Невада - щатът, в който можете да си купите картечница онлайн | webcafe.bg
Webcafe

Невада - щатът, в който можете да си купите картечница онлайн

Webcafe
03.10.2017, 11:34 (обновена 05.10.2017, 13:59)
Пушка

Снимка: © Getty Images

Либералните закони, които важат в щата са обект много дискусии

От супермаркет или онлайн магазин в САЩ можете да си купите много неща, за които не ви е необходимо специално разрешително. В щата Невада в това число влизат и огнестрелните оръжия.

Там няма забрана за закупуването дори на заглушители и оръжия до 50-ти калибър, стига да са легално закупени с позволение от страна на федералните власти. Можете да си вземете дори картечница, ако е произведена до 1986-а година и да е регистрирана във федералното правителство.

Стрелбата в Лас Вегас, при която загинаха най-малко 59 души, а други над 520 бяха ранени, отново повдигна дебата за по-строги регулации върху оръжейната търговия.

Според статистиката всяка година повече от 10 000 души в САЩ загиват при нападения с огнестрелни оръжия.

На този фон либералните закони, които важат в щата Невада, стават обект на все по-ожесточени дискусии, които разделят коментиращите на два лагера. Едната страна настоява за правото на свободна търговия и притежание на огнестрелно оръжие, най-вече с оглед самозащита и опазване на частната собственост.

Други твърдят, че регулациите трябва да бъдат далеч по-стриктни. През 1994-а е гласувана пълна забрана за притежание на огнестрелно оръжие, но точно 10 години по-късно тя е отменена.

Приетите от Сената през 2016-а поправки в законовите уредби се опитват да намерят компромис между тези две становища.

На теория законът не прави закупуването на пистолет или пушка невъзможно, но би трябвало да го затруднява значително.

Изисква се подробна проверка на купувача, независимо дали продажбата се осъществява лично или онлайн.

На практика обаче тази проверка е трудна и изисква технически средства, с които продавачите невинаги разполагат. Купувачът няма нужда от допълнително специално разрешително, а в Невада му е позволено и да носи огнестрелното си оръжие и на публично място.

В дома на стрелеца Стивън Падок са открити 23 огнестрелни оръжия като по-голямата част от тях са пушки и автомати. Според разследващите е напълно възможно всяко от тях да е закупено легално и с позволение от федералните власти. В момента тече проверка дали все пак той не е преправил нелегално някои от тях, за да функционират като напълно автоматични.

По данни на ФБР една от всеки пет продажби на огнестрелно оръжие в САЩ става без необходимата проверка на купувача, особено ако се реализира онлайн.

За разлика от Невада щати като Каролина и Масачузетс забраняват изцяло продажбата на автоматични и полуавтоматични оръжия, освен с цел полицейска и военна подготовка. От друга страна преправянето на полуавтоматично оръжие в напълно автоматично е лесно и за него дори има упътвания в YouTube.

Защитниците на легалното притежание на оръжие призовават реакциите след стрелбата в Лас Вегас да не са толкова първосигнални. Те казват, че склонни към насилие хора като Падок ще си осигурят оръжие независимо от регулациите.

В светлината на случилото се много хора са склонни да реагират емоционално и да настояват за пълна забрана на притежанието на огнестрелни оръжия.

Дон Търнър, председател на Коалицията за огнестрелни оръжия в Невада допълва, че в щата притежанието на експлозиви е напълно забранено. Въпреки това в дома на Падок са открити и взривни вещества. Това показва, че понякога дори и строгите закони са безсилни.

Според Търнър единствената стопроцентова застраховка срещу подобни случаи е контрол като в тоталитарна държава, при който всичко се следи непрекъснато.

Инвеститорите в САЩ също се възползват от ситуацията - те влагат все повече в акции на оръжейната индустрия, защото смятат, че перспективата за по-голям контрол над търговията с оръжие ще доведе до засилени продажби. Американците ще искат да са добре защитени преди да влязат в сила евентуални ограничения.

Oще: автомат  автоматично оръжие  забрана за оръжия  картечница  огнестрелни оръжия  оръжие  оръжия  пушка  сащ  стрелба  стрелба в лас вегас 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

10 deowin | 04.10.201722:49

>САЩ е сравнен със страни с доста висок стандарт

Защото САЩ е страна с доста висок стандарт.

>много ниско разделение на бедни/богати

Коефициентът GINI на държавите от списъка е сходен.

>Ако се сравни със страни с нисък стандарт и високо разделение на бедни-богати

Предполагам ако сравниш САЩ със Сирия ще излезе, че САЩ нямат никакви проблеми.. за страна от третия свят, разкъсвана от дългогодишна, кървава гражданска война. САЩ май претендира да не е такава страна.

>това дава възможност на всеки без значение на психичесто му състояние да закупи огнестрелно оръжие. И това вече е проблем, но е тема на една по-особена дискусия.

Според мен е тема точно на дискусията под статия, която говори за този проблем - небрежната лекота, с която всеки може да си купи почти всякакво оръжие в САЩ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

9 Крив Макарон | 04.10.201721:48

Деоуин, преполагам статистиката е обективна, но е малко подвеждаща. САЩ е сравнен със страни с доста висок стандарт, и много ниско разделение на бедни/богати. Ако се сравни със страни с нисък стандарт и високо разделение на бедни-богати, ще видиш, че нещата стоят доста различно.
Отделно вече е въпросът, че свободата на притежаване на оръжие в САЩ е прекалена. И това дава възможност на всеки без значение на психичесто му състояние да закупи огнестрелно оръжие. И това вече е проблем, но е тема на една по-особена дискусия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

8 deowin | 03.10.201723:55

Статистическа аномалия??
В САЩ масови убийства (по дефиницията - поне 4 жертви) се случват средно над едно всеки божи ден.
Ето ти още статистика за да мислиш преди да наричаш нещо "аномалия":
https://www.vox.com/policy-and-politics/2017/10/2/16399418/us-gun-violence-statistics-maps-charts
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 03.10.201723:41

Не зная дали съм прав, но подобни инциденти се разглеждат като статистическа аномалия. Т.е. те нямат пряка връзка с това дали оръжията се продават легално. Примерно в страни като Мексико убитите чрез огнестрелно оръжие като процент от глава на населението са повече от САЩ. Но пък подобни аномалии вероятно са по-голяма рядкост. Не зная до колко е легално притежанието на оръжие в Мексико, но това това в случая не е обвързано с престъпноста. Просто връзките между престъпленията извършени с огнестрелно оръжие и легалното му притежание далеч не са толкова преки.
Факт е, че в САЩ съществуват такива явления като серийни убийства и масови убийства, каквито в други страни сравнително по-рядко се срещат. Но това не значи, че нивото на сигурност в САЩ е по-ниско. По-скоро е признак на занижен контрол спрямо хора с психически отклонения.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 03.10.201718:06

>Убити и ранени - почти 600 човека

Сметките ти са неточни заради няколко причини - Падок стреля в плътна тълпа, общият брой ранени включва и пострадали в паниката като сгазени и т.н.
Не че нещо би отказало човек като теб да си измисля конспиративни теории, които да ти пасват на дневния ред, естествено. Не го казах с такава цел.

А на МарКом не разбирам с какво съм му бръкнал в здравето, че дори когато ме няма му се привиждам и ме сънува в кошмарите си. Провалът от преди година да се докажеш като инженер със задачка от средното училище ли ти топли още? Предполагам може да е неприятно да имаш високо мнение за себе си, но без покритие, но не съм ти аз проблемът защото просто го посочвам - проблемът ти е в собствената ти глава.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

5 Rodrigo Diaz de Vivar | 03.10.201717:04

Това е концерт, тълпа, а не зайци в полето.
Автоматична карабина произвежда от 500 до 700 изстрела в минута. Това в плътна тълпа на около 370 метра при около 40% денивелация. Елементарна геометрия. Колкото и бавно да се сменят пълнителите, две минути са достатъчни да се ранят 600 човека, ако ще и от сляп стрелец.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

4 e-mil | 03.10.201717:01

Читателят | 03.10.201716:03
"Убити и ранени - почти 600 човека. При точна стрелба от опитен специалист с автоматично оръжие - поне по 3 патрона на човек. Общо поне 1800 патрона."

Никой не е твърдял, че всеки ранен е засегнат от куршум. При такава случка винаги паниката е голяма и доста хора ще са паднали и прегазени от бягащата тълпа. Други ще са ранени от самото падане или от разни предмети - например казват, че имало счупени стъкла на мястото.

Но дори и повечето да са ранени от стрелбата пак не е задължително куршумите да са много. Хората са били нагъсто. А патроните от автоматично и полуавтоматично оръжие са достатъчно мощни да минат през меките тъкани, да излязат и ранят втори човек.
Освен това, при автоматична стрелба някои куршуми ще попадат на празно място и рикошетите ще са много. Напълно е възможно всеки рикошет да рани човек, така че изобщо не е задължително да са по 3 изстрела на жертва.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 22.02.2011, 19:52

3 Читателят | 03.10.201716:03

Убити и ранени - почти 600 човека.
При точна стрелба от опитен специалист с автоматично оръжие - поне по 3 патрона на човек. Общо поне 1800 патрона. Или 60 пълнителя.
При максимално бърза смяна - не повече от 3 пълнителя в минута.
Общо поне 20 минути.
По клиповете стрелбата беше 4-5 минути. Пък и хората се разбягаха.
Налага се извод че стрелеца е имал поне 4-5 помощника. Ако е бил въобще жив по това време.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

2 МарКом | 03.10.201715:25

Не забелязвам deowin тук...
Странно - той е "финансист в New York" а не се вълнува от толкова наболяла тема...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

1 jens xp | 03.10.201713:53

Гледайте си селската кочина България, където всяка мутра има по минимум две оръжия, и оставете на мира великите държави да се оправят сами... Не им берете вие гайлето, това е нахалство!!!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.