Забранените детски имена по света | webcafe.bg
Webcafe

Забранените детски имена по света

Webcafe, по Business Insider
24.10.2016, 11:29 (обновена 26.10.2016, 10:06)
бебе

В Дания има списък със 7 000 одобрени детски имена и ако изборът ви не съвпада с някое от тях, се налага да търсите разрешение.

В някои страни родителите имат пълната свобода да дадат на отрочето си име, което им допада. България също е пример за това. Сами виждате, че наоколо е пълно с хора, които се казват по всякакви причудливи начини и явно това не е проблем.

Може би не е удачно да кръстиш детето си Сливка или Че, но все пак имаш пълното право да го направиш и никой не може да те спре.

В други части на света обаче възгледите по този въпрос не са чак толкова освободени и ако не се вземе предвид интереса на детето, държавата има отговорността да се намеси.

В някои страни съхраняването на културната идентичност на нацията е основен приоритет, което оказва влияние върху свободата на родителите да дадат каквото си пожелаят име на детето си.

Ето как в различните държави изборът на имена е ограничаван:

Дания

В Дания има списък със 7 000 одобрени детски имена и ако изборът ви не съвпада с някое от тях, се налага да търсите разрешение.

Предложението ви ще бъде разгледано индивидуално от специална комисия по имената в Университета в Копенхаген.

Повече от 1000 имена са разглеждани годишно и около 20% от тях са отхвърляни, най-вече заради странен правопис.

Ето някои от забранените имена в Дания: Мънки, Плуто, Анус.

Франция

Във Франция хората, които регистрират новите бебета на местно ниво, са длъжни да информират районния съд, ако смятат, че името на детето застрашава по някакъв начин неговата личност.

След това съдът може да забрани името, ако приеме, че то би навредило на детето, като го обрече на доживотни подигравки.

Примери: Мини Купър, Нутела.

Германия

В Германия има доста ограничения по отношение на имената. Те включват: никакви имена, които са полово неутрални, никакви фамилии за първи имена, предмети или продукти и никакви имена, които могат негативно да повлияят на детето и да доведат до унижения.

Примери: Кол (зеле), Осама бин Ладен, Адолф Хитлер.

Исландия

Освен ако и двамата родители не са чужденци, името на детето трябва да бъде предоставено на Националния регистър в рамките на 6 месеца.

Ако то не съвпада със списъка с одобрени имена, родителите трябва да потърсят съгласието на специален държавен комитет, който отговаря за имената.

Около половината от заявките биват отхвърлени, заради нарушаване на стриктните правила за наименуване на деца в Исландия.

Сред тях са известни граматически и лингвистични съображения, свързани с езика, както и да се изписват в синхрон със стандартните правила за правопис.

Ако едно име съдържа буква, която не присъства в исландската азбука, то не може да се използва.

Примери: Енрике (Еnrique, в азбуката им няма „q") Хариет.

Малайзия

В Малайзия има списък с имена, които държавата определя като „непрепоръчителни" и те в крайна сметка са забранени. В тях влизат животни, обидни думи, цифри, благороднически названия, храна.

Примери: Сор Чай (луд), Уоти (сексуален контакт), Чау Тоу (миризлива глава)

Мексико

Специален закон забранява 61 малки имена, които са определени като "пренебрежителни, безсмислени или подбуждащи към подигравки". Властите твърдят, че тези мерки са с цел да се предпазят децата от унижения и тормоз.

Примери: Рамбо, Батман, Фейсбук.

Нова Зеландия

В Нова Зеландия родителите са възпрепятствани да дават на децата си имена, които биха причинили обиди, които са по дълги от 100 знака, или които наподобяват официални титли.

Примери: Луцифер, Фет Бой, Синдарела Бюти Блосъм.

Португалия

В Португалия детските имена трябва да са традиционни, полово специфични и цели, което означава без галени имена като основно име.

За да улесни родителите, държавата предлага списък от 82 страници, в който е посочено кои имена са ОК и кои - не.

Примери за забранени в Португалия имена: Нирвана, Риана, Викинг, Сайонара.

Саудитска Арабия

Саудитското правителство е забранило повече от 50 имена, определени като „твърде чужди", неподходящи, богохулни или в разрез с културните традиции в страната.

Примери: Малика (кралица), Малак (Ангел), Лидна.

Швеция

Швеция забранява малките имена, които могат да бъдат обидни за околните или да причинят дискомфорт на хората, които ги носят.

Това важи и за имената, които очевидно са неподходящи за първо име.

В рамките на три месеца родителите трябва да предоставят предложението за име на детето си в специална агенция и рискуват и да бъдат глобени, ако неуспешно регистрират името.

Примери: Икеа, Елвис, Металика, Супермен.

Oще: бащинство  бебета  бебешки имена  граждани  детски имена  закон за имената  име  кръщене  майчинство  раждане  родители  семейство 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.05.2012, 03:56

10 Starija hush | 26.10.201604:08

Abe Bai Hui minawa za internacionalno ime po cel svet.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

9 dedo adji | 25.10.201623:07

Спенсър, това зависи от осо беностите на езика. В турския език няма родове и съответни и имената им са безродови. Имах такава случка. Получих няколко мейла, подписани с име, което от 40 мили мирише на турско. Написах отговор, започващ с "уважаеми севинч ефенди". Малко зор видях да убедя капитана, руснак, че на турски ефенди значи мистър, че да го пусне. А то се оказа, че било ханъмефенди.
В английския също има имена, валидни и за двата пола. Преди 50-60-години хилари е било мъжко име. Всъщност английският вариант на иларион, по нашенски веселин/веселина. Сега, след като оня киликанзер стана световно известна, едва ли някой ще си кръсти сина хилари.
И ние се цивилизоваме. Вече имаме надежда нейнски.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.03.2012, 13:36

8 Latrell Spencer | 25.10.201620:51

Това в Германия имената да си имат пол е добро решение.
Много деца родени в България от български турци се кръщават с имена, като Хилми, Севджан, Ипек... Иди разбери какъв пол е после...?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

7 Шрайка | 25.10.201616:24

Един човек отива в паспортна служба.
- Добър ден, искам да си сменя името.
- Ами по принцип не е голям проблем, но виждате ли, има много злоупотреби, хората се опитват да правят измами чрез подобни неща... Простете за любопитството, а вие как се казвате?
- Иван Лайнаров.
- Аха, ясно, с това трябваше да започнете, ще го сменим! Как искате да се казвате?
- Петър Лайнаров.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

6 boris | 25.10.201611:10

Можеше, обаче без проблем да си кръстиш дъщерята Гертруда. Тоест "герой на труда"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

5 dedo adji | 25.10.201609:16

Те отиват там, откъдето ние се връщаме. През 70-те и у нас имаше именник, но не на естетическа, а на идеологическа основа. Не можеше да си наречеш детето Валтер, но нямаше проблем за Володя. Познавам един Сталин, един Будьони и един Илич. Но тъй, като по болшевишки бяха спуснали инструкция без да разработят механизъм за налагането и, с малко инат можеше да наложиш име каквото искаш. Въздействието се състоеше в тормоз на майките от персонала, но след седмица бяха принудени да ги изпишат, за да се освободи мястото. Моя братовчедка искаше да си кръсти детето Йоана, но и казали, че за италианско име трябва да плати 30 лв глоба, (чиста лъжа) и се отказа.
Какито и да е, за човешката глупост лек няма. Ако преди имаше Бригадири и Геройки, днес има Манчестеровци и Ферхундета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

4 e-mil | 25.10.201605:12

Да, подобно име е голяма драма за детето. Като пораснеш ще го разбереш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

3 SilvioGesell | 25.10.201601:33

Драма...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

2 e-mil | 24.10.201618:55

Ами, естествено, че е смях. Едно е да определяш прическата на зрели хора, пък дори и на ученици. Съвсем друго е да кръстиш бебето си Батман - то дори не може да възрази, а камо ли да се защити. Някои родители не схващат, че детето не е играчка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 19:13

1 SilvioGesell | 24.10.201614:54

Пък беше голям смях като излезе че в Северна Корея има одобрени прически...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.