Личният милионер на Путин | webcafe.bg
Webcafe

Личният милионер на Путин

Webcafe по ОССRP
26.10.2017, 19:14 (обновена 29.10.2017, 09:25)
Владимир Путин

Снимка: © Getty images

Много малко хора обаче вярват, че руският президент се издържа от скромната си заплата.

Владимир Путин винаги е отричал да има някакво сериозно богатство, той даже се шегува, че не му трябват пари. "В гроба нямаш джобове, няма да вземеш парите със себе си" - казва руският президент в интервюто с американския режисьор Оливър Стоун за документалния филм, който излезе тази година. На въпрос съпоставимо ли е неговото богатство със състоянието на Рокфелер, Морган или Онасис, Путин се смее и отговаря: "Нямам такова богатство, за каквото се говори".

Наистина, името на Путин досега не е излизало в никакви документи, за които има свободен достъп. Няма данни той да притежава активи или офшорни компании.

Според декларацията за имотно състояние, с която разполага Transparency international, руският президент има доста скромна банкова сметка и не особено значима собственост. Той не притежава никакви луксозни яхти или огромни вили. Доходите на Путин за 2016 година са в размер на 8,9 милиона рубли. Това се равнява на близо 257 хиляди лева.

Много малко хора обаче вярват, че руският президент се издържа от скромната си заплата. Твърди се, че той управлява активите си благодарение на сложно преплетена схема. Такава е и темата на мащабно разследване на журналистите от Международния консорциум за разследваща журналистика и вестник „Новая газета".

Някои от приятелите на президента никога не са се занимавали с политика или със сериозен бизнес. Но изведнъж, те се оказват собственици на активи за стотици долари, въпреки че едва си спомнят имената на техните фирми.

Един от тях е 49-годишният Михаил Шеломов, син на братовчедката на Путин - Любов Шеломова. За него не се знае много, в последните десет години той работи като главен специалист в петербургския филиал на държавната компания "Совкомфлот". Тя се занимава с транспорт на нефт и петролни продукти. Той сам отговаря на телефона в офиса си и е много любезен към журналистите.

Ако се съди по заплащането на подобни длъжности, най-вероятно Шеломов получава не повече от 40 хиляди рубли - към 1100 лева месечно, или 8400 долара годишно, т.е. - 13 848 лева на година. Интересно е обаче, че по данни на журналистите от Международния консорциум за разследваща журналистика, за няколко години, Шеломов е придобил активи за 573 милиона долара.

По-голямата част от неговото състояние е в акции на големи корпорации, свързани с представители на най-близкото обкръжение на Владимир Путин. Той е собственик на петербургската компания "Акцепт", която няма интернет страница и по всичко личи, че не се занимава с търговска дейност. Най-вероятно тя е била създадена, за придобиването на акции на други компании.

Автомобилната писта

В края на 2016-та година става ясно, че фирмата на Шеломов "Аспект" е станала собственик на 50 процента от компанията "Игоры драйв", която строи автомобилната писта близо до Санкт-Петербург, недалече от известния ски курорт Игора. Една от идеите е пистата да се използва за трасе на "Формула 1".

Това е един от любимите курорти на Путин, там се състои сватбата на дъщеря му Екатерина през 2013-та година. Сред инвеститорите в курорта са банка "Россия", чийто собственик е старият приятел на президента Юрий Ковалчик, както и офшорка на друг близък на Путин - виолончелиста Сергей Ролдугин.

Пистата в Игор е скъпо съоръжение, стойността й е към 11 милиарда рубли - 3 милиона 170 хиляди лева.

Така изглежда строежът на автомобилната писта през септември

Когато журналистите питат Шеломов за проекта, той е доста учуден "защо се обръщат към него". Мъжът обяснява, че не знае подробности и засега проектът е само на хартия.

Заедно с Шеломов, инвеститори в проекта са вече споменатия банкер Ковалчук и любителят на автописти Владимир Василев. Ковалчук е в американския списък със санкционирани лица заради анексирането на Крим.

Василев често работи с руските държавни железници (РЖД), които сериозно зависят от Кремъл. РЖД е оглавявано от друг приятел на Путин - Владимир Якунин. За последните четири години Василев е сключил с железниците договори за 21,8 милиарда рубли.- 6,2 милиона лева.

Парите на роднините

Според документите, проверени от журналистите от Международния консорциум, активите, придобити от компанията на Шеломов "Акцепт" от 2004 година насам са на стойност 573 милиона долара. Неговата фирма получава и сериозни заеми на стойност 18 милиона долара от панамската офшорка Santal Trading Corporation без никакво обезпечение.

Тази компания участва в друга финансова схема за строителството на известния като "двореца на Путин" на черноморското крайбрежие. Фирмата е получавала пари от хора, близки до президента, включително от сват му - Николай Шамалов, за чийто син е женена дъщерята на президента - Екатерина.

Схметата е следната - държавните болници купуват медицинско оборудване, доставчиците плащат част от парите на Шамалов и партньорите му, които ги пренасочват за строителството на "двореца".

Фирма "Акцепт" има и малко акции в банка "Россия", в началото те са 6,1 процента. Банката е известна като банката на приятелите на Путин.

Фирмата на Шеломов се развива светкавично. През 2014-та година тя купува 12,47% от застрахователното дружество "СОГАЗ" - част от държавния руски гигант Газпром. Останалата част е придобита от банка "Россия". Акциите на „Акцепт" в началото струват 421 милиона рубли, а след една-две години вече са на стойност 6,17 милиарда рубли заради добрите резултати на компанията.

Няколко години преди това "Акцепт" става собственик на фирмата на СОГАЗ, която се занимава с недвижими имоти. В главната сграда са и офисите на банка "Россия" в Санкт Петербург.

Това е сградата на компанията СОГАЗ в Петербург

Въпросът обаче е откъде Шеломов е взел пари, за да осъществи тези сделки?

Синът на братовчедката на Путин има и още фирми - той купува компанията "Платинум", благодарение на която забогатява още повече. И тук собствеността не е случайна - фирмата е свързана с братята Аркадий и Борис Ротенберг - стари приятели на президента, също част от списъка със санкционирани лица на САЩ. Те имат още една банка "СМП", и се занимават с недвижими имоти и водка, която кръщават Путин.

Само година след като придобива "Платинум", "Акцепт" се превръща от неизвестна фирма в най-големия кредитор на банка "Россия".

В момента Шеломов има 8,4 процента акции на банката на стойност 21 милиона долара.

Според Шеломов не е учудващо, че хора със скромни възможности като него и неголяма заплата, стават големи собственици. "Причините може да са различни" - твърди той и прекъсва интервюто, пише в материала на Международния консорциум.

Останалите приятели

Около Путин се въртят много такива хора, те не са крупни бизнесмени и не приличат на милионери, но на хартия притежават сериозни състояния, получени от съратниците на президента.

Един от тях е бившият месар Пьотр Колбин, който по данни на Forbes има 550 милиона долара, но твърди, че "не е бизнесмен". Неговото състояние е свързано с енергетиката, сектор, силно зависим от държавата в Русия.

А Путин?

Руският президент има различни приятели - нефтени магнати, ръководители на държавни фирми, политици, тяхното заможно състояние е обяснимо. Но Шеломов и Колбин са друга работа. Въпреки че притежават сериозни активи, често придобити чрез съмнителни схеми, те не демонстрират това и не са свикнали да общуват с журналисти.

Тогава, имайки предвид личните и семейни връзки на президента, възниква въпросът: това пари на Путин ли са? Ако попитате Шеломов, той казва: Вие така смятате.

Но Путин не е вчерашен, той няма да остави следи като подписи на документи, които да го компрометират или името му да бъде свързано със сериозни активи. В такъв случай, винаги се намира доверено лице или далечни роднини, на които да запишеш нещата. Така от законова гледна точка всичко е идеално.

Разбира се, няма преки доказателства, че въпросните дружества са собственост на Путин. В Русия идват избори, а това винаги кара някои хора да почнат да вадят кирливите ризи.


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.06.2013, 18:16

3 popleta | 27.10.201721:06

И бай Тошо нямаше нищо,но фамилията му има .Сега тихичко си владеят територия от България с другите кланове.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

2 TheRock | 27.10.201709:22

Март месец догодина ще бъде просяк, Путин също.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.10.2017, 10:13

1 Maquina | 27.10.201707:53

Пак ли? Представям си, когато Путин вече не е президент (след около 100 години), се излежава на припек на яхтата си в Монако.... Абе Монако присъедини ли се към санкциите?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.