Време за карнавал - маски, страст и разюздано безумие | webcafe.bg
Webcafe

Време за карнавал - маски, страст и разюздано безумие

webcafeМария Панайотова
21.02.2017, 17:37 (обновена 23.02.2017, 17:33)

1 от 15 снимки Назад Напред

Карнавал

Маски, музика, страст и разюздано безумие - всичко това е карнавалът, който тази седмица е завладял улиците и площадите на Западна Европа и Латинска Америка.

Маски, музика, страст и разюздано безумие - всичко това е карнавалът, който тази седмица завладя улиците и площадите на Западна Европа и Латинска Америка.

Карнавалът се празнува предимно в католическите страни. По тази причина най-известните карнавали са в Рио, Бразилия, Венеция, Италия и Виареджо, отново Италия.

Думата карнавал идва от латинското carnem levare, да премахнем месото. В буквален превод - "Сбогом, месо!" Това всъщност са католическите Заговезни, празникът преди началото на Великия пост.

Българският еквивалент на карнавала са кукерите.

В Католическата църква обаче постите започват на Пепеляна сряда. (Казва се Пепеляна сряда, защото свещеникът посипва главата на вярващите с пепел като знак на покаяние.) Датата всяка година се променя в зависимост от датата на Великден. Обикновено това е в периода между средата на февруари и средата на март.

Карнавалът завършва във вторника преди Пепеляна сряда, наричан "Блажен вторник".

Откъде идва карнавала?

Както повечето празници, и произходът на карнавала е много древен. Идеята е макар и за малко да се премахнат социалните различия, робът да се почувства като господар, господарят да задири някое момиче от простолюдието, Пепеляшка да стане принцеса, а графинята да тича на воля с рокля за пет пари. Това е времето на обърнатите представи, на шегата, време, в което човешките страсти взимат връх.

Подобни празници са имали още римляните.

От историческа и религиозна гледна точка карнавалът е глътка въздух, когато хаосът заменя царуващия ред. Но щом празникът свърши, всичко се връща по старому, чак до следващата година.

Карнавалът в Рио

Думата карнавал най-вече се свързва с Рио, защото там празненствата са най-пищните и най-големите в целия свят.

През годините е бил създаван и променян, натоварен със сексуален подтекст и разпалван едновременно от творческа страст, но и от нуждата да се задоволят претенциите за забавление на милионите жители на мегаполиса, както и на туристите, дошли от целия свят, за да се насладят на зрелището.

Състезанията по самба

Прочути са пищните шествия, организирани от главните школи по самба в града. Осемнайсетте школи по самба се готвят цяла година за карнавала. Шествията продължават четири вечери, като в края на карнавала се избира най-добрата школа.

Парадите се предават на живо по телевизията и започват в 18 часа като продължават до зазоряване. Преди 1984 година карнавалът се е провеждал из улиците на Рио де Жанейро, но после се взима решение да му бъде отделено специално място.

Мястото се нарича Самбадром. В Бразилия има няколко подобни съоръжения, но в Рио е най-голямото. Капацитетът му е за 90 000 зрители, а трибуните са разположени от двете страни на улица, която е затворена по време на карнавала. Дължината на отсечката е около 700 метра.

На огромни цветни платформи дефилират най-успешните самба клубове. Момичетата са в пищни облекла, които показват голяма част от голата им красота.

Школите минават една след друга и нямат много време, за да грабнат публиката. Редом с футбола, самбата е изключително важна за бразилците и победата в карнавала възнаграждава упорития труд на участниците. Всяка загуба се възприема много тежко.

Точно заради това, самба танцьорите използват всяка секунда, в която са на Карнавала в Рио да спечелят овациите на зрителите.

За събитието се продават билети, като цените варират от 7 до 300 долара. Когато карнавалът наближи, на черно пропуските вървят и за няколко хиляди долара бройката.

Самба балове се провеждат и на закрито в луксозни клубове и хотели, като най-луксозният от тях е хотел „Копакабана".

Карнавалът е в целия град. Всеки квартал, наречен "блокос", се представя със свои традиции и костюми. Може да се видят групи от хора, които танцуват самба по улиците.

Карнавалът във Венеция

Другият най-известен карнавал в света е във Венеция. Той е малко по-древен и аристократичен от този в Бразилия.

Маскарадът във Венеция има 900-годишна история. Благородниците са разрешавали на простолюдието публично да се подиграва с богатите, като носи маска на лицето. По този начин, следвайки слогана "Хляб и зрелища", дожите са държали под контрол напрежението в народа.

Така през вековете Венеция се превръща във висша европейска школа на игрите, на маските и на безотговорността.

В града на гондолите царува една лека еуфория, чийто градус се надига заедно с водата в каналите, пренася зрителите и жителите на водния град в атмосферата на едно отминало време.

"Тук жената, а там мъжът. Всеки отива където си иска, Всеки тича на някоя покана, кой да играе, кой да танцува" - пише известният италиански писател Карло Голдони.

Карнавалът престава да съществува единствено след като войските на Наполеон завладяват Венеция. Новата ера в историята на карнавала започва през 1979 година. Всяка година общината на града, театър "Ла Фениче" и местната туристическа агенция, както и филмовият фестивал "Биенале" подготвят богата програма.

Днес Карнавалът е един невероятен хепънинг, който привлича сериозни спонсори, медии от цял свят и многохилядни тълпи от любопитни зрители. Маскираното множество, независимо дали с древни, автентични костюми или просто с маска в ръка, мирно окупира целия залив.

Венеция се превръща в един безкраен спектакъл под открито небе, всички са маскирани, за да празнуват невероятния блясък на света на танците, шегите, гала вечерите и романтичните срещи.

Полетът на ангела

Карнавалът се открива с шествие на 12 момичета, облечени в народни носии. Това са дванайсетте Марии, най-красивите девойки, избрани да представляват града. Става въпрос за древна традиция, която води началото си от девети век, когато 12 млади момичета са отвлечени. Благодарение на намесата на дожа Пиетро Кандиано III през 1039 година, те са освободени.

Шествието на дванадесетте Марии

На последния ден от карнавала, тази година 27 февруари, в Големия театър "Ла Фениче", се избира най-красивото момиче. То е една от дванасейтте Марии. След това девойката се представя на града и на публиката на площад "Сан Марко". Победителката става Мария на 2017 година.

Тя изпълнява и "Полета на ангела" следващата година. Това е историческа традиция, която се прави в чест на дожа. Представлява вълнуващ полет от върха на камбанарията на Сан Марко до центъра на площада.

Тази година полетът на ангела беше изпълнен, от Клаудия Маркиори, Мария на 2016 година.

Полетът на Ангела

За някои седмица, а за други цяла година, карнавалът е момент, в който забавлението взима връх. От години Католическата църква се опитва да убеди "самозабравилите" се празнуващи, че идването на Великия пост не е достатъчно, за да премахне натрупаните преди това грехове. Но сега е празник, и за добро или за лошо, църквата никой не я слуша.

Oще: български еквивалент на карнавала  великите пости  великия пост  венеция  западна европа  италия  как се празнува карнавалът  карнавалът в рио  карнавалът във венеция  католическа църква  кукерите  латинска америка  пепеляна сряда  рио де жанейро 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 22.02.201722:43

Малки неточности, което е ок. Аз бях миналата година, няма такова шоу на света! Самба училищата са 24, а не 18, 12 във висшата лига и 12 претенденти. Всяка година едно от топ 12-те изпада и едно от долната лига се качва в горната. Всяка нощ от карнавала дефилират по 6 училища. по 1.5 часа е представлението на всяка школа.
Билетите са между 50 и 900 долара, за бразилци може и да са по-евтини, но за чужденци - това е положението. Rio-carnival.net - за желаещите, ние от тук купихме.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.