Защо Саудитска Арабия екзекутира свой принц | webcafe.bg
Webcafe

Защо Саудитска Арабия екзекутира свой принц

Webcafe, по The Daily Beast
26.10.2016, 07:13 (обновена 28.10.2016, 16:22)
Саудитска арабия

Снимка: © Getty Images

Принцът Турки бин Сауд ал Кабир е първата кралска особа, екзекутирана в близкоизточното кралство от 1975 г. насам

Преди седмица западният свят беше скандализиран - в XXI век, когато правата на човека са по-важни от всякога, а смъртното наказание се приема за по-скоро варварска практика - саудитски принц, пълноправен член на кралския двор, беше екзекутиран.

Драстичното наказание, наложено по пряка заповед на крал Салман, оспори тезата, че в Саудитска Арабия богатите могат да правят каквото си пожелаят и въпреки това да се измъкнат, защото страната е проядена от корупция.

Обезглавяването на принц Турки бин Сауд ал Кабир беше възприето като знак, че шариатът на Саудитска Арабия важи и за богатите, и кралските особи.

Причината за смъртното наказание на принца е улична свада от 2012 година, при която мъжът застрелва друг човек - Адел ал Мохаимид. Запознати твърдят, че кралската особа сама е признала престъплението си.

Въпреки че саудитския двор се радва на около 6000-членно семейство, определено не може да се твърди, че принц Турки е бил особено незначителен или "излишен". Принцът е ряк потомък на легендарния Сауд ал Кабир (което означава "Сауд Велики" или "Сауд Стари").

Въпреки че семейството му не е в пряката линия на наследници н Абдул Азис, те са много уважавани в страната, посочва експертът по въпросите на Саудитска Арабия Робърт Лейси. Сауд ал Кабир е станал видна фигура в меджлиса на близки съветници около Абдул Азис (който е управлявал до 1953 г.), а огромният девически унверситет, край който се минава при навлизане в Рияд откъм летището, е наречен в чест на семейството на принца.

Въпреки че няма член на кралското семейство, който да е бил подлаган на смъртно наказание от 1975 г., според Лейси "определено не е необичайно крал Салман да дисциплинира строго съгрешилите членове на семейството му. Като губернатор на Рияд от много години - Салман всъщност е архитект на съвременния Рияд - той винаги е имал затвор в двореца си, в който редовно е хвърлял принцове, които са нарушавали правилата.

"Като крал той очевидно е използвал този последен епизод, за да предаде посланието, че никой в Саудитска Арабия не трябва да се счита над закона."

Екзекуцията се оказа популярен ход, добре приет от обществото в Саудитска Арабия като знак, че кралят е решителен. Кралят получи похвали в страната за почтеността и безпристрастността си. Екзекуцията според източници е била одобрена от цялото огромно кралско семейство без разногласия. Екзекуцията е била извършена в присъствието на бащата на жертвата, който е наблюдавал с "замръзнало изражение на лицето си."

В страната тази година са били екзекутирани 134 души, съобщава организацията Human Rights Watch.

Мохамед Халид Алиахия, гостуващ член на Атлантическия съвет, коментира пред Newsweek, че Кабир е "бил третиран според същите правни стандарти като всички други," като допълва: "Ясно е, че ако семейството на жертвата приеме да бъде помилван, екзекуцията може да му се размине; ако семейството не се смили над него, тя се извършва. И няма начин да бъде избегната."

Затова и екзекуцията, осъждана на Запад, в Саудитска Арабия среща огромно одобрение. "Кралят винаги е казвал, че от гледна точка на закона няма разлика между принцовете и всички останали, и мисля, че това е ясна проява на реалността на този факт", казва принц Файсал бин Фархан ал Сауд.

Твърди се на някои места, че управниците на Саудитска Арабия са използвали екзекуцията на Турки бин Сауд ал Кабир, за да засилят популярността си, и определено това са трудни времена за кралството, което започна война на цените на петрола, като отказа да ограничи производството на петрол при глобален спад на търсенето през 2014 г.

Надеждата на саудитците беше, че това ще свали цените на енергоизточниците до степен, в която американските компании за фракинг да се откажат от бизнеса. Цените на енергоизточниците наистина паднаха и то много, но стратегията се провали; фракингът просто стана по-ефективен - и основният източник на доходи на Саудитска Арабия се сви драстично с падането на цените на петрола.

Лейси коментира, че "изобщо не е изненадан от екзекуцията," която отговаря на принципите и характера на Салман, но отхвърля като прекалени тезите, че принцът е бил принесен в жертва в циничен опит да се подобри имиджът на монархията.

"Някои хора отказват да дадат каквото и да е признание на монархиите в Персийския залив," казва той. "Заслужава си да помним, че Саудитска Арабия никога не е екзекутирала дори и един светски протестиращ или активист за правата на човека - за разлика от Иран, който ги обесва от кранове с десетки."

Oще: екзекуция  кралска особа  саудитска арабия  саудитски принц  убийство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 26.10.201618:59

Защо само един? Нали има 5000. Защо само 134 простосмъртни? Те са милиони.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

4 boris | 26.10.201617:23

Турчинаа, турчинаа - убии, убии, убии, турчинаа, турчинаа!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.03.2014, 18:38

3 Al Kl | 26.10.201614:31

Може би това, е причината имигрантите да не не се насочват към тази иначе толкова красива, богата и проповядваща исляма държава.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.02.2011, 00:41

2 volodia | 26.10.201614:29

"Заслужава си да помним, че Саудитска Арабия никога не е екзекутирала дори и един светски протестиращ или активист за правата на човека - за разлика от Иран, който ги обесва от кранове с десетки." Бесен
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 26.10.201613:45

Необходимата жертва в защита на мракобесната политика на васала.Забележете.Далечен принц.Типично за исляма.Обещание за Рая.Но НИЕ не пасем трева.
   

оценка

+1 -3

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.