Планът на Путин да възроди забравения руски Далечен изток | webcafe.bg
Webcafe

Планът на Путин да възроди забравения руски Далечен изток

Webcafe по Worldcrunch
14.12.2017, 20:08 (обновена 18.12.2017, 13:37)
Владивосток

Снимка: © Wikimedia Commons, Alexxx1979

"Дивото зове" в руски вариант.

За Дмитрий Игумнов, мисията на Кремъл за възвръщане на руския Далечен изток не просто е повлияла на кариерата му. Тя е променила целия му живот.

Бизнесзмен, работил във всички кътчета на Русия и дори е прекарал няколко години в Калифорния, той в крайна сметка решава да пусне корени и да "започне начисто" в родния си регион, в най-източната част на Русия.

Там, на територия от 6 млн. км, живеят само 6 млн. души. Подобно на 100 000 други граждани на различните части на Русия, 52-годишният Игумнов става доброволец в безпрецедентна правителствена програма за получаване на безплатна земя насред тайгата - район със северни гори, който е бил пренебрегнат от властите след разпада на СССР и забравен от инвеститорите от повече от две десетилетия.

Само за година са били предоставени около 30 000 участъка земя. Избраните за участие в програмата имат пет години да изпълнят мисията си. Те трябва да развиват и създават. В противен случай правителството може да вземе обратно това, което им е отпуснало.

Заедно с брат си и останалата част от семейството си, Игумнов е получил общо парцел от 10 хектара, намиращ се на по-малко от два часа път с автомобил от Владивосток, гъсто населената столица на руския Далечен изток. В града, Димитрий все още държи фабриката си за лед. Сега обаче същевременно това той развива нов бизнес в новото си имение. През последната година той е инвестирал 500 000 рубли (около 8000 долара) в цветни посеви и пчелни кошери, за да произвежда мед.

"Бизнеспланът е готов. Трябва да се разраснем до 100 кошера, после до 500, да произвеждаме 10 тона годишно, и да започнем износ", ентусиазирано обяснява Игумнов пред Worldcrinch.

Предприемачът мисли мащабно. Докато обикаля земята си насред пустошта - бивш картофен колхоз, който не е бил обработван от близо 30 години - Игумнов си спомня дългия процес на изучаване на пчелите и кошерите.

Той се е консултирал със специалисти, чел е книги. Но дори и тогава е имало някои грешки, типични за начинаещите. Така например когато първите му кошери, разположени твърде близо до края на гората, една нощ били отнесени от мечка. Така той научил важен урок - руският Далечен изток е диво място.

Подход "отгоре надолу"

"САЩ някога са направили същото, със "Закона за земята" на Ейбрахам Линкълн", казва Валентин Тимаков, който ръководи една от правителствените агенции, отговарящи за развитието на Далечния Изток. Този закон, основен фактор в овладяването на Запада от Америка, служи като пример за властите в Москва, които сега се опитват да организират възраждането на руския Далечен изток.

"Този план за безплатни земи вече е довел до създаването на нови компании, от производство на храни, до туризъм и естествено - промишленост. "Но той е само един от многото ни проекти. Към 2025 г. 110 000 работни места ще бъдат създадени в тези региони, където след развитието по времето на СССР реално не се е случвало нищо повече", обяснява Тимаков.

Неговата агенция е създадена само преди две години, но вече е стартирала многобройни инициативи за привличане на квалифицирани кадри от западните региони и връщане на жителите на Изтока, които са напуснали областта през годините на криза.

Във Владивосток бизнесът процъфтява като 7000 висши мениджърски позиции все още очакват подходящи специалисти, които да ги заемат.

Както често се случва в Русия, програмата идва от самия връх на властта. Със слабо завоалирани препратки към ентусиазма на принудителните назначения и проекти, случвали се по време на съветската епоха, Кремъл се надява да предизвика същия тип динамика, "отгоре надолу."

През 2012 г., когато Владивосток беше домакин на среща на високо равнище на ОПЕК, Владимир Путин похарчи еквивалента на 12 млрд. долара за мащабни строителни проекти в и около града: мостове, летище, пътища, дори нов университет.

На остров Руски, разположен срещу града, където някога е имало военна база, бяха издигнати нови сгради, които могат да приютят до 50 000 студенти.

Величествен (но и скъп) вантов мост беше построен над Източния Босфор, за да свърже острова с града. За да насърчи мобилността на инвеститори и висши мениджъри, държавната компания Aeroflot продава билети на занижени цени между Москва и Владивосток. Осемчасовият полет струва колкото нормалните полети до европейските столици.

"Когато Кремъл стартира това възвръщане на Далечния изток, мнозина в Москва и Владивосток бяха скептични. Пет години по-късно, резултатите се виждат с невъоръжено око," коментира Максим Шерейкин, който ръководи агенция за високотехнологични проекти. "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, микрогенератори… Тук също се зараждат нови технологии," допълва той.

"Нужно е време. Правителството оказва натиск за реализацията на тези проекти, и това е добре. Но политическият натиск да се демонстрират бързо по-добри резултати на всяка цена може да се окаже непродуктивен", коментира още Тимаков.

Предприемачески дух

Владивосток се е превърнал и в една от платформите на "нова дипломация" на Москва. През септември, далеч от нарасналото напрежение в отношенията с Европа и САЩ заради анексирането на Крим през 2014, Владимир Путин избра Владивосток, за да посрещне японския премиер Шиндзо Абе и южнокорейския президент Мун Дже-Ин. Зад показната усмивка и призивите за инвестиции, Путин демонстрираше мисията на Кремъл на изток.

И все пак остават много препятствия по пътя към икономическо възстановяване. Въпреки че е заобиколен от южноазиатски локации, където има голяма активност, руският Далечен изток остава изолиран и насочен навътре пазар. Това, което липсва в тези региони, където политическите и икономически власти са вездесъщи, е реална конкуренция.

Отвъд артериите, построени във Владивосток, транспортната инфраструктура остарява, дори и със строежа на нови пристанища и пътища. Що се отнася до инвестициите, националните източници на финансиране са ограничени, а призивите, отправени към могъщите съседни държави - Китай и Япония, досега не са довели до значими промени.

И все пак, Далечният изток същевременно служи и като модел за това какво липсва най-много за модернизацията на руската икономика като цяло: предприемачески дух. Малките и средни фирми държат само 20% от националния пазар и само 2% от руснаците казват, че биха искали да стартират собствен бизнес.

Не е така във Владивосток, който се превръща в център на голяма активност. Александър Чуматов е типичен пример за това.

След като е следвал и работил в продължение на години в Москва, той се е завърнал в родния си Владивосток, и заедно с партньор е инвестирал 5 млн. долара (половината от сумата е дошла от държавната банка "Сбербанк") в изграждането на нова мрежа от частни здравни клиники - в регион, където здравната инфраструктура отчаяно се нуждае от реновация.

"Приятелите ми в Москва ме смятат за смахнат, но аз вярвам в този проект. Там бях чиновник и консултант в бизнеса със сливания и поглъщания. Тук пробвам да правя първи стъпки в предприемачеството. И работи! Има реални възможности за успех", коментира още Александър Чуматов.

Oще: безплатна земя  благоустройство  владивосток  владимир путин  далечен изток  далечният изток  дива земя  икономика  развитие  русия  тайга 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

26 TheRock | 22.12.201708:51

sim4o | 18.12.201719:30
Казах ти, в главата ти е адска каша.
Даже и да те обижда човек, ти не можеш да го разбереш.
Няма да е лошо да се видиш с някой психиатър или поне свещеник, да просветли малко обсебената ти от бесове душа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

25 Уточнител | 22.12.201700:58

А БЕ ТОЯ СИМЧО

наистина ли е толкоз малоумен или само се преструва...Щото такава простотия не е човешка, а е характерна за приматите. А всъщност дали пък Симчо не е примат, който може да преписва зададен отнапред текст, а?
Сичко е възможно в тоя шантав свет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

24 sim4o | 18.12.201719:30

TheRock | 18.12.201700:07

В главата ти е адска каша!
Основни понятия не са ти ясни!
------------------
Tи, ти си ми ясен .. Много щастлив

Нали те гледам как пишеш - соросоид мръсен!

И майка ти ми е ясна - майсторка на свирнята!

Ей сега точно прочетох за присъдите на циганите били българчета в Асеновград .. максималната година! ..
Та в каквото съм настроение, ако те барна, ще видиш какво ми е ясно ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

23 паяка | 18.12.201714:49

"територия от 6 млн. км" - линейни ли, квадратни ли, кубични ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

22 TheRock | 18.12.201700:07

В главата ти е адска каша!
Основни понятия не са ти ясни!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

21 sim4o | 17.12.201719:02

TheRock | 17.12.201711:33
В Русия е капитализъм, само че от нацистки тип.
----------------
Паве , макар и да си малоумно левичарче-соросоидче, понякога пишеш нещо, дето заслужава да се коментира ..

Айде за "Нацисткия тип" капитализъм .. :

.."К моменту прихода НСДАП к власти было 6 млн безработных, а 36(!) % немцев жило на общественные средства поддержки безработных и малоимущих. ..

«Народные квартиры» — программа строительства жилья в Германии, учреждённая Указом рейхсминистра труда Франца Зельде от 27 июля 1935 года..

Мероприятия в области демографической политики
Рождаемость выросла в 1,5 раза:

1933 г. — 59 детей на 1000 женщин
1939 г. — 89 детей на 1000 женщин
Механизмы стимуляции рождаемости:

1. Вступающие в брак получали беспроцентную ссуду — до 1000 марок (при средней зарплате 145), которую выплачивали по 1 % в месяц.

2. За каждого ребёнка списывали 25 % ссуды. За каждого ребёнка (начиная с третьего) платили единовременно 100 марок и ежемесячно 20 марок.

.. . Самое интересное — запрет на строительство одно- и двух-комнатных квартир. Только квартиры не менее 3-х комнат!
НСДАП полагало , что малокомнатная и малометражная теснота препятствует рождаемости (детям негде жить, играть и т. д.).

------------
Всъщност "нацисткия" капитализъм е национален социализъм ..

За разлика обаче, от соросоидния интернационален уж социализъм, той не минава през избиване на интелигенцията , завземане на фабриките и даването им в ръцете на номенклатура , средствата на държавата не се харчат за "интернационализъм" и за "щастието на афганистанците" , ни за Световно Правителство, ни за борба с Християнството , а за немския народ!

Да е здрав, образован, нахранен ..

Соросоидалите това много ги е ядосвало ..

В Русия в момента има ЛИБЕРАЛЕН Капитализъм ..

А соросоидалите и в 1917 г. сте били леви ..

Леви сте и днес!

По какво ще ви познаем ли?

Ами по делата ще ви познаем ..
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

20 TheRock | 17.12.201717:28

sim4o | 17.12.201711:57
Написал си една голяма безсмислица!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

19 sim4o | 17.12.201712:00

Тъпите левичари соросоиди ще летят от хеликоптера на Чичко Пиночет.. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

18 sim4o | 17.12.201711:57

Има бивши комунисти които са се осъзнали и са преминали на национално патриотични позиции!
Но знамето им и нечистоплътните им антинационални и антихристиянски интернационалистични попълзновения бяха поети от соросоидите-толерасти.

Тъпи соросоиди има и на този форум и са си същите левичарчета троцкистчета както са били и в 1920.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

17 TheRock | 17.12.201711:33

sim4o | 17.12.201710:23
В Русия е капитализъм, само че от нацистки тип.
Всичкото комунист стана нацист и шовинист и ще ядат курягата защото в останалия свят капитализма вече е друг.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.