Време ли е "Боко Харам" и ИДИЛ да се сдушат | webcafe.bg
Webcafe

Време ли е "Боко Харам" и ИДИЛ да се сдушат

Webcafe.bg, The Daily Beast
09.03.2015, 19:10 (обновена 11.03.2015, 07:52)
боко харам

Снимка: © nationofchange.org

Реален съюз ли се задава, или "Боко Харам" само спекулира

В онлайн аудио-съобщение, за което се твърди, че е изпратено от лидера й, нигерийската терористична група "Боко Харам" в събота декларира официално лоялност към "Ислямска държава".

Toва, което остава неясно е дали по този начин се бележи началото на реален, оперативен съюз, или е просто опит от африканската група да отблъсне все по-сериозната регионална военна реакция срещу нейните действия.

Лидерът на "Боко Харам", Абубакар Шекау, наскоро възприе тактиката, практиката и дори облеклото на Абу Бакр ал Багдади, самообявилия се лидер на "Ислямска държава".

Това подражание включваше и отвратителни видеа с обезглавявания, придружени от стратегия за социалните мрежи.

През януари медиите съобщиха, че връзките между двете групи се засилват, но представител на американското разузнаване контрира, че няма доказателства за трайно сътрудничество между тях.

"Заради онлайн пропагандата, сътрудничеството и координацията между терористичните групи често изглежда по-дълбоко, отколкото е всъщност", коментира тогава висш представител на американското разузнаване.

"Може да се приеме, че "Боко Харам" заимстват от подхода на "Ислямска държава" към социалните медии; но за "Боко Харам" настоящите им пропагандни действия са по-скоро еволюция, с която те се опитват да засилят натиска върху нигерийското правителство".

Ако официален съюз обаче вече е налице, той би представлявал нов и опасен обрат за Западна Африка и страните, борещи се срещу "Боко Харам".

През февруари подновена кампания от войски от Чад, Камерун и Нигер подложи на натиск "Боко Харам", които преди се налагаше да се бият само със зле обучената и въоръжена нигерийска армия, която беше неспособна да води офанзивна стратегия срещу терористичната група.

Военните от Чад обаче имат десетилетия на сериозен опит на бойното поле; Камерун изпрати обучените си и въоръжени от Израел отряди за бързо реагиране, считани за едни от най-добрите военни сили в региона, войските от Нигер пък са ползвали американска военна помощ и обучение от специалните части.

В последните седмици "Боко Харам" изгубиха контрола над много градове, така че сегашното деклариране на вярност към ал Багдади може би е опит да се върне изгубената инерция в пропагандната война, като се всее ужас в гражданското население в районите, които групата все още контролира.

Въпросът сега е: как ще реагира ал Багдади?

Въпреки че би било трудно директно да се отхвърли вярността на голяма джихадистка група като "Боко Харам" - според някои изчисления тя има около 6000 бойци, което я прави най-голямата група, заявила лоялност към "Ислямска държава" - двете групи отстояват различни възгледи за исляма.

Дали Шекау ще приема заповеди от ал Багдади? Или това е не толкова оперативен съюз, а по-скоро краткосрочна пропаганда?

Независимо от фактите и динамиката, предизвикали решението на Шекау да се съюзи с ал Багдади, на нигерийска територия "Ислямска държава" все още остава привлекателна за някои млади нигерийски мюсюлмани.

Например младият, интелигентен и прям Ибрахим Увайс, който лесно би могъл да се изказва по въпросите, свързани с предстоящите общи избори в Нигерия, точно както го правят много млади хора в държавата, но вместо това той предизвика шок, присъединявайки се съм "Ислямска държава".

Той е син на уважаван бивш главен съдия на Нигерия, Мухамаду Лавал Увайс, известен с категоричната си позиция за върховенството на закона. Миналият четвъртък стана известно, че Ибрахим е напуснал Нигерия и е заминал за Сирия заедно с двете си съпруги и децата си, за да се присъедини към "Ислямска държава" и да се бори под тяхното знаме.

Твърди се, че той е бил близък приятел с Умар Фарук Абдулмуталаб, така наречения "човек с бомбата в бельото".

Ибрахим е първият официално потвърден случай на нигериец, присъединил се към ИДИЛ.

Това само засилва опасенията, че децата на високопоставени нигерийци биват вербувани от "Ислямска държава".

"Знаем, че вербовчиците на ИДИЛ от Южна Африка търсят млади уязвими нигерийци в социалните медии.Затова и предупредихме нигерийците миналата седмица за подобни случаи," казва Майк Омери, координатор в Националния информационен център в Нигерия.

За да спрат притока на младежи към "Ислямска държава", според Омери, правителствените агенции си сътрудничат с различни организации и просвещават нигерийските младежи относно опасностите от джихада и радикализма.

"В момента присъствам на програма в Лагос, където активно просвещаваме младите за опасностите от радикализацията, за да ги разубедим да се ангажират с такива каузи. Учим ги също как да използват безопасно социалните медии, за да могат да откриват измамнически действия".

Откакто "Ислямска държава" обявиха своя т.нар. "халифат" миналия юни - който включваше и Нигерия - много страни в света следят внимателно за чуждестранни бойци, опитващи се да стигнат до Ирак и Сирия.

Мерките за сигурност принудиха екстремистите да възприемат по-креативни методи за набиране на нови доброволци, но не възпряха способността на бунтовническата група да достига до широка гама от потенциални бойци. Въпреки новите мерки за сигурност, ИДИЛ успяха да привлекат около 20 000 чуждестранни бойци от повече от 40 държави.

В страна, където "Боко Харам" контролира големи територии в североизточните региони и набира нови бойци с лекота, съюзът с "Ислямска държава" със сигурност би означавал повече млади нигерийци, които се насочват към Сирия.

Много млади нигерийци са добре информирани за съществуването и влиянието на "Ислямска държава".

По време на пътуване до североизточния град Даматуру, група ученици водят дискусия за ИДИЛ. Те знаят много за групата - източниците й на финансиране и методите за набиране на нови бойци. И в своя анализ някои от тях споменават какво са чели в социалните медии.

Някои обаче спорят за целите на групата.

"Това, което ме притеснява, е фактът, че много младежи четат и задават въпроси за "Ислямска държава"," казва Агафи Кундули, социален работник в столицата на Нигерия - Абуджа. "Лесно бих могъл да приема, че го правят само за да са информирани. Но с все по-големия брой чужденци в организацията, започвам да ставам скептичен".

Нигерийците обикновено не бързат да реагират на заявления от "Боко Харам", но този път малцина запазиха мълчание по отношение на съобщението от групата.

Някои вече са в паника заради случващото се, а тези, които могат да го сторят, се местят със семействата си далеч от рисковите североизточни региони към по-безопасни места.

"Предвид случващото се, отвеждам децата си оттук. Не искам някое от тях да се окаже в "Ислямска държава", защото точно натам ще се насочат много младежи, предвид ставащото в момента", казва Бабагана Шетима, бизнесмен от космополитния град Майдугури.

Голяма част от елита на Майдугури предприема предпазни мерки, за да спре децата си да се присъединяват към ИДИЛ.

Мнозина смятат, че "Ислямска държава" се насочва само към децата на богати и високопоставени хора. Това убеждение се засилва след заминаването на Ибрахим за Сирия и вестта за него в местните медии.

"Посетих журналист днес, и той каза, че смята да се премести със семейството си незабавно". казва Сюлейман Хамза, местен журналист.

"Негов близък приятел също заяви, че ще направи същото".

Oще: абубакар шекау  абу бакр ал багдади  африка  боко харам  идил  ислям  ислямизация  ислямисти  ислямска държава  нигерия 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 10.03.201514:45

Перверзията и тоталното презрение на една цивилизация към друга доведе до това човешко извращение.Задавате ли си въпроса защо се стигна до това колосално противопоставяне на религиозни ценности в 21 век.До кога ще продължаваме да го мерим кой е по най?Кой брои косвените жетви?
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.