Webcafe

Датската партия, която има за цел "да изгони селяните" и да въведе собствена часова зона

Вучето
09.10.2018, 17:39 (обновена 11.10.2018, 22:26)
фредериксберг

Снимка: © Wikipedia

Какво се случва в датския "Квартал на богатите"...

Когато преди около година се преместих да живея в елитния квартал на Копенхаген Фредериксберг, нямах и представа, че макар да не напускам реалната централна зона, всъщност почти буквално се преселвам на отделна планета.

Въпреки че официално е една от четирите главни столични общини заедно с Копенхаген, Торнби и Драгьор, Фредерискберг е напълно самостоятелна административна единица - има си собствен кмет, съд и общинско управление.

На практика е анклав, който се разпростира на площ от 9 кв.км. и по данни от 2015-а има население от 103 192 души. 103 193 с моя милост.

Фредериксберг е кварталът на богатите. Но това не значи, че пред всеки вход има паркиран мерцедес и че хората се движат по улиците, подрънквайки недискретно с ролексите си. Просто голям процент от жилищните сгради са стари, солидни и елегантни, с много история, а наемите, разбира се, са безпощадно високи.

Затова и тук няма да видите просяци, наркомани и пияници да се мотаят около метростанциите, край хранителните магазини и в подлезите. Изключение прави алкохоликът, когото съм заварвала няколко пъти да спи в обществената пералня на ъгъла, само че и той не ми се вижда съвсем изпаднал, защото до главата си винаги има преполовена бутилка Johnny с черен етикет...

Обитателите на Фредериксберг живеят с особено самосъзнание, че са част от елитно и привилегировано общество, което се разхожда из разкошните паркове и елегантни търговски улици и общо взето нехае какво се случва само малко по на север или малко по на изток, или в центъра, задръстен от туристи, улични музиканти и изкопните машини, които строят новата линия на метрото.

Дотук обаче нищо не звучи кой знае колко шокиращо - някакви хора живеят на някакво място и се мислят, че са голямата работа. Много важно!

И нямаше да е наистина важно, ако тази странна форма на ксенофобия не се беше превърнала в открита война срещу "селяндурите".

На общинските избори през ноември миналата година започналата като пародийно сдружение Фредериксбергска народна партия се включи остро в надпревара с политически опоненти, издигайки възможно най-абсурдната предизборна платформа, която някога са чували в 1300-годишната история на Кралство Дания.

Въпреки сравнително положителните резултати, FF не излъчва представители в местния парламент. Но партийната им програма е впечатляваща...

Фредриксбергската народна партия (FF) е основана от група "възмутени граждани, на които им е писнало от селяните" - така описват себе си "бащите" на партията в официалния си сайт. Под "селяни" те имат предвид ютите - наследниците на древното германско племе, които понастоящем населяват датската и немската част на полуостров Ютланд.

Може би ще се запитате с какво толкова ютите дразнят гражданите на Фредериксберг, че FF да искат да отърват квартала си от тях.

Отговорът намираме в партийната план-програма: "Ютите освинват всичко, до което се докоснат, крадат, изнасилват, убиват и омърсяват езика ни с просташките си дилаектни думи и изрази. Всичките им действия са подробно документирани.

Ние, в качеството си на законна политическа партия, намираме за свой исторически дълг да отървем Фредериксберг от тях и единственият начин, по който ще го постигнем, е като извоюваме независимост за Фредериксберг".

Ето кои са другите основни точки в партийната програма на FF:

- Да се изгради защитна стена срещу Ньоребро*

- Фредериксберг да има собствена валута - F-марка. Това ще бъде единствената конвентируема валута в границите на Фредериксберг. Всички служители в държавния сектор да получават 50% от месечното си възнаграждение в F-марки.

- Фредериксберг да има свой собствен флаг.

- Да се създаде Фредеригсбергско разузнавателно бюро (FED), което да има за цел да защитава Фредериксберг от външни посегателства и заплахи.

Но ексцентричните предложения за нововъведения от страна на FF не спират дотук.

Ако спечелят следващите избори, в квартала ще бъде въведена собствена часова зона - Централно фредериксбергко време (FCT), с пет минути преди Централното европейско време (CET), към което се придържа Дания.

Това значи, че във Фредериксберг новата година винаги ще идва пет минути по-рано, отколкото в съседните квартали. Всички детски градини, старчески домове и дневни психодиспансери ще бъдат задължени да сервират поне веднъж седмично на обитателите си меню, което да включва стриди, хайвер или гъши черен дроб.

Освен това общината официално ще оттегли подкрепата и лоялността към на най-големия и успешен столичен футболен отбор, ФК Копенхаген, по съображения от етичен характер.

FF обаче изглежда са особено загрижени не само за благоденствието на гражданите на Фредериксберг, но също и за това на прасетата.

Ето какво пише в партийния манифест по този въпрос: "Прасетата ще получат специално внимание, защото сме на мнение, че малтретирането на тези животни от страна на селяните от Ютланд трябва да се преустанови.

Нашата програма за защита на прасетата трябва да влезе незабавно в сила. Прасето е едно добродушно и прекрасно на вкус животно и затова всяко домакинство трябва да има законното право да отглежда при домашни условия поне едно такова, за да го предпази от посегателства на ютите."

И т. н., и т. н. Списъкът с исканията и политическите цели на FF е доста солиден и добре обоснован, но аз ще спра дотук, за да не вкарвам погрешни идеи в главите на някои родни политически лидери от партии, които засега все още наричаме маргинални и зле представени в парламента.

*Северният квартал на Копенхаген, нарочен за гето заради големия процент емигранти, които го обитават.

Oще: ff  дания  датска партия  копенхаген  народна партия  популизъм  фредериксберг 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.02.2018, 16:11

2 Бай Хой | 10.10.201821:05

Евала!!! И аз така се чувствам по отношение на селяните, които идват и ми паркират на центъра на София, ама кой ме пита. Ще взема да спретна и аз една партия и да напиша подобна програма:
1. Забрана за паркиране на селяните около Докторската градина;
2. Достъп до кафенета и ресторанти само за тия с регистрация в район Средец.
3. Студентите в СУ да нямат право да се движат по ул. Шипка.
4. Забрана за автобус 280 (пълен е със селяни);
5. Местен парламент и кмет (с право да излъчва 5 депутата за народното събрание) чрез пряко избиране;
6. Охранителни органи за квартала и постъпите му;

7. Други (по-късно ще ми дойдат).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

1 Вълков | 10.10.201820:22

Вуче ако наистина живееш там ,моля те не ни занимавай с твоите разсъждения и терзания.Живееш в рая не се бъзикай с простосмърните които се мъчим в ада.
Гладния на сития не вярва.
   

оценка

+1 -0