"Зика е биологично оръжие" и други теории на конспирацията | webcafe.bg
Webcafe

"Зика е биологично оръжие" и други теории на конспирацията

Росица Ангелова
21.02.2016, 21:21 (обновена 23.02.2016, 12:33)
Зика

Снимка: © Getty Images

Най-популярните конспиративните теории за вируса Зика вклювчат Рокфелер, план за намаляване на популацията и зли корпорации

Няма и седмица, откакто Световната здравна организация обяви вируса Зика за глобална опасност, и различни конспиративни теории за заболяването започнаха бързо да изникват и да се разпространяват.

Нека разгледаме някои от най-популярните сред тях.

Създадено от човека биологично оръжие чрез генетично модифицирани комари

В добилата най-голяма популярност теория се твърди, че епидемията от Зика е причинена от генетично модифицирани комари, създадени и след това освободени от компанията за контрол на насекомите, Oxitec. Макар да е вярно, че Oxitec известно време работи върху създаването на генетично модифицирани комари и извършва тестове с тях в някои градове в Бразилия, целта на проекта е съвсем друга.

Комарите на Oxitec носят наследствена генетична черта, която не позволява на поколението им да оцелее.

Когато мъжки генетично модифициран комар копулира с обикновена женска, ларвите им умират дълго преди да достигнат зряла възраст. Тази теория няма много смисъл, тъй като за да предизвика глобална епидемия, Oxitec би трябвало да разработи редица трансгенетични комари. Възможно ли е компания за контрол на насекомите да разполага с толкова голямо количество от вируса на Зика? Защо епицентърът на епидемията възникна на стотици километри от мястото на провеждане на тестовете с генетично модифицирани комари (Piracicaba, в близост до Сао Пауло)?

Това са въпроси, на които тази теория не може да даде конкретни отговори.

Виновна е фамилията Рокфелер

Вече е известно, че вирусът Зика фигурира в биологичните архиви на САЩ от 1947 г. Знаете ли обаче, че той е бил първоначално създаден тайно в семейните лаборатории на Рокфелер и в момента е на разположение да се поръча онлайн?

Идеята, че сегашната епидемия на Зика е резултат от проби, взети от Американската колекция за културата (ATCC), е една от теориите на конспирацията. В ATCC наистина разполагат с патогенни бактериални видове и Зика е един от тях. Учените могат да изискат достъп до образци за изследователски цели, но това не е толкова лесно като да си поръчате пица или закупите онлайн продукт. За да се направи иск за достъп до патогенните вируси е необходимо да се покажат редица идентификационни данни и правни документи, подписани от представители на научните институции.

Разбира се, всичко е възможно, когато разполагаш с власт, неограничени средства и политически интереси и това е предпоставка за възникване на конспиративни теории като тази.Контрол на популацията

Тази теория е свързана с интереса към контролиране на прираста на населението и показва връзките на индустрията за производството на ваксини, Бил Гейтс и странно, собственика на Oxitec, компанията извършваща тестовете с генно модифицираните комари в Бразилия. Според създателите на тази теория, най-добрият начин за провеждане на контрол върху прираста е да се засегнат бременните жени, създавайки предразположение към вируса чрез подозрителни ваксини, прилагани от здравното министерство.

Някои от „фактите", използвани от теоретиците на конспирацията, са:

- В края на 2014 г., бразилското правителство добави ваксината Tdap (тетанус, дифтерия и коклюш) за рутинна в списъка ваксинации за бременни жени;

- Ваксината Tdap никога не е било доказано безопасна за употреба по време на бременност. В действителност тя е класифицирана от FDA (Food and Drug Administration) на САЩ като C-клас лекарство, а именно -  не е безопасен избор по време на бременност;

- Вирусът Зика избухва в Бразилия през 2015 г., една година след ваксинацията;

- Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс наскоро стартира програма за изучаване на имунните отговори на бременни жени към Tdap. Те твърдят, че това е само един "тест за безопасността на схемата на ваксината";

-Федералното правителство на Бразилия мобилизира 220 000 войника в борбата със Зика, които да пръскат инсектициди в кварталите и домовете. Никой не предупреждава населението, че инсектицида е токсичен и представлява риск за бременните жени и децата.

- Правителството също така заяви, че ще разпредели средства за прогонване на комари на около 400 000 бременни жени, ползващи социални помощи. Властите в Ел Салвадор, Колумбия и Бразилия предполагат, че жените отлагат бременността, докато кризата премине;

Проблемът се увеличи, след като наскоро беше установено, че Зика може да се окаже полово предавана болест, след като беше открита в спермата на мъж, който е имал вируса.

Междувременно, вирусът се разпространява в цялото западно полукълбо с бързи темпове. Повече от 30 страни в момента се борят с огнища и Зика се очаква да достигне почти всяко кътче на Америка тази година (с изключение на Канада и Чили, в които климатичните условия не са подходящи за комара). В началото на февруари бяха обявени първите два случая на заразени с вируса на Зика бременни жени в Испания, в Португалия има вече 5 случая, както и в Германия и Франция, 4 в Италия, на 15 февруари е регистриран и първият случай в Русия.

В следващите десетилетия, вследствие на климатичните промени, условията за живот на комарите от този вид ще стават все по-добри в почти цяла Европа. Третирането им с инсектициди не се оказва достатъчно успешно, тъй като те стават бързо резистентни към тях.

Oще: болест  бразилия  вирус  вирус зика  зика  конспирация  рокфелер  теория на конспирацията 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

9 SamVaims | 23.02.201617:22

Добре само, че за мен определението "онези там горе" е лишено от всякакъв смисъл, това е някакъв вид абстракция, която обаче ти дава усещане, че ти си някакво плъхче в лабиринт а някой отгоре стои и те гледа. Освен това ти дава изключително деструктивното усещане, че нищо не зависи от теб.
Тази представа за света ми се струва не просто глупава и неприятна а направо абсурдна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

8 Harry | 23.02.201616:39

Няма по-изкривена представа за света от тази, че онези "там горе" знаят и непременно ще ни "оправят"! А най-смешната лъжа от тяхната пропаганда е, че понеже са натрупали достатъчно богатства, сега те ще се посветят да правят добрини. Много щастлив Много щастлив

Ако си дадете труда да поровите за проучвания на психо патолози, ще разберете че няма супер богат индивид, който да не е психопат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

7 SamVaims | 23.02.201614:40

>"Тая конспирация издиша от фсекъде"
Ами то това е характерно за конспиративните теории като цяло. Проблемът с конспиративните теории е, че не могат да бъдат доказани /нито пък отречени впрочем/. Аз лично винаги, когато общувам с хора любители на тези теории си имам едно наум, че те имат изкривена представа за света и следователно е възможно да са леко чалнати.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

6 John Smith | 23.02.201612:32

Тая конспирация издиша от фсекъде.....Комари....!!!!
Много по- лесно е , вместо с комари, Рокфелер и Ротшилд да пускат Зика като аерозол...от самолети Идея
Или директно да ни опраскат с ХАРПА Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 23.02.201609:58

Две овце ядат от яслата и си говорят. Едната казва: "Знаеш ли, те сега ни хранят и се грижат за нас, но после ще ни заколят и изядат. Къде изчезват толкова наши посестрими?"
Другата отговаря ядосано: "Стига с тези конспиративни теории ма, цялото СТАДО ти се смее!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.02.2016, 23:12

4 Meri4ka | 22.02.201623:14

Аааа, сега ми стават ясни много неща! Супер статия!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 22.02.201618:47

Plague Inc: Evolved, нали знаете света е една лаборатория на богатите хора. Ние сме бееебееебееебеее
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 22.02.201617:47

Ето ви една конспиративна теория: Мулти милиардерът Бил Гейтс и жена му решили с милиардите си, да правят добрини на хората по света, къде ваксини, къде презервативи, ГМО комари развъждат... абе добри хора са. А мармоти увиват шоколадите в станиол! Много щастлив Е, откриха във ваксините му съставки предизвикващи безплодие у жените, ама на харизан кон зъбите не се гледат, нали така...

И вие вярвате в тази конспирация?! Да? Не сте със всичкия си!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

1 Кръстанов | 22.02.201614:06

Подобни конспиративни теории само ме карат да се смея на глупостта и невежеството на създателите им. Поне като седнат да мъдрят подобни "теории", да взмат предвид всички факти, че да имат шанса да убедят мислещите хора, а не само себеподобните си.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.