Германия знаеше за заплахата, но трагедията се случи в Берлин | webcafe.bg
Webcafe

Германия знаеше за заплахата, но трагедията се случи в Берлин

Гуидо Олимпио*, Corriere della sera
20.12.2016, 08:44 (обновена 20.12.2016, 18:33)
Берлин атентат

Снимка: © Getty images

Мястото на атентата на коледния базар до площад Брайдшайтплац.

Германците знаеха, че бурята скоро ще ги застигне. Те увеличиха мерките за сигурност, пратиха в затвора подозрителните лица, засилиха проверките.

Но винаги има пропуски, от които терористите могат да се възползват, особено ако са снабдени с транспортно средство. Един камион, като стотици други, с които са пълни берлинските улици през седмицата, която предшества Коледа.

Само преди няколко дни в Лудвигсхафен, полицията спря едно едва 12-годишно момче. ИДИЛ го беше обучило, за да извърши атака срещу коледен базар, използвайки ръчно направени бомби, пълни с гвоздеи. Едно дете-терорист, подобно на много други, неутрализирани във Франция и Германия. Това е двоен сигнал за една опасна тенденция: прибягва се до малолетни с надежда да не предизвикат подозрения и отдалечена акция, ръководена от шеф от Близкия Изток.

Това е начин на действие, който е променен след нападенията през лятото във влак и на концерт. Тогава нападателите бяха бивши бежанци, носители на една офанзива, която постави Германия право в целта. Експертите и силите за сигурност знаеха за заплахата. Те бяха наясно с песимистичната прогноза, която се получаваше въз основа на наблюдаването на фактите. Конкретни случки.

От Германия към Сирия и Ирак заминаха 820 доброволци. Трийсетина загинаха, 270 се върнаха обратно. Много от тях си седят спокойно, но други продължиха да плетат мрежите на омразата, опитвайки се да набират нови хора, не само сред онези, които вярват в Халифата, но и в селафитските среди, където вярващите нямат изявени пристрастия. Не е изключено някои, готови да заминат за Близкия Изток, да са решили да си останат вкъщи, приемайки поканата на идеолозите да се бият в Европа.

Терористите сменят тактиката, защото са принудени да се съобразяват с по-големите мерки за сигурност, наложени от ЕС и от Турция. Затова според официални източници се отбелязва намаление на поклоничествата с цел джихад. Но това със сигурност не намалява опасността, защото не малко муджахидини пристигнаха в Европа, възползвайки се от вълната с бежанци.

Едно понякога объркано множество, което е трудно да се контролира, имайки предвид неговите размери. И въпреки усилията на властите, не всички минават през цедката на силите за сигурност.

Вероятно анализаторите са намерили интересни сигнали относно връзките между началниците на екстремистите, скрити в Рака, Мосул или в други убежища - тези началници, които са част от външния фронт и потенциалните терористи на Запад.

Германците разбиха една клетка от вербовчици, водена от важен човек - иракчанинът Абу Уалаа. Те откриха къртица в службите за сигурност, агент с минало на порно актьор, приел радикалния ислям. Не точно изключение, имайки предвид, че някои войници бяха разследвани поради наличие на радикални настроения. Всичко това са сигнали за един действащ вулкан, готов да изригне във всеки момент.

През ноември Румиях, онлайн изданието на ИДИЛ представи детайлно как да се повтори касапницата в Ница от 14 юли. Предложението беше придружено от най-подробни и детайлни схеми, изобразени на няколко страници. Описва се идеалният модел на камион, тактиките, за да се избягват препятствия, нужните начини на разпознаване, как камионът да стане по-смъртоносен, като му се направят модификации. Посочени са възможните мишени с точни позовавания на събития, предвиждащи масово струпване на хора в западноевропейските градове, как да се обърне внимание на забрани и по кои пътища да се минава.

Ако е възможно, атентаторът трябва да се снабди с още едно оръжие, пистолет или нож, за да си послужи с него след като смъртоносното превозно средство вече е спряно. В списанието на ИДИЛ като най-подходящ празник е посочен Денят на благодарността, но е ясно, че тактиките нямат географски и времеви граници. Авторът на статията, за да няма съмнение, заявява, че няма ограничения относно целите, като потвърждава, че няма значение дали жертвите ще бъдат от така наречените „граждани" или военни.

Посланието на списанието не остана незабелязано. Сомалийски симпатизант в Охайо използва този метод, за щастие с ограничени последствия. Американският държавен департамент предупреди американските граждани, които ще пътуват в Европа по време на коледните празници. Внимавайте по коледните базари и на събития на открито. Накрая, обаче, трагедията все пак се случи в Берлин.

Гуидо Олимпио е световно известен експерт по тероризъм и международна сигурност.

Oще: атентат  атентатът в ница  берлин  идил  клетките на терористите  коледен базар  тактика на терористите 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.