Какво обърка главният ревизор на Ватикана? | webcafe.bg
Webcafe

Какво обърка главният ревизор на Ватикана?

Webcafe
22.06.2017, 10:42 (обновена 23.06.2017, 14:56)
Miloni

Какво стои зад изненадващата оставка на главния ревизор на Ватикана?

В един деликатен момент за папа Франциск, когато критики го заливат отвсякъде, дойде новината, че генералният ревизор на Ватикана Либеро Милоне е подал оставка.

В малката папска държава се притесняват от нова история Ватилийкс. При предишните журналистът Джанлуиджи Нуци беше придобил тайни ватикански документи, свързани с финансите и всекидневната дейност на папа Бенедикт XVI. Затова той беше съден но ватиканският съд го оправда.

По тази причина оставката на Либеро Милоне, първият ревизор на ватиканските финанси, която бе приета светкавично от папата, хвърля сериозни съмнения върху реформата на ватиканските финанси, на която толкова държи Франциск.

Напускането на Милоне обаче не е изненада за хората, които месеци наред следят действията на ревизора.

68-годишният финансист си тръгва три години преди да изтече мандата му. Зад гърба му е впечатляваща кариера - работил е като изпълнителен директор на Делойт, за Фиат, Полтрона Фрау, а даже и за ООН. В съобщението от ватиканската пресслужба се уточнява, че всичко се случва "по взаимно съгласие". Но няма други обяснения няма. Това увеличава слуховете, че истинските причини за разрив между Ватикана и финансиста може да са съвсем други.

Според някои наблюдатели случаят напомня на казуса на банкера Еторе Готи Тедески, шеф на ватиканската банка от 2009 до 2012 година.

Въпреки усилията му да сложи ред и правила във ватиканската банка и да направи така, че дейността й да отговаря на международните правила за банкова прозрачност, банкерът среща неистова съпротива. Срещу него са от Държавния секретариат на Ватикана (правителството на папската държава), именно те променят вече приетите нови правила. Впоследствие Тедески получи неодобрение от управителния съвет на банката, заради неизпълнение на целите.

Затова този път сравнението с Милоне отново навежда на мисълта, че има нещо друго зад тази история. Според кардинал, останал анонимен, цитиран от Кориере дела сера главният ревизор бая трябва да е сгафил.

Слуховете

Според една от версиите именно Милоне, който би трябвало да е "контрольор на контрольорите" е бил хванат от вътрешно разследване. Твърде рано е обаче да се разбере къде е истината.

Говори се, че оставката му е поискана директно от папата, както и че Милоне своевременно си я е дал. Трябва да се каже, че от самото начало работата на ревизора беше сложна и изпълнена с трудности. Малко след като е назначен, той открива, че някой е влизал в компютъра му в офиса. После следва втория Ватилийкс, който е изцяло на базата на финансови документи.

Финансите на Ватикана

От Ватикана се притесняват, че отново може да има теч на документи. А ватиканските финанси са били винаги обект на любопитство. Зад стените има добри лихви, няма тежки данъци, а приходите от недвижимите имоти в Рим и по целия свят са в милиарди евро. Тези средства обаче не винаги се разходват много рационално и разнопосочната дейност на Ватикана изисква много средства. Затова сметките са от години на червено. Именно поради тази причина последните папи - Бенедикт XVI и Франциск искат да сложат ред във ватиканските финанси. Бяха създадени нови структури, поканени редица признати международни експерти.

Сред изтеклите документи при предишния Ватилийкс бяха файлове за финансовите дела на Ватикана, разходите и инвестициите на различните учреждения, отношенията между Курията и контролните органи. Ако има ново изтичане, то със сигурност ще засегне близкия кръг до папа Франциск.

Задачата на Милоне е била да анализира бюджети и сметки. Когато той започна работа, иницираните от него промени бяха оценени като стъпка напред в областта на прозрачността. В това той бе подкрепен от кардинал Джон Пел, назначен от папата да следи реформата във ватиканските финанси.

Непопулярните методи

Но зад ватиканските стени никой не се радва на методите на кардинал Пел и на ревизора. Двамата са в открита война с Апса - Администрацията на собствеността на Ватикана, службата, която управлява недвижимите имоти и магазините. Тоест, мястото, откъдето идва по-голямата част от приходите. Тя се оглавява от кардинал Доменико Калканьо. През май кардинал Пел и ревизорът пишат писмо до учрежденията, в което искат финансовите документи да се предават по нов начин. От Апса обаче не са съгласни.

В края на краищата Милоне е следен отблизо, гледан с все по-нарастващо недоверие и накрая изолиран. Говори се, че кардинал Пел е бил съгласен с това."Притеснението е, че сега ще тръгне една война с изваждане на досиета и удари с поверителни документи" - обяснява ватикански служител пред Кориере дела сера. "Има мълчаливо съгласие да не се разпространява нищо. Но още не е ясно как ще се развие тази грозна история".

Не за първи път

Споменът за предишните подобни случаи кара хората от Ватикана да затреперят. Това бяха сериозни скандали, които белязаха последния етап от папството на Бенедикт XVI. А сега за втори път опитът на Франциск да сложи ред във ватиканските финанси получава сериозен отпор.

През октомври 2015 година, ватиканската жандармерия арестува двама души, обвинени, че са откраднали поверителни документи. Това бяха монсиньор Лусио Анхел Валехо Балда, секретар на Комисията за надзор над икономическата и административна дейност и Франческа Имаколата Чаокуи - член на същата комисия. Последва съдебен процес, който бе следен по целия свят, двамата бяха осъдени - Балдо на 18 месеца, а Чаокуи получи 10 месеца затвор, с отлагане от пет години. Двамата журналисти, написали книги на базата на изнесените документи бяха оправдани. Всичко това обаче не носи добра слава на Ватикана, със сигурност.

Ответен удар

Случаят с Милоне има потенциал да се превърне в скандал от подобна величина. Въпреки че хора, близки до папата, обясняват, че "Светият Отец е установил, че е бил избран грешният човек." В действителност главният ревизор е назначен по предложение на кардинал Пел - австралиец, дошъл във Ватикана, за да помогне на папата да се сложат в ред финансите. Около името му обаче непрекъснато има скандали.

Неуспешния опит на Милоне - поредният мирянин, добър финансов експерт във Ватикана, навежда на мисълта, че нещо не е наред. Или непрекъснато попадат на грешните хора, или финансовите дела в папската държава са толкова заплетени, че всеки опитал се да сложи ред неминуемо се оказва извън играта.

Oще: ватикана  ватиканските финанси  главен ревизор на ватикана  кардинал пел  либеро милоне  парите на ватикана 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.