Дали Немцов наистина е убит на моста? | webcafe.bg
Webcafe

Дали Немцов наистина е убит на моста?

Оpentown.org, Алексей Коваленко
03.03.2015, 12:28 (обновена 04.03.2015, 20:22)
борис немцов беше разстрелян в центъра на москва

Снимка: © Getty Images

Защо на местопоризшествието няма кръв, след като е застрелян в главата, сърцето и дробовете?

Хиляди поднесоха цветя на мястото, на което в петък беше убит руският опозиционен лидер Борис Немцов. Но дали наистина е убит там?

Официалната версия гласи, че Немцов е вървял по Големия мост на река Москва в близост до Кремъл, придружаван от приятеката си Анна Дурицкая към квартирата си. Убиецът стреля шест пъти с „Макаров", улучва жертвата с 4 и бяга с бяла кола.

Медиците са установили, че смъртта е настъпила две минути след стрелбата. Единият куршум е попаднал в главата на Немцов през гърлото, изстрелите са засегнали сърцето, черния дроб, стомаха, белите дробове. Всички четири куршума са от изстрели в гръб. В публичното пространство се появи видео, на което трудно се различава каквото и да е, и снимка на тялото на убития.

Нека започнем с видеото

23:31:12 - вижда се предполагаемият Немцов жив и с придружител, настига ги снегорин. Не е ясно защо Немцов и приятелката му са тръгнали пеша в дъжда без чадъри. Но това не е толкова важно.

23:31:16 - Предполагаемият убиец изскача иззад снегорина към пътното платно и се качва в автомобил.

Ако вярваме в тази версия, излиза, че на убиеца му е отнело времето от 4 секунди, за да изскочи от своето прикритие (вероятно стълбището на моста), да произведе 6 изстрела и да избяга.

Но...има едно „но".

„Макаров" може да произведе 30 изстрела в минута, което означава, че за 6 изстрела са необходими 12 секунди.

Нека допуснем, че това е само по документи и пистолетът може да стреля по-бързо. Но дори самото огъване на показалеца шест пъти изисква по около две секунди, ако приемем, че това се случва без усилие. Самото изтласкване на спусъка обаче отнема по около 0.5 секунди, в които не е възможно да натиснете втори път. Това означава, че дори при хипотетично идеални условия, за да се произведат 6 изстрела, ще са необходими 4.5 секунди. И не говорим за времето, в което убиецът изскача от скривалището си, а после се появява зад снегорина.

Всички 4 куршума са в гърба на Немцов

На снимка от мястото на убийството се вижда, че Немцов е паднал по гръб. Да предположим, че четирите куршума са попаднали в него подред, то от първата рана до последния удар са минали 6 секунди. В такъв случай може ли човек с такива рани да остане на крака до последния куршум? Съмнявам се.

Една от възможностите е той да е прикривал спътницата си и в момента на изстрелите тя да се е държала за него така, че да остане прав и до последния, но това означава, че след това го е бутнала, за да падне по гръб, както е разположено тялото му на снимката от местопрестъплението. Или нито едно от двете.

Къде е кръвта?

На снимката от пристигането на медицинския екип нараняванията не се виждат, защото изстрелите са били в гърба. Но къде е кръвта?

Тъй като мостът има солиден наклон, на снимката би трябвало да се вижда много кръв, тъй като според официалната информация изстрелите са попаднали в главата, сърцето и черния дроб. Официално смъртта е настъпила за две минути. За минута сърцето на човек изпомпва 6 литра кръв, от тях 10% (500-700 гр) отиват в черния дроб, който при Немцов е поразен от куршум, а други 8% са към в мозъка, където в случая също е попаднал куршум.

А къде са свидетелите?

От мястото на убийството до автобусната спирка, към която на видеото се вижда, че приближава автобус, има около 130 метра. До този момент обаче няма свидетел, който да е потвърдил, че е чул изстрели. Дори и без автобусната спирка по това време в центъра на Москва в радиус от 500 метра би трябвало да има немалко хора, които да са чули изстрелите. Такива хора обаче няма.

Излиза, че по това време или случайно в центъра на Москва не е имало хора и в петък вечер е било съвсем безлюдно, или не е имало изстрели.

Снегоринът подминава мястото на убийството

Шофьорът на снегопочистващата машина потвърждава, че в огледалото за задно виждане е видял човек да лежи на земята, разговарял е със спътницата на Немцов 4 минути (?!) и е продължил по своите задачи. Не се е приближил към лежащия на земята поне от човешко любопитство? Не е осъзнал, че е свидетел на убийство, въпреки че е знаел за убийството и че ще бъде разпитван?

Минувачите

Давам си сметка, че в Русия мъж, който лежи на пътя в петък вечер, няма да привлече вниманието на минувачите, които ще помислят, че се е напил и се е проснал на пътя. Още повече, ако съдим по снимката, на която не виждаме кръв.

Но манекенката, пред чиито очи е убит Немцов и едва сама не е загинала, да стои спокойно и да не вика за помощ, когато самата тя не е лекар и не знае, че Борис е вече мъртъв... Не вярвам. Както и не вярвам, че в тази ситуация манекенката е проверила пулса на Немцов, убедила се е, че е мъртъв и спокойно е разговаряла с шофьора на снегорина.

Накратко

Безшумен „Макаров", който стреля със скоростта на автомат, безкръвното тяло на Немцов, който като спартанец стои прав и понася куршум след куршум, манекенка със стоманени нерви, шофьор на снегорин, който не се спира и продължава по своите дела, разхождащи се минувачи.

Всичко това може да се обясни само по един начин - Немцов не е бил убит на моста. Той е убит малко преди да падне по гръб. Само така могат да бъдат нанесени от „Макаров" посочените наранявания.

Остават спътницата на онзи, за когото се вярва, че е Немцов и човекът, който бяга с бялата кола. Снегоринът е идеален за доставянето на тялото на място. 4 секунди, в които камерата не показва мястото, са достатъчно, за да се остави тялото.

Разбирам, че тази версия е свободна интерпретация, но обяснява защо никой не е чул изстрелите и защо няма кръв. Защо един не беден човек и приятелката му се разхождат в дъжда, вместо да хванат такси. Обяснява и защо снегоринът се движи така бавно, а след това отива до местопроизшествието и манекенката си говори с него, вместо да крещи истерично край тялото и да вика за помощ.

Oще: борис немцов  версии за убийството на борис немцов  москва  немцов  официална руска власт  русия  руски опозиционен лидер  снегорин  убийство  убийството на борис немцов  украйна 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.09.2014, 23:08

17 Lavaca | 07.03.201513:48

Нахален начин за хвърляне на вината върху приятелката на Немцов.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

16 Pavur Pezev | 05.03.201508:45

ГерАнова,ми спрямо фиксациите от първия абзац,си е ''тор''. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.02.2014, 01:04

15 Павел Илиев | 04.03.201523:49

уверявам ви от личен опит че дори човек , който хваща оръжието за първи път е способен да изстреля всичките 8 патрона в магазина на "Макаров" за 4 секунди . Колкото до безшумността , пукането от изстрел на "Макаров" е далеч по-малко впечатляващ от звукът на най обикновена пиратка , така че в шумна градска среда е напълно възможно никой да не му обърне внимание . За останалото в статията не мога да коментирам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 04.03.201523:22

Manuela, наистина ли е странно?..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 04.03.201522:31

Cтранно е, че Ботев (вторият абзац, за илитератите) получава квалификации на "тор"...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

12 Rowan | 04.03.201521:22

Дебилите гледат уикито и пишат компетентни анализи. Този пуснал статията, е видял в руското Уики: "Скорострельность, выстрелов/мин: 30 (боевая скорострельность), обаче хабер си няма, че бойната скорострелност е нещо различно от техническата. За АК 47, например, Уикито дава бойна 100 изстр/мин, а техническа - 600. Всеки ходил в казармата веднага ще съобрази, че в бойната скорострелност се включва времето за смяна на пълнителите, а освен това е лимитирана от прегряването на цевта. Демек с АК 47 изпразваш пълнител от 30 патрона за 5 сек. ама после требе да спреш, щото почва да свети в тъмното след втория пълнител.

Да ме прощавате за досадните подробности, но тези 4,5 сек от статията, на които се гради цялата теория са или некомпетентност или предумишлена заблуда.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 17.08.2012, 00:01

11 Mister S | 04.03.201519:01

2 секунди на изстрел !?! Това да не е прашка бе?

Общо взето за (под) 3 секунди се изпразва пълнителя с 8 изстрела.
https://www.youtube.com/watch?v=8zulhEpwDr4

За падането на земята мисля, че горното го обяснява.

За другите неща не знам.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

10 abductor | 04.03.201513:06

Не знам за вас, Другари, ама мене разсъжденията как с Макаров се правели 6 изстрела за 12 (!!!) секунди направо ме хвърлиха в оркестъра. Афтора изглежда е гледам много американски филми и хич и не е и помислил, че за тая една минута трябва да смениш 3 пъти пълнителя, за да направиш 30 изстрела (ако е от обикновените, с 8-те патрона). Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.09.2013, 02:40

9 Victoria Konstantinova | 04.03.201503:10

Ех, Борка, и аз се надявах, че днеска Титан ще обере червените боклуци, ама не!
Не работели в празнични дни !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2011, 12:14

8 Ганимед | 04.03.201500:16

Ех, кравичката Мануела пак снесе тор.
   

оценка

+5 -10

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.