Какво мислят младите в Русия за страната | webcafe.bg
Webcafe

Какво мислят младите в Русия за страната

Webcafe.bg, Vice
07.05.2015, 17:33 (обновена 10.05.2015, 11:40)
протест москва

Снимка: © Getty Images

Представяте ли си да продължавате да живеете в Русия през следващите десет години?

Всеки месец изглежда носи нов набор от забрани в Русия. Преди няколко седмици, правителството затегна хватката си над интернет, въвеждайки нов списък със 136 забранени порносайтове, опирайки се на слабоизвестни договори, подписани в началото на века в Париж и Женева.

Откакто законът за ограничения върху интернет с цел "защита на децата от информация, която би могла да навреди на здравето и развитието им" бе подписан от Путин през юли 2012 година (което общо взето означаваше, че уеб сайтове могат да бъдат вкарвани в "черни списъци", без да е необходимо съдебно решение), руският регулаторен орган за интернет "Роскомнадзор" затваря уеб сайтове, които по негово мнение са неуместни или неприятни.

В началото на април "Роскомнадзор" се разсърди на меметата, осмиващи политическите лидери в страната, и публикува изявление в страницата си във ВКонтакте (руският еквивалент на Facebook), напомнящо на всички, че осмиването на хора е нередно (особено ако те са богати и влиятелни), като заяви:

"Този начин на употреба на изображения на знаменитости нарушава законите за защита на личните данни и вреди на честта, достойнството и имиджа на публичните личности".

Наскоро руските власти си изпуснаха нервите и около видео с "туъркване", което се разпространи вирусно в руския сегмент на интернет.

Не само че властите определиха танца като "вулгарен" и "оскърбителен", но и незабавно закриха танцовата школа, предизвикала гнева им, и започнаха да я разследват за "перверзни деяния".

Дни по-късно три млади жени бяха осъдени на затвор, защото са "туърквали" пред мемориал на загиналите през Втората световна война в руския град Новоросийск.

Списъкът с нови забрани в Русия от последната година продължава, но ще ви отегчим, ако изреждаме още.

Вместо това запитахме някои млади хора, живеещи в Русия, какво мислят за настоящото състояние на гражданските права и правата в киберпространството в тяхната страна.

София, 21 години, студент по изящни изкуства от Санкт Петербург:

Какво мислите за последните забрани в Интернет?

Някои от тези забрани са злоупотреба с власт, но и Западът може да бъде доста пристрастен и двуличен по отношение на Русия.

Ядосах се, когато видях антируски материал за порнографията, публикуван в Guardian, когато Великобритания имаше собствен скандал на тема порнография миналия декември.

Принципно съм против всякакъв вид порно, тъй като това е интимна и лична част от личния ни живот, която не бива да бъде регулирана, но трябва да се има предвид, че това решение е било взето в Татарстан, предимно изповядваща исляма част от Русия.

Какво е мнението ви за целия скандал с "туъркинга"?

Донякъде съм съгласна с начина, по който реагира правителството, но не съм съгласна с властите, стоварващи вината за скандала върху западната култура.

Мисля, че много хора забравят, че повечето момичета в клипа са само на 15-17 години...

Ето защо това беше толкова скандално - "туъркингът" е и изключително еротичен. Лично аз намирам за притеснителна идеята, че родителите биха се насладили на гледката техните 15-годишни момичета да тресат задници на сцената в миниатюрно бельо, така че не мисля, че изискването да бъдете пълнолетни, за да можете да танцувате този танц, е погрешно.

Какво мислите за целия политически дискурс около "Западната пропаганда"?

Напълно несъгласна съм с Путин. Западът не отстоява покварени морални ценности. Това е пример за типично руско тесногръдие и ксенофобия - нещата, които ме дразнят най-много в Русия. Считам, че това е отживелица, остатък от съветските времена.

Женя, 27 години, програмист от Санкт Петербург:

Как бихте описали достъпа до информация във вашата страна?

Следя западни и руски новини от време на време през интернет и мога да кажа, че пропагандата е навсякъде.

Много материали - и западни, и руски, но особено американски - придават фалшив оттенък на реалността, за да постигнат целите си. Журналистите понякога нямат достатъчно информация за Русия, но все пак пишат за нея и анализират събитията.

В руските медии също има критици на руското правителство. Така че засега не считам, че някой ограничава достъпа ми до информация.

Как възприемате вътрешните регулации в Русия в момента?

Не съм съгласен с курса, който следва Путин. Русия няма реална независима съдебна система и това е проблем номер едно. Не можем да победим корупцията без независима съдебна система. Имаме също олигархична система, наследена от 90-те години.

Липсва реална опозиция - с изключение на някои смешници, които представляват партии, които дори не си заслужава да бъдат приемани насериозно.

Бихте ли желали да останете в Русия за в бъдеще?

Харесвам града си и се чувствам комфортно тук. Също така обаче се чувствам комфортно и в европейските страни и мисля, че бих искал да работя и живея повече там.

Джейми Браун, 23 години, британец, преводач от английски от Санкт Петербург:

Притеснявате ли се от тези нови забрани?

Естествено! Считам, че целта на тези нови и нови и все по-странни разпореждания не е да спре хората да правят определени неща, а да предизвиква страх и параноя, която идва от усещането, че определени форми на себеизразяване не се толерират.

Можеш да се себеизразяваш, но трябва да бъдеш дискретен. Всеки следващ ход на правителството въвлича все повече хора в тази игра. Бавно, но сигурно, "това не ме засяга" се превръща в "кога това реално ще ме засегне?"

Като "западняк", живеещ в Русия, разпознавате ли нещо такова като "западна пропаганда"?

Ако има такова нещо като "западна пропаганда", то е свързано много повече с представянето на Русия в чужбина, отколкото със заразяване на Русия с ценностите на Запада.

Отразяването на Русия във Великобритания например е почти винаги хиперболизирано, често двулично. Но да, мисля, че Путин се опира на 150-годишна тема с надеждата тя да му осигури някакъв вид морален имунитет.

Всичко може да бъде приписано на "западна пропаганда", независимо дали са слухове за малки зелени човечета, или е "западният проект" за сексуална свобода.

Колко дълго очаквате да продължавате да живеете в Русия?

Смятам да остана тук доста време. Преместих се поради професионални причини. Страната е прекрасна и е интересно и вълнуващо място, където да бъдеш; модата е жива, музиката е жива - това може да го долови всеки.

Но тук са налице и уникални руски характеристики - културата е много различна, и това понякога остава погрешно разбрано. Дори и след като си тръгна оттук, не мога да си представя да спра да се връщам за кратко - стига да не ми бъде забранено.

Даниил, 26 години, компютърен инженер от Санкт Петербург:

Какво мислите за факта, че някои уеб сайтове попадат в "черен списък"?

Оставам с усещането, че руското правителство често се опитва да контролира неща, които всъщност нямат значение, като съставяне на черни списъци на "нон грата" уеб сайтове. По-точната дума е "глупост", не "злоупотреба с власт".

Но понякога се опасявам, че правителството може да предприеме и по-смели стъпки и да спре неща, които наистина да имат значение - като YouTube, Google и така нататък.

Ядосва ли ви, че Русия общо взето се опитва да премахне напълно "туъркинга"?

Не мисля, че правителството реално ще наложи вето върху "туъркинга" като танц... Това би било лудост и би било технически невъзможно. (И се надявам, че не вярвате на всичко, което се публикува в западните медии!). Не го считам за сериозен проблем.

Как възприемате руските културни отношения с останалата част от света?

Културният обмен за мен е най-интересното в живота, така че съм изцяло против културната изолация. За жалост, Русия върви твърдо точно към това, поне за момента.

Считате ли, че някои европейски ценности може да имат лошо влияние върху Русия?

Не мога да назова нещо наистина покварено от Европа, което да "зарази" някого, освен може би традицията да се колонизират други държави.

Не мисля, че има такова нещо като "западна пропаганда" - нима чистите улици, принципът "направи си сам" и грижата за екологията са "гнилите ценности", които правителството има предвид?

Смятате ли да останете в Русия и за в бъдеще?

Да. Това е моята култура и сериозно вярвам, че тази държава има огромен потенциал. Надявам се нещата да тръгнат към по-добро, но трябва да работим усърдно, за да се случи.

Какво би ви накарало да се замислите за емиграция?

Ако стане невъзможно да се потребяват културни продукти от други държави или ако правителството реши да ни изолира от глобалния интернет, или ако повече не мога да казвам това, което мисля, и да правя онова, което желая, бих се замислил да замина.

Екатерина, 24 години, журналист, прави магистратура по човешки права и демократичен живот в Ростов на Дон:

Какво е мнението ви за правителствените забрани?

Винаги е лесно да се забраняват неща, или да се вдига шум около нещо, ако желаеш да отвлечеш вниманието на обикновените хора от реалните проблеми, които се случват с политическата система или властта.

Точно това са за мен тези закони: законът срещу гейовете, ограниченията на порното и т.н. Естествено, това винаги става "апетитна" тема в медиите.

Като журналист, считате ли, че има възможност за упражняване на свободата на словото в Русия?

Когато хората могат да критикуват правителството си, това може да се нарече демокрация - като минимум те поне могат да го обсъждат.

Но когато няма достъп до информация, нито свобода на словото, това очевидно означава, че те не могат да се чувстват в безопасност и да имат сигурност в своята страна. Болезнено е за мен да виждам как хора биват наказвани за това, че имат собствено мнение. Нека поне го наречем диктатура, не демокрация.

Как възприемате отношенията между Русия и Запада в момента?

Омръзнало ми е от черно-бели разграничения; светът е много по-сложен и многоизмерен.

Русия не е най-голямото зло в света и искам хората да го разберат. Нито пък Западът е такова зло.

Понякога просто искам да извикам: "Това е политика, бе хора!". Всеки път, когато пътувам в чужбина, чувствам определена стигма срещу Русия и руснаците.

Хората винаги питат: "Какво мислите за Путин?" Какво мисля ли? Като повечето хора в Русия, просто искам мир и спокойствие.

Представяте ли си да продължавате да живеете в Русия през следващите десет години?

След като се срещах с доста хора и изградих приятелства в чужбина, осъзнах, че след известно време хората спират да се интересуват от националността ти.

В крайна сметка някои дори ми казват, че възприятията им за руснаците са се променили. Естествено, не сме зомбита, които пият денонощно водка, танцуват с мечки и не чувстват студ.

Искрено обичам родината си и се гордея, че съм рускиня, но пътуването ме е превърнало повече в "гражданин на света".

Пък и много искам да работя като журналист в чужбина. Има много нови хоризонти, които искам да достигна.

Oще: журналисти  забрани  западна европа  интернет  москва  русия  санкт петербург  сащ 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

3 тъп | 09.05.201519:42

манипулативна подборка, само няма космонавт. изброените са видимо преосигурени и в отлични отношения с властта. а що не се разходите "в глубинку", има много да научите. Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

2 Шамито | 08.05.201516:07

За младите висша демократична ценност е Секс наркотици и рокендрол.Идеи и патриотизъм са гавра за тяхното съзнание живеещо за момента без мисъл за бъдеще.Искат си моментно щастие без мисъл за бъдеще и поколението което създават.А защо като мислят младите не искат първо да ферментират и тогава да вземат решения.Ще разрешим ли първо сигнални чувства да управляват човешкото общество?
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 20.06.2011, 17:42

1 spensnяta | 08.05.201511:02

БРАВО на Webкафе! Айде сега ако обичате и аналогична статия/блог за това, ,,КАКВО МИСЛИЯТ МАЛДИТЕ В ТУРЦИЯ ЗА СТРАНТА,, ! Там понеже няма грам , мам разбирашли грам цензура над медии , интернет, и няма нито, ама разбирашли нито един журналист, съдия, прокурор, полцай, протестиращ, футболен фен, или блогер вкаран ей така в ареста или затвора, ама разбирашли нито един .......
   

оценка

+4 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.