Зимата идва с Владимир Путин | webcafe.bg
Webcafe

Зимата идва с Владимир Путин

Гари Каспаров
18.12.2015, 09:54 (обновена 19.12.2015, 17:36)
гари каспаров

Откъс от книгата "Зимата идва" на руския активист, опозиционер, политически враг на Владимир Путин и бивш шамион по шахмат - Гари Каспаров

Всепризнатият гросмайстор и отявлен противник на политиката на Владимир Путин - Гари Каспаров, посочва защо настоящият президент на Русия и враговете на свободния свят трябва да бъдат спрени в книгата "Зимата идва"* Авторът е убеден, че трябва да се създаде мощен дипломатически и икономически фронт срещу Путин, който ощетява интересите на страната си за сметка на консолидирането на едноличната си власт.

Пет години, след като Путин взе властта и започна да изгражда наново полицейската руска държава, на която толкова се възхищаваше, аз преживях свое собствено прераждане.

През 2005-та прекратих кариерата си след двадесет години начело на професионалния шахматен свят, за да се присъединя към новоизлюпилото се руско продемократично движение. Станах световен шампион през 1985-та, когато бях на двадесет и две, и постигнах всичко, което бих могъл да искам край шахматната дъска.

Винаги съм желал да направя нещо, което би променило света, и чувствах, че е дошъл краят на времето ми в професионалния шахмат.

Исках децата ми да могат да израснат в свободна Русия. И си спомних какъв надпис беше закачила майка ми на стената - една от репликите на руските дисиденти: "Кой друг, ако не ти?".

Надявах се да използвам енергията и славата си да възпра надигащата се от Кремъл вълна от репресии.

Както и много други руснаци, аз също се притеснявах от слабо известното минало на Путин в КГБ и скрития му възход към властта чрез ръководене на бруталната война от 1999  година за умиротворяване на руския район на Чечня.

Но в началото моите сънародници и аз смятахме, макар и неохотно, че на Путин трябва да се даде шанс.

При преизбирането си през 1996-та Елцин беше опорочил много лошо демократичната вяра в себе си, понеже използва силата на президентския пост да повлияе на резултата от вота.

Признавам, че по онова време бях един от онези, които мислеха, че жертването на част от единението на демократичния процес е по-малкото зло, ако беше необходимо да не допусне омразните комунисти да си върнат властта.

Подобни сделки почти винаги се оказват грешка, както стана и в този случай, тъй като позволи на един безмилостен индивид да използва отслабналата система.

Кризата от 1998 -ма и неплатежоспособността оставиха руската икономика в доста разклатено състояние, но след оценката на нещата си струва да се отбележи, че брутният вътрешен продукт (БВП) започна да нараства с бързи темпове до 2000 -та.

По онова време обаче престъпността, инфлацията и общото чувство на национална слабост и несигурност превърнаха технократа и просто и откровено говорещия Путин в привлекателно безопасен вариант.

Имаше опасения, че без здрава ръка на руля страната може да потъне в хаос.

Физическата и социалната несигурност в крехките демокрации винаги са били удобна и лесна предизборна цел и повечето диктатори се издигат до властта с първоначалната подкрепа на обществото. В историята има безброй примери за автократи и военни хунти, взели властта поради призива на народа за ред и la mano dura (твърда ръка) посред управлението на нестабилни граждански режими.

Хората някак си винаги забравят, че е много по-лесно да поставиш диктатор начело на държавата, отколкото да го свалиш оттам.

Разбира се, не очаквах новата ми кариера в онова, което би могло да бъде наречено руска "политика" единствено с огромна доза снизхождение и щедрост, да бъде лесна.

Опозицията не се опитваше да печели избори, ние се борехме просто за провеждането им. Именно затова винаги съм казвал, че съм активист, а не политик, дори и когато спечелих първичните избори на опозицията за кандидат за президент през 2008 -ма.

Всички знаеха, че никога няма да ми бъде позволено да се явя на официален вот, смисълът беше този факт да се изтъкне и да се опитаме да стегнем атрофиралите мускули на руския демократичен процес.

Първоначалната ми цел беше да обединя всички анти-Путин сили в страната, особено онези, които по принцип дори не биха си представили да бъдат видени заедно.

Лагерът на либералните реформатори, към който принадлежах, нямаше нищо общо примерно с националболшевиките на Лимонов, освен че бяхме маргинализирани, преследвани и предадени от плана на Путин да се държи на власт до живот.

Въпреки това нашата крехка коалиция демонстрираше по улиците на Москва и Санкт Петербург в първите сериозни политически протести, откакто Путин беше станал президент. Искахме да покажем на руския народ, че съпротивата е възможна, и да разпространим посланието, че да се откажеш от свободата заради стабилността, е грешен избор.

За жалост, Путин, както и други съвременни автократи, имаше и все още има едно предимство, за което съветските лидери не са могли дори да мечтаят - задълбочени икономически и политически връзки със свободния свят.

Десетилетията на търговия създадоха невероятно богатство, което диктатури като Русия и Китай използват за създаването на сложни авторитарни инфраструктури в страната и за оказване на натиск във външната политика.

Идеята, че свободният свят ще използва икономическите и социалните връзки за постепенното либерализиране на авторитарните държави, беше наивна. На практика авторитарните държави злоупотребиха с този достъп и с взаимната икономическа зависимост, за да засилят корупцията и да подхранят репресиите у дома си.

Да вземем един лесен пример: Европа получава общо една трета от енергията си от Русия, макар че за някои отделни държави този дял е значително по-висок.

В същото време Европа привлича 80 процента от енергийния износ на Русия. Кой има по-големи лостове за натиск в тези отношения?

Въпреки това по време на кризата в Украйна многократно беше повторено, че Европа не може да реагира срещу Русия, тъй като е енергийно зависима! Осем месеца, след като Путин анексира Крим, и три и половина месеца, след като се натрупаха доказателства, че руските сили са свалили граждански самолет над Украйна, Европа все още "обсъждаше" да потърси начини да замени руския газ.

Вместо да използват далеч по-мощното икономическо влияние на Европейския съюз и да възпрат и отблъснат агресията на Путин, лидерите на Стария континент се преструват на безпомощни.

Бойкот от страна на ЕС или дори драстичен данък върху руския енергиен внос щеше да заплаши руската икономика с пълна разруха, тъй като в момента тя зависи изцяло от енергийния сектор, за да се държи над водата.

Но на Европа ѝ липсва политическа воля да направи значителни краткосрочни жертви, за да посрещне много по-голямата дългосрочна заплаха, която непритиснатият Путин представлява за световната сигурност, а оттам и за зависимите от глобализацията икономики.

Понякога гражданите от свободния свят се разгневяват, когато медиите покажат фабрика с нечовешки условия на труд, но в крайна сметка не ги е грижа особено за социалната среда на страните, които им осигуряват петрола, дрехите и айфоните.

Руските олигарси разпространяват богатството си и политическото влияние на Путин по цялата земя, а западните компании връщат услугата, като инвестират в Русия.

Енергийни гиганти като Shell и British Petroleum (BP) нямаха търпение да се докопат до огромните енергийни резерви на Русия, а отдавна заспалият руски пазар беше неустоима цел, без значение какви и колко отстъпки бяха необходими за сключване на сделките. Човешките права в Русия бяха последната грижа на западните корпорации. Дори когато западните компании биваха предавани, мамени, заплашвани от руските си партньори и изхвърляни от партньорства или от страната, те се връщаха отново и отново - като бити кучета при жестокия си господар.

Най-показателният пример е с изпълнителния директор на BP Робърт Дъдли, който през 2008-ма избяга от Русия.

Тогава той беше изпълнителен директор на съвместно предприятие с група руски милиардери.

Непрекъснато тормозен и боящ се от арест (а и че е бил отровен, според едни от показанията), Дъдли избяга и се скри.

Но въпреки това след няколко години той се върна в Русия и се снима със самия Путин при обявяването на сделка за проучване с контролираната от държавата нефтодобивна компания "Роснефт"!

Чуждите инвестиции съставиха част от растежа на руския БВП (това основно се дължеше на огромния скок в цените на петрола), но съвсем малко от тях подобриха живота на средния руснак.

Повечето от новите богатства напуснаха страната на момента и се озоваха в западни банки или се превърнаха в недвижимо имущество на името на олигархичния елит на Путин.

*Книгата е издадена от "Сиела", в превод от английски на Христо Димитров.


Oще: владимир путин  гари каспаров  зима  зимата идва  путин  шахматист 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

10 TheRock | 19.12.201517:15

GETI | 19.12.201517:07
Хайде да напуснеш България , за да стане и тя едно по-чисти място!
Заминавай за Русия паразит нещастен!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

9 GETI | 19.12.201517:07

живорикащ в САЩ Каспаров е много убаф, направо си е номер едно, просто мъченик на демокрацията! Усмивка
може би след Сталин руснаците нямат особено желание отново някой полуазиатец от Кавказ, известен с "демократичните" си политически традиции да им бъде пътеводител. а на горкия Гарабед Каспарян много, ама наистина много му се иска да е такъв. Усмивка
заслугите му в шахмата никой не оспорва. но няма да се повтори повече сценарият от 1917 година, когато евреите превзеха Русия и я отстраниха от световната сцена за години.! руснаците отдавна не са онези мужици ,колкото и да им се иска на някои.
..а Русия става все по-чисто място! Кул
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

8 TheRock | 19.12.201514:56

Трудно е средният български олигофрен да проумее какво казва, какво цели и как смята да го постигне гений какъвто безспорно е Гари Каспаров!
Дано нещо от неговите прозрения влезе в главите на пишещите тук!
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

7 Frida | 19.12.201513:33

в общи линии е прав, но и някак изкуствено наивен за житейския му социалистически опит и шахматната корона. моралната деградация е стигнала толкова далеч и дълбоко, че е непосилно да се намерят и няколко читави л юде. самата тема те характеризира като глупак. така е прието.
родриго, гениалният Боби Фишер също бе изключен от ФИДЕ и завърши като презрян беглец - какво им става на тия шахматни чудовища, а?
интересна е персоналната фиксация в путин и патриотичният мотив спрямо русия. в момента русия е толкова слаба и зависима, че скоро никой няма да иска да инвестира там, дорде не се превърне в тера инкогнита и завладяна напълно. путин успешно работи за това, както и неговите съседи - християнски, мюсюлмански и маоистки. капитулацията е близка, но първо трябва да се обработят границите. всъщност, не е нужно да си енкратен световен шахматен шампион, просто да играеш от време-на време, за форма.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

6 Spider | 18.12.201519:11

Webcafe-то са вечните оптимисти - оправихме си държавата, имаме БВП като Франция минимум, сега да разгромим тоя лошия Путин. Кул Не че ме е заболял фара за Путин де, не живея в Русия и не смятам да живея там. Факт е само,че лошият Путин им оправи кочината, разгроми мангалите, дето си искаха Кавказки халифати, стегна им икономиката на русите и хвана целия ЕС за една двойка органи (намираща са между краката на мъжкия индивид) посредством енергийните източници.На нас жокер не ни требе, ние Путиновата попара я сърбахме 2009, само че хрантутниците ни трябва да измислят как да не се насерем пак така. А работите, дето чичо Гари ги пише, са верни - само дето цялата работа ми прилича на факта, че сега чичо Гари реве, че не бил във властта.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 29.12.2014, 16:26

5 mulder | 18.12.201518:36

Преди време гледах шоуто на Бил Мар - Риъл Тайм - където гост беше Гари. Голям резил. Гари е толкова изперкал че водещия се видя в чудо от глупостите му.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 18.12.201516:34

заради тоз Путин,наскоро не сме чели нищо ни за пеерасите,ни за циганите,ни за ''клетите бежанци''.мноо лош тоз ботоксния джуджак.
   

оценка

+7 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 18.12.201514:56

Наистина, определено webcafe ме връща в спомените на баща ми.
Вестници "Отечествен фронт" и "Работническо дело". Мнението е едно и то се повтаря до втръсване. Партията храни, ние пишем и ръкопляскаме.

Чистата и свята личност Гари Кимович не го ли хванаха, че е дал $500 000 подкуп на Игнасиус Леонг, за да стане президент на ФИДЕ?
Че и обещал на Леонг, ако му осигури 10 плюс 1 гласа от федерации от азиатския регион и Каспаров стане президент на ФИДЕ, да му осигури нов офис на федерацията в Сингапур, която ще бъде ръководена от Леонг.

Хубав човек, борец за справедливост.
   

оценка

+6 -3

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

2 Rowan | 18.12.201513:43

Яяя, тука играела бърсалката... Кафето, маркирайте си цензурираните статии, та да не се хабим да коментираме...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 18.12.201513:39

Ааа, Родриго има си конкретна причина да пише така човека - кандидатирал се е за жертвен агнец, щото номера с Немцов не мина. Твърде разпуснат и компрометиран беше, пък този е чиста и свята личност, че и световна величина с постижения. Залагам 10 шекела за ритуално убийство в радиус 1 километър от Кремъл… Тези дали генетично са оперирани от фантазия, че едни и същи номера ги повтарят до втръсване?
   

оценка

+4 -5

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.