Мафията - виновник за големия брой жертви на труса в Италия | webcafe.bg
Webcafe

Мафията - виновник за големия брой жертви на труса в Италия

Webcafe, Барби Латза Надо, Тhe Daily Beast
31.08.2016, 14:00 (обновена 03.09.2016, 09:12)
аматриче

Снимка: © Getty Images

Оказва се, че косвената вина за големия брой загинали при земетресението в Италия все пак е на мафията... И на нейната мнима строителна дейност

Ужасяващото земетресение в Централна Италия отне живота на 292 души миналата седмица. От тях 231 са жители на някогашното красиво планинско селце Аматриче, което сега представлява основно купчина руини, между които се виждат личните вещи от домовете на някогашните обитатели.

В понеделник вечерта група оцелели от унищожения град, водени от енорийския свещеник и кмета, нахлу в окръжния град Риети, който е на час път, за да събере ковчезите на умрелите, които трябваше да бъдат опяти на масово държавно погребение.

"Няма да извърша опелото тук", заяви Дон Фабио, енорийският свещеник. "Ще го направим в Аматриче, дори да се наложи това да стане без телата".

Властите се надяваха да направят колективно държавно погребение в Риети, където има достатъчно място, за да могат починалите да бъдат подредени, опяти и после положени да почиват в мир заедно.

Първото погребение на загинали от земетресението беше в неделя, когато 34 жители на Асколи Пичено бяха погребани набързо, заради липсата на функциониращ голям погребален салон, в който да може да се балсамират всички жертви, преди да бъдат опяти.

"Защо да чакаме да изгният", задаваха този въпрос жителите един ден преди погребението. "Какъв е смисълът да удължаваме това мъчение?"

Но властите имат още един мотив да настояват жертвите от Аматриче да бъдат погребани в Риети: те искат да бъде извършена аутопсия, данните от която да бъдат използвани при евентуално дело, с което да се докаже вина за последиците от земетресението.

Или, както често се казва: "Земетресенията не убиват хора. Сградите са тези, които убиват".

Най-видно е това в Аматриче, където строителната фирма, свързана с организираната престъпност уж е извършила необходимите антисеизмични укрепвания на голяма част от постройките. Но в действителност подобно укрепване изобщо не е правено. Без да знаят, че сградите не са укрепени, вероятно голям брой жители на Аматриче са загинали, приспани от фалшивото чувство за сигурност.

Няма нужда човек да е строителен експерт за да види, че сградите, които пострадаха миналата седмица при земетресението не са били обезопасени. Обикновено видео, заснето с дрон, показва колко лесно сградите са се разпаднали при труса:

Но дори и аутопсията, и масовото държавно погребение да помогнат някой да бъде държан отговорен за последствията, жителите от района продължават да упорстват, че загиналите трябва да бъдат оставени на мира и че всяка община трябва да ги погребе "у дома си".

За съжаление онези, които се подписаха при искането телата за погребението да бъдат пренесени обратно у дома, много вероятно се подписаха и срещу каквито и да е компенсации, които могат да бъдат поискани по съдебен път, ако бъдат обвинени лицата, виновни за некачественото строителство.

Getty Images

И, както и стана, 78 кофчега на загиналите в Аматриче бяха качени на камиони и бяха върнати в смъртоносния град още през нощта във вторник. Следобед същия ден 38 души бяха погребани. Останалите ще бъдат предадени на семействата, които сами ще решат кога и как да проведат погребалната служба - дали на малки групи или индивидуално.

Без значение колко ковчега бяха наредени под импровизираната палатка, опъната пред руините на старинна сграда в Аматриче, стана ясно, че церемонията е за всички загинали. Цели осем минути местният епископ Доменико Помполи четеше имената на всичките 292-ма души.

Епископ Доменико Помполи / Getty Images

След като на 24 август земетресението удари смъртоносно Централна Италия, местните закършиха ръце и започнаха да стискат юмруци в знак на безпомощност пред природната трагедия.

Само след часове италианските престъпни синдикати бяха посочени като виновни за големия брой жертви, заради спестените разходи при строителството и заради наличието на технически погрешни или водещи се само на хартия, а на практика липсващи - антисеизмични мерки.

Онова, което най-силно шокира местните първоначално, беше пълното разрушение на началното училище в Аматриче. За неговата реновация и за укрепването му чрез най-съвременни антисеизмични мерки, градът плати повече от 700 000 евро през 2013-та.

Но сега, когато разследващите разгледаха документите, които гарантират здравината на сградата, се оказва, че документите, гарантиращи, че са взети антисеизмични мерки в училищната сграда, са подправени, а печатите и марките - фалшифицирани.

Училищната сграда падна, защото някой е прецакал системата.

В интервю за La Repubblica главният прокурор на Италия и отговарящ за сектор "Антимафия" Франко Роберти предупреди, че ако нещата не се решат, гангстерите ще ударят отново и трябва да се вземат мерки при подписването на следващите договори за реконструкция в района.

"Рисковете остават и няма смисъл те да бъдат крити или отричани. В исторически план пост-земетръсните реконструкции са апетитна хапка за криминалните групировки и за бизнесите, които им съучастничат", заяви той.

Това не е първият път, в който организираната престъпност се вклинява в строителните работи след бедствия. Малко след земетресението през 2012-та, което удари район Емилия-Романя, калабрийската мафия, позната като Ндрангета, се включи в доходоносните строителни работи.

Те, заедно с неаполитанската Комора, участваха в подобни дейности и през 2009-та след смъртоносното земетресение, което засегна сериозно град Акуила. Изглежда, че именно тогава точно те са участвали и при конструктивните дейности в Аматриче, когато се налага подсилването на сградите.

"Не бих искал да прибързвам със заключенията, но ако една сграда е построена добре и отговаря на антисеизмичните стандарти, драматични събития като това, което видяхме миналата седмица, щяха да минат само с повреди или напуквания по сградите, но не и да причинят разпадането им до прах или спукването им", обобщава Роберти.

"Затова колкото и много да знаем за мафията, никога не е късно да научим още".

Добре е известно, че да се предвиждат земетресенията е невъзможно, дори в страна като Италия, която е разположена в една от най-сеизмичните зони в Европа.

Но още по-тревожно е, колко е трудно всъщност да се спрат организираните криминални групи, които причиняват повече щети, отколкото самите земетресения.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.