Webcafe

Великобритания - държавата, която може да признае веганството за религия

Webcafe, по CNN
03.12.2018, 17:50 (обновена 05.12.2018, 12:46)
веган, хипстър

Снимка: © Unsplash

Британец иска да докаже, че е дискриминиран като веган

Ожесточен спор се разрази между благотворително дружество за закрила на животните и техен бивш вече служител.

Това може да се превърне в първия случай, в който държавата трябва да реши дали веганството по етични причини може да бъде сметнато за "философско вярване", на което да бъде предложена същата защита като на религиите.

Веганите - и по диетични, и по етични причини - се придържат към изцяло растителна диета. Етичните вегани обаче се опитват да изключат от живота си и "всякакви форми на експлоатация на животните". Те не носят естествени кожи, избягват зоопаркове и аквариуми и не ползват продукти, тествани върху животни. Касамитяна е веган по етични причини от 17 години.

Джорди Касамитяна е британец, който твърди, че през април тази година е бил уволнен неправомерно.

Той е работил за "Лигата срещу жестоките спортове" - английска неправителствена организация, която се бори срещу коридите, борбите с петли и кучета, лова, конните надбягвания и други. В един момент обаче Касамитяна открива, че благотворителното дружество инвестира и в компании, които си позволяват да тестват продуктите си върху животни.

Джорди Касамитяна

Мъжът информира колегите си, въпреки че мениджмънтът го предупреждава да не го прави. 54-годишният Джорди смята, че случаят е едновременно дискриминация и сериозна индикация на проблем и че уволнението му е грубо нарушение на правата и разбиранията му.

Освен това той мисли, че е трябвало да бъде предупреден, но в крайна сметка шефовете му са преценили, че като веган по етични причини е по-добре да се отърват от него. Лигата, която се самоопределя като "гостоприемна към вегани", отрича служителят да е освободен заради етичните му възгледи.

Неин говорител допълва, че идеята веганството да бъде приравнено до "философско вярване", каквито в основата си са религиите, е интересна и заслужава размисъл. Въпреки това казва, че Касамитяна не е уволнен заради това, че е веган. Лигата отхвърля и твърдението, че той е освободен заради разкритията около инвестициите, а заради груби нарушения на правилника.

Тази седмица Джорди започна набирането на дарения, за да предприеме законови действия срещу бившите си работодатели.

Изслушването му пред Трибунала по заетостта ще бъде през март догодина и има за цел да определи дали етичното веганство може да бъде защитавано от законите срещу дискриминация. Следващо изслушване пред властите ще определи бил ли е дискриминиран Касамитяна.

Адвокатите му описват делото като "повратна точка". Ако клиентът им спечели делото, веганите по етични причини ще бъдат защитавани от дискриминация заради своите вярвания и норми. В момента сред характеристиките, които попадат в списъка на защитените, са религията, пола, расата, бременността и майчинството и е незаконно служители да бъдат дискриминирани по тези показатели.

Касамитяна и адвокатите му смятат, че веганството също ще попадне в този списък.

За да се случи това, етичното веганство трябва да премине през определящи тестове, които показват дали дадена "вяра" достига необходимия праг, за да бъде защитавана от закона.

Според британските власти тези тестове са "изключително точни". Освен това мнозина са на мнение, че възгледите на Касамитяна са достатъчно солидни и добре аргументирани, че да издържат в съда.

Той самият казва, че води делото не само заради себе си, но и в името на всички вегани по света, дори и изслушванията да решат, че той не е жертва на дискриминация.

Oще: веган  веган по етични причини  веганска диета  веганство  диета  дискриминация  етичен веган  животни  защита на животните  начин на хранене  религия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

1 Уточнител | 04.12.201817:42

БОЖЕ, БОЖЕ,

левичарската наглост и простотия немат граници...
   

оценка

+0 -0