка по различни държави, повечето 16-годишни бежанци са от Афганистан, Те са със седем-осем пъти повече от тези, които идват в Швеция от Сирия.

Има и друго предположение.

Новините за плюсовете, които непълнолетните получават, се разпространяват и в Афганистан. Затова е възможно някои от младите мъже да лъжат за възрастта си. Подобни проверки обикновено не се правят.

В сканинавските държави голяма част от бежанците, подложени на проверка, лъжат за възрастта си. Ханиф Бали разказва за случай, в който един тийнейджър се е оказал всъщност на 28 години.

Идеята да се провеждат медицински тестове за определяне на възрастта на бежанците е противоречива. Тя обаче среща все по-голяма подкрепа сред шведските политици.

В дългосрочен план балансът между половете в страната може да се промени. Днешните 16-17-годишни имат право да доведат семействата си, затова е възможно някой ден и техните сестри да стигнат до Швеция.

Oще: афганистан  баланс между половете  бежанска криза  бежанци  имигранти  ирак  иран  миграция  нелегални имигранти  полове  равенство между половете  сирия  тийнейджъри  швеция 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

3 bludniq_sin | 01.02.201615:18

Защо швеция е един от първенците по изнасилвания в света?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

2 Mako | 30.01.201619:34

Защо в Швеция има повече момчета, отколкото момичета
***************************

Защото на шведските момичета по едно момче им е малко, това вдига разхода. Отделно - на част от шведските момчета също са нужни момчета, та...
Намига Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 30.01.201613:16

Още от първите два реда става ясно, че страната се е напълнила с брадати кочове. Защо е толкова дълга не знам
   

оценка

+4 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.