Оксфорд и Кембридж срещу Тереза Мей | webcafe.bg
Webcafe

Оксфорд и Кембридж срещу Тереза Мей

Webcafe по Independent
03.08.2017, 23:36 (обновена 05.08.2017, 13:01)
кеймбридж, колеж, англия, британия, великобритания

Снимка: © Instagram

Според институциите Англия трябва да преосмисли правото на престой

Неизвестните около Брекзит продължават да притесняват най-различни хора във Великобритания. Наскоро шотландците изразиха опасенията си дали след отделянето ще могат без проблеми да изнасят прочутото си уиски, което им носи печалби от миларди.

Още от самото начало беше ясно, че проблемът с университетите, чуждестранните студенти и преподаватели трябва да намери адекватно решение. Това е важно и за българите, тъй като на Острова учат близо 7 000 български студенти и ученици. Те посещават университети, колежи, както и средни училища. Интересът към обучение във Великобритания от страна на българите е засилен, наблюдава се увеличение от 150% на желаещите през последната година.

Затова новината, че едни от водещите университети във Великобритания поставиха 10 изисквания за правата на гражданите на Европейския съюз в Кралството, е важна и за нас. От висшите учебни заведения искат премиера Тереза Мей да гарантира, че висшето образование няма да понесе щети от Брекзит.

В откровено становище Russell Group, която включва Оксфордския, Кеймбриджкия, Лондонския и още 21 други британски университета, предупреждава Мей, че настоящият й подход вреди на сектор, който носи 73 млрд. паунда годишно на икономиката.

Russell Group настояват премиерът да се откаже от плановете си да изиска от всеки гражданин на ЕС да кандидатства за нов "статут на постоянно пребиваващ в страната". Вместо това трябва да дава автоматично право на престой на хилядите хора, които вече са постоянни жители на Великобритания.

Световноизвестните Алма Матер изискват също така страната да преосмисли плановете си да отнема правото на престой на някои граждани на ЕС, ако те напускат страната за повече от две години.

Исканията на университетите идват, докато положението по преговорите за Брекзит и за правата на гражданите на ЕС изглежда безнадеждо. Брюксел отхвърли началното предложение на Мей по въпросите, които трябваше да спомогнат за ранно споразумение.

В становището си Russell Group посочват 10 точки, по които е нужна по-голяма яснота за плановете на правителството, което според тях оставя "сериозна степен на несигурност по отношение на правата на гражданите на Евросъюза и процеса за придобиване на права след напускането на ЕС от Великобритания".

То гласи още: "Въпреки че това е първата позиция на британското правителство в преговорите, липсата на яснота води до сериозни притеснения за гражданите на Европейския съюз в нашите университети и ни възпрепятства да привличаме талантливи преподаватели от Европа".

Според сегашните планове на Мей всички граждани на ЕС, включително и българите, трябва да преминат през процес на кандидатстване, за да се установи какви права ще имат те след Брекзит, но според Russell Group това е ненужно.

Сред исканията на университетите е и това гражданите на ЕС, които в момента имат постоянно жителство във Великобритания, автоматично да преминат към нов "статут на постоянно пребиваващи в страната". Това е обещано от правителството и предвижда да не са нужни нови разглеждания на кандидатури.

Британските университети също така казват, че когато е възможно вътрешното министерство да идентифицира хора на база вече съществуващи документи, статутът за постоянно пребиваване трябва да бъде получен автоматично. Това би премахнало несигурността.

Джесика Коул, ръководител по политическите въпроси в Russell Group, коментира: "Брекзит води до несигурност и тревоги за преподавателите-граждани на ЕС, които имат нужда от яснота за бъдещите им права в най-близко бъдеще".

"Има около 25 000 членове на персонала ни от други държави на Евросъюза, които са в университети на Russell Group. Те са висококвалифицирани преподавателиъи автори на иновативни изследвания. Ценим нашите колеги от ЕС и желаем те да останат".

Затова от Оксфорд и Кембридж са убедени, че няма причини лицата и семействата, които вече са получили постоянно жителство, да не получат автоматично новия статут на постоянно пребиваващи в страната.

Водещи учени отдавна изразяват опасения от "изтичане на мозъци" заради Брекзит от сектора на висшето образование. Повече от 1300 учени от държави-членки на ЕС са напуснали британски университети през последната година.

Плановете на Мей също така определят как гражданите на ЕС ще бъдат лишавани от статута си на постоянно пребиваващи в страната, ако напускат Великобритания временно след Брекзит. Сред условията се заявява, че те може да изгубят правото си на престой, ако "отсъстват от Великобритания повече от две години, освен ако нямат силни връзки със страната".

Становището на Russell Group призовава учените и студентите да бъдат освободени от тези ограничения, докато прекарват време в чужбина за следване или изследвания. Те искат и широка интерпретация на понятието "силни връзки".

Проф. Стюарт Корбридж, зам.-ректор на университета в Дърам, коментира: "Студентите, учените и професионалният екип от ЕС спомогнаха за превръщането на Дърам в световен лидер в областта на висшето образование". Университетите и европейските членове на екипа трябва да могат да планират уверено бъдещето си и ранното споразумение за постоянните права на гражданите на ЕС е жизненоважно".

Други точки от списъка на висшите учебни заведения са за това "гратисният период" за граждани на ЕС, опитващи се да уредят статута си, да се удължи, ако правителствените системи не могат да обработват кандидатурите достатъчно бързо. Разходите трябва да бъдат сведени до минимум и такива препоръки да бъдат подготвени и за бизнеса.

Те искат всички студенти от Евросъюза, започващи обучението си през 2017/18 и 2018/19 г., да получат шанса да останат в страната за пет години и да получат статут на постоянно пребиваващи, както и по-голяма яснота по отношение на правата на семействата и децата. Квалификацията, придобита преди Брекзит, е необходимо да продължи да бъде признавана и извън границите на страната.

Проф. сър Антон Мускатели, зам.-ректор на университета в Глазгоу, казва: Брекзит причинява сериозни тревоги за членовете на екипа ни от ЕС.

"Все още има доста области, в които е нужна по-голяма яснота за предложението на британското правителство към европейските граждани. Колкото по-скоро получим отговор за студентите от ЕС, членовете на екипа и техните семейства, толкова по-добре ще е за всички."

Последното искане е правителството ясно да заяви кога ще е "пределната" дата, след която на новопристигналите от Европа няма да се гарантира шансът да получат статут на постоянно пребиваващи.

Говорител на правителството каза: "Ясно сме заявили ангажимента си към британското висше образование, което е на световно ниво".

"Правителството иска да достигне до взаимно споразумение за гражданите на ЕС във Великобритания и британските граждани в Европа колкото може по-скоро. Подготвяме нов процес за кандидатстване за постоянно пребиваване в страната, който ще гарантира, че процедурите ще са максимално леки, опростени и удобни за потребителите".

Британските власти признават, че има широка гама от индивидуални обстоятелства, които трябва да се вземат предвид и обещават да работят в тази посока.

Европейският парламент, който има правомощията да отхвърли всякакви споразумения по Брекзит, също заяви, че ще наложи вето на предложенията на Мей, ако условията не бъдат подобрени.

Депутатът лейбърист и експерт по образование Анджела Рейнър коментира: "Позорният подход към този въпрос от страна на правителството предизвика огромна несигурност за университетите, преподавателските екипи и студентите".

"Хаотичният Брекзит на торите означава, че университетите са изложени на риск да изгубят най-добрите членове на екипа си и доста студенти, без да имат яснота за правата им да останат във Великобритания".

Неоспорим факт е, че до момента британските университети са един от най-успешните и бързо разрастващите се експертни браншове. Но дали земетресението Брекзит няма да потопи техния устрем? А след толкова много притеснения въпросът "ще има ли изобщо Брекзит отново излиза на дневен ред.

 

Oще: англия  брекзит  британия  великобритания  европейски съюз  евросъюз  ес  кейбридж  лондон  мей  оксфорд  преподаватели  професори  студенти  тереза мей  университет  университети 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.