Webcafe

Младата жена, без която снимката на черна дупка щеше да е невъзможна

Webcafe по CNN
11.04.2019, 09:39 (обновена 14.04.2019, 09:03)
Кейти Бауман

Снимка: © YouTube

Представете си, че опитвате да снимате грейпфрут, който е на Луната, при това със смартфона си. Звучи абсолютно невъзможно. С подобно предизвикателство се сблъскват учените, които се опитват да направят снимка на черна дупка в Космоса.

Въпреки предизвикателството, международен екип от над 200 изследователи успя да представи първата снимка на черна дупка, правена някога.

Това нямаше да е възможно без една 29-годишна жена на име Кейти Бауман. Тя разработва алгоритъм, който има незаменима роля в създаването на изображението.

Преди 3 години Бауман е 26-годишна студентка в Масачузетския технологичен институт (MIT), където се занимава с компютърни науки и изкуствен интелект. Именно тогава тя оглавява програмата за създаването на алгоритъм, наречен CHIRP (съкращение от "Продължителна реконструкция на изображение с висока резолюция с използването на предходни източници"). След това Бауман работи с Центъра за астрофизика на Харвард, MIT и 200 астрономи в опит да заснемат първото по рода си изображение на свръхмасивна черна дупка и нейната сянка.

Целта се намира в ядрото на галактиката M87, в съзвездието Дева, на 55 милиона светлинни години от нас.

Както става ясно, черните дупки са изключително отдалечени и заснемането на една не е лесна задача. Освен това те предполагаемо са невидими, макар да създават издайническа сянка, при контакта с материята около тях.

Проектът Event Horizon Telescope (EHT) включва глобална мрежа от осем телескопа. Те събират около 8 милиона гигабайта информация относно галактиката M87 като използват техника, наречена интерферометрия. Въпреки това остават големи липси в информацията, които трябва да бъдат запълнени.

Тук алгоритъмът на Бауман, заедно с няколко други, влиза в употреба. Използвайки алгоритми за изображение като нейния, изследователите създават код, с който да сглобят картината. Те събират „оскъдната“ информация, която телескопите предоставят, и се поитват да създадат общо изображение. През последните няколко години Бауман ръководи проверката на изображенията и избирането на параметри на изображението.

На 10 април изследователите от EHT съобщиха, че са успели и показаха на света първото визуално доказателство за супермасивна черна дупка и нейната сянка.

Самата Бауман разказва пред CNN, че по време на проекта са разработени начини за генериране на синтетична информация и са използвани различни алгоритми в опита да се възстанови едно общо изображение. Фокусът от самото начало не е бил върху един алгоритъм, а върху много, в които са залегнали различни допускания.

Резултатът е зашеметяващото изображение на пръстеноподобна структура, каквато Алберт Айнщайн предвижда преди повече от столетие в своята теория на относителността.

Всъщност изследователите от EHT генерират няколко снимки и всички те изглеждат еднакво. Показаната на 10 април снимка не е резултат от един метод, а съчетание от снимките от различни алгоритми, съчетани в едно.

Самата Кейти сподели реакцията си за снимката, която в рамките на 24 часа стана най-споделяния и използван за мемета кадър на 2019-а.

Винсент Фиш, изследовател в обсерваторията „Хейстак“ към MIT, обяснява ролята на Бауман с пример. Посочва, че снимките, които човек прави със смартфона си, имат определени свойства. Ако знаеш какъв е един пиксел, можеш да направиш много добро предположение какъв е пикселът до него. Така има по-гладки зони и такива с по-резки граници. При астрономическите изображения е същото и тези свойства могат математически да бъдат заложени, обяснява Фиш.

Самата Кейти Боуман коментира, че никой не би могъл да постигне този успех сам.

На нея й предстои тази есен да започне да преподава в Калифорнийския технологичен институт като асистент професор.

А от MIT вече изразиха гордостта си от постигнатото от своята възпитаничка, споделяйки нейна снимка с купчината хард дискове, използвани за създаване на изображението, до кадър на Маргарет Хамилтън (също от MIT), стояща до купчините хартия с код, който е написала, за да помогне за изпращането на човек на Луната преди 50 години.

Oще: алгоритъм  вселена  жени  изкуствен интелект  кейти бауман  космос  наука  свръхмасивна черна дупка  телескоп  учени  черна дупка 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 12.04.201917:46

Да, дай ми "домашно" защото ИК ми е твърде нисък и не разбирам "нюансите на словореда".
Все пак, щом ти ми даваш "домашно", значи очевидно ти си учителят, а аз - ученикът, нали?
Надушвам сериозни комплекси за малоценност. Нищо ново или необичайно, тоест.

А изреченията ми са напълно изрядни и всяка дума е умишлено сложена там, където е, с конкретна цел. Онова "необходимо", което критикуваш (но, естествено, без да казваш нищо конкретно, освен да намекваш, че има проблем в "мястото и присъствието") беше напълно съзнателно и умишлено поставено там, защото е съществено за твърдението ми - ти виждаш задължителен сексизъм в избора на думите в заглавието, какъвто не е необходимо да има. Явно не правиш разлика между необходимо и достатъчно условие, именно за илюстрирането на която разлика съм използвал думата "необходимо".
За да си убеден, че задължително има сексизъм, е нужно точно определено тълкуване между редовете на "нюансите на словореда", който вид интерпретация, както вече обясних, е самата дефиниция на предразсъдъци на тези основания - априорното "знание", че думите "млада жена" необходимо са използвани с такава цел, е само по себе си най-чиста изява на този вид предразсъдъци, които ти просто проектираш върху автора на статията.
Последвалото скатаване в реториката, че ако аз не мисля като теб и не виждам сексизъм, значи не разбирам "нюансите на словореда", е просто гузната съвест на човек, който няма интелектуалното достойнство да направи интроспекция и да провери какви са фундаменталните причини да напише коментар #3.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

9 explorer | 12.04.201916:58

deo, ето ти домашно, че явно скучаеш:

https://image-store.slidesharecdn.com/6a6bbdf7-9f71-4fea-ad1c-7d954098216d-large.jpeg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 12.04.201916:38

explorer, онзи момент, в който от безсилие прибягваш към лични нападки.. Колко ми бил КИ, колко не съм разбирал нюансите на словореда (wtf?).
Апропо, напълно стандартна реакция е да обвиниш този, който казва нещо или неудобно, или неразбираемо за теб, че не знае какво говори. Не аз, обаче, не знам какво говоря. Ти не знаеш какво говоря или не искаш да го знаеш и признаеш. Направи разликата, защото тя е колосална.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

7 explorer | 12.04.201915:05

"Вярно е, че ако искаха да "продават" новината със "секс", то щяха да споменат, че Бауман е млада жена.
Не е вярно, че щом са споменали, че Бауман е млада жена, то необходимо е защото се опитват да "продадат" новината със "секс"."

Прочети какв оси написал и се опитай да го осмисилш.
Hint: мястото и присъствието на думата "необходимо".

"Апропо, именно твоето убеждение, че в споменаването, че учен е "млада жена", задължително има някаква цел отвъд чисто информативната, е еманация на дискриминация на основа пол и възраст. Ти дори не допускаш възможността полът и възрастта да не са споменати с някаква цел, различна от дискриминираща - например чисто информативна."

Не знам колко ти е КИ и знанията по български, но определено не разбираш нюансите на словореда. Когато в заглавието, на първо място е изведен полов и възрастов признак, после каквото и да напишат е "пълнеж".
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.09.2010, 13:38

6 d0ni | 11.04.201923:53

Значи статия за жената написала 2500 реда код и нищо да момчето, което е написало 850 000 реда от останалия код?
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

5 nikito_blend | 11.04.201923:23

Браво за успеха който е постигнала но и тя без останалите 199 учени не би се справила така че важна е екипността.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 11.04.201922:40

>секса продава, но това също е форма на дискриминация

Вярно е, че ако искаха да "продават" новината със "секс", то щяха да споменат, че Бауман е млада жена.
Не е вярно, че щом са споменали, че Бауман е млада жена, то необходимо е защото се опитват да "продадат" новината със "секс".
Например, може да го споменават, защото Бауман е млада жена. А тя е. Може би няма никакви намеци, никакви предположения, нищо отвъд споменаването на фактите.

Апропо, именно твоето убеждение, че в споменаването, че учен е "млада жена", задължително има някаква цел отвъд чисто информативната, е еманация на дискриминация на основа пол и възраст. Ти дори не допускаш възможността полът и възрастта да не са споменати с някаква цел, различна от дискриминираща - например чисто информативна.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 11.04.201918:50

@кафето, верно, че секса продава, но това също е форма на дискриминация, дали е млада жена, циганин или гей, това няма отношение към същността на откритието.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 11.04.201916:20

Впечатляващ резултат.
Помня статията от преди 3 години, макар главно заради красивата илюстрация в началото: http://news.mit.edu/2016/method-image-black-holes-0606
Поредната победа за компютърното зрение и бейсовия подход.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

1 BaronVino | 11.04.201912:25

Прекрасна млада дама и прекрасна новина! Светът има нужда от такива събития!

п.с.
Обзалагам се, че дори и тази умна жена не може да възпроизведе черната дупка погълнала милиони крадени държавни пари, с които са платени новите ''евтини'' апартаменти на властимащите във територията?!
   

оценка

+1 -1