Webcafe

Католическият проблем на Матео Салвини

Webcafe, по Политико
27.12.2018, 10:16 (обновена 28.12.2018, 10:07)
салвини, матео салвини, северната лига в италия

Критиките към Салвини само засилват неговата популярност

Към края на предизборната кампания за дясната италианска партия "Лига" през февруари в Милано лидерът й Матео Салвини държеше молитвена броеница и Библия и даде свещена клетва на вярност на италианския народ.

Неофициалната церемония отговаряше на стила на популисткия псевдо-католицизъм на 45-годишния политик.

Той прокламира идеи като въвеждане на задължителни християнски кръстове в училищата и защита на традиционните роли на половете.

Но подобни лицемерни тези не звучат особено убедително за църковната йерархия, която обвинява Салвини, сега министър на вътрешните работи, че използва вярата за политически цели. След митинг в Милано архиепископът на града Марио Делпини го посъветва да се придържа към чисто политическите теми.

Откакто "Лигата" на Салвини пое властта през юни наравно с анти-елитарното движение "5 звезди", неговите агресивни позиции по въпроса за емиграцията, включително решението му да затвори пристанищата за спасителни плавателни съдове и да отмени гаранциите за закрила и приемане на бежанци, предизвикаха ожесточени критики от католическия елит.

Дълг на католиците е да говорят срещу враждебната среда, създадена от агресивната и провокативна анти-емигрантска реторика на Салвини, казва Дон Антонио Ризоло, свещеник и журналист, редактор на католическия седмичник Familia Cristiana, който е начело на критичната кампания срещу Салвини.

Езикът на вътрешния министър е "осъдителен" за мнозина членове на църквата и италианската епископска конференция, категоричен е той.

Изданието по негови думи не е нито ляво, нито дясно, а е на страната на фактите, истината и човечността, особено когато става дума за най-слабите и бедните.

Но с популистките партии из цяла Европа, които изглеждат доказано имунизирани срещу атаки от елита, остава отворен въпросът дали обикновените католически гласоподаватели ще възприемат посланието на църквата, а не това на умелия в работата с медиите вътрешен министър.

За първи път излязло през 1931-а и притежавано от Gruppo San Paolo, издатели на религиозни книги, изданието Famiglia Cristiana стои далеч от задъханите интриги на ватиканската политика, предпочитани от римски вестники като Il Messaggero.

То съдържа основно практически статии за кулинария, градинарство, мода, връзки, туризъм и родителство, с доста увлекателни коментари за пътешествията на папата. Има и тв програма, карикатури и кръстословици. Аудиторията му не е левият метрополитен елит, който италианците наричат "радикален шик", а обикновени практикуващи католици и домакини.

Но изданието, което не получава финансиране от Ватикана или италианската епископска конференция, има и история на ангажирана журналистика, често с акцент върху социалните проблеми като бедните и бездомните, или изказвания на свещеници срещу мафията.

Понякога се занимава и с външнополитически теми, с материали за съдбата на християните в Близкия Изток. Една от значимите му кампании целеше незаконната емиграция да не се смята за престъпление.

По-рано този месец Famiglia Cristiana публикува редакционна статия, изобличаваща новия указ по въпросите на сигурността и имиграцията, подкрепян от Салвини, който прекратява разрешителните за постоянно жителство и защитата на кандидатстващите за убежище мигранти и бежанци по "хуманитарни" причини.

Като част от критиката си седмичникът публикува историята на семейство, кандидатстващо за убежище - мъж от Гана, бременна жена от Нигерия и тяхното шестмесечно бебе, които са били изведени от приемен център в Кротоне, южна Италия, след гласуването на новия указ.

Снимката и материалът са озаглавени "Няма място за тях", с видима коледна алюзия към историята на раждането на Иисус, когато Мария, Йосиф и бебето Иисус са били изгонени от страноприемницата във Витлеем. "Това е Коледа през 2018", казва статията.

Салвини реагира с твърдението, че законът няма обратно действие и не изхвърля бебета на улицата. Той обвини Familia Cristiana, че казва лъжи, достойни за радикален ляв вестник, а не за католически седмичник.

Това не е първият път, в който изданието е тръгвало на офанзива срещу Салвини.

През юли, когато Салвини отказа да разреши на спасителни съдове да акостират в италиански пристанища, заглавната страница на изданието включва образ на Сатаната под заглавието "Откажи се, Салвини."

Водили сме битки на много фронтове, като винаги сме привличали вниманието към хората в затруднено положение, уточнява Ризоло.

Изданието не се противопоставя идеологически на Лигата или това правителство, казва той, като сочи като доказателство скорошни публикувани интервюта на министъра по въпросите на семейството от Лигата - Лоренцо Фонтана, и италианския премиер Джузепе Конте. Изданието по негови думи дори подкрепя позицията на правителството по някои въпроси от рода на социалното подпомагане на семействата.

Съгласни сме с тях по някои въпроси, и когато сме съгласни, не го крием, коментира Ризоло. Но когато изданието е несъгласно с популисткия лидер на Италия, то не се колебае да го демонстрира публично.

Новото законодателство за "сигурност" предизвиква объркване в администрациите от Комо до Рагуза, твърди Ризоло, като пропъдените емигранти се оказват в ситуация на незаконно самонастаняване и "вървят в насоката на бедност, отчаяние и престъпност."

Парадоксално, указът, целящ сигурност, ще донесе още по-голяма несигурност, казва той.

Конфликтът между Famiglia Cristiana и Салвини подчертава разрастващото се културно разделение между църковната йерархия и доброволческите движения за това как Италия трябва да се отнася с мигрантите.

Папа Франциск обяви грижата за мигрантите и бежанците за един от фундаментите на папството си като нареди всяка енория да приеме поне по две семейства. Въпреки някои шумни възражения от консервативни кардинали, които не са съгласни църковни имоти да се използват за приютяване на мюсюлмани, повечето епископи като цяло са съгласни с Франциск.

Всъщност голяма част от огромния апарат за приемане на бежанци в Италия също е свързана с католицеската църква чрез организации като "Каритас" и Малтийския орден.

В редакционна статия за закона за сигурност на Салвини италианската епископска конференция каза, че решението на бежанската криза не е в "откланяне на погледа, изричане на сурови думи или демонстрации на агресия. Не можем да допуснем страховете и безпокойството да определят избора ни. Те подхранват климат на нерешителност и презрение, на гняв и отхвърляне."

Но все по-голяма част от тяхното паство изглежда не е на същото мнение.

Социолозите казват, че има нарастваща подкрепа за Салвини сред католическите гласоподаватели, въпреки толерантността му към абортите (той твърди, че подкрепя правото на избор на жените) и въпреки личното му семейно положение (той е разведен, с второ извънбрачно дете).

Лигата, която се радва на двойно по-голяма подкрепа от март (36%) бележи сериозен ръст на популярността сред жените, по-възрастните хора, хората със само основно образование... и католиците, особено тези, които посещават църковна служба всяка неделя.

Подобно на много популистки лидери, Салвини, чийто рейтинг беше 53% през ноември, успешно се възползва от страховете и притесненията от хората от различни култури, коментира Ризоло от Famiglia Cristiana.

Според него в Италия хората като цяло не са много запознати със световните проблеми и не се интересуват от ситуацията, от която бягат имигрантите, нито от войните и трудностите им.

Социолозите твърдят, че политиките на Салвини са подкрепяни от 60-80 процента от католиците. Но отец Антонио Спадаро, редактор на списанието Civilta Cattolica и близък съветник на папа Франциск, предупреждава, че реалното положение не е толкова недвусмислено и хората с лекота биха могли да променят лоялността си и да изоставят Салвини.

Трудно е да се изгради конкретна картина, казва Спадаро, защото католиците нямат наложени ограничения. Няма партии, за които църквата да казва, че не може да се гласува. Но и дотук неодобрението на католическия елит не е навредило на възхода на Салвини в социологическите проучвания.

Когато Салвини е обект на атаки, той жъне по-големи успехи. След като той беше заплашен от прокурорско преследване заради отказа си да допусне кораба Diciotti да акостира с имигранти на борда в италианско пристанище през август, хаштагът #iostoconsalvini ("Аз съм със Салвини") стана един от водещите в Twitter.

За мнозина демонстрацията на молитвена броеница и Библия е послание, което е много по-силно от нашумялата корица на Famiglia Cristiana.

Ако е така, нарастващото разделение между епископи и обикновени католици-гласоподаватели може да доведе до селективна глухота към призивите на папата да бъдат посрещани мигрантите с отворени обятия.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.