Как цяла болница в Неапол "бяга" от работа | webcafe.bg
Webcafe

Как цяла болница в Неапол "бяга" от работа

Webcafe
08.03.2017, 12:34 (обновена 09.03.2017, 17:42)
болница

Снимка: © Getty Images

Те трябва да са на работа в общинската болница в Неапол, но всъщност не са. Един ходи на тенис, друг работи втора смяна готвач в близкия ресторант, а трети - копира фалшиви карти за кабелна телевизия.

Те трябва да са на работа в общинската болница в Неапол, но всъщност не са. Един ходи на тенис, друг работи втора смяна готвач в близкия ресторант, а трети - копира фалшиви карти за кабелна телевизия. Примерът им е заразителен, и се копира от още 91 служители на болницата на най-различни длъжности - от началници на отделение до чистачите.

Но в информационната система за присъствия на болницата всичко е точно. Даже някои от заподозрените, че работят само половин ден, излиза, че са работели извънредно.

Каква е схемата?

Всичко това е възможно благодарение на двама служители на чистотата, които са чекирали по 20 баджа наведнъж вместо колегите, които уж са на работа, а всъщност са другаде. Това обаче не е проблем тъй като служителите от отдел "Регистриране на присъствия и отсъствия", тоест тези, които би трябвало да контролират кой е на работа и кой си тръгва по-рано, също ги няма.

Порочната схема е разкрита от полицията на Неапол след две години разследване.

Обвинени са 55 души, на които е наложена мярка домашен арест. Съдът им разреши да напускат жилищата си само за да ходят на работа, тъй като болницата трябваше да спре да работи с толкова много отсъстващ персонал.

Полицаите са изгледали часове записи от видеокамерите, подслушвания и над 500 специални разузнавателни средства. Обвиненията са за подправяне на данни и фалшиво удостоверяване на присъствие.

В края на февруари карабинерите нахлуват в два през нощта в болницата.

"Става въпрос не толкова за тарикати, колкото за професионалисти по баджовете" - обяснява помощник-прокурора Алфонсо Давино, началник на отдел "Престъпления срещу държавната администрация" в държавното обвинение на Неапол. Периодът на разследването е три месеца. Регистрирани са чекирания на баджове на други служители стотици пъти. В единия от случаите става въпрос за 443 чекирания, в друг- даже за 493 случая.

При арестите са ангажирани 270 военни, обвиняемите са освен от Неапол, от близките градове Салерно и Казерта. Щетите за държавния бюджет са на стойност 700 хиляди евро.

Става ясно също, че двамата чистачи са осъществявали сериозна кореспонденция с колегите, които са покривали, за да не объркат нещо. Това е ставало с телефонни разговори и смс-и.

Но полицията използва GPS-системата, за да хване лекарите-измамници. Интересен е случаят с готвача, на болницата, който се прави на болен, а после бързо яхва скутера, за да си върши лична работа. Един от лекарите според системата е в болницата, докато с такси той отива да иргае тенис или да купува бижута на любовницата си.

Разследването показва, че някои от служителите на болницата у дома клонирали карти, за да глетат платените канали по телевизията.

Освен това работещите в здравното заведение така се изпедепцали, че хакнали информационната система на болницата. Там те изтривали часовете с регистрирани техни отсъствия и даже си добавяли часове извънреден труд.

Сред нарушителите има служители на почти всички отделения и звена от болницата, обясняват от прокуратурата.

Затова сред обвиняемите е привлечена и здравният директор на болницата Мария Корвино и още: един невролог, гинеколог, 9 рентгенолози, 18 медицински сестри и фелдшери, шест административни служители, 9 техника по поддръжката и 11 чистачки. "В болницата атмосферата е ужасна" - казва един възрастен фелдшер - в отделенията има липси. Знаеше се, че някои не ходят редовно на работа".

Впоследствие се оказва, че част от лекарите са работели в новооткритата частна болница в друг квартал на Неапол, до морето. Те обаче са били на трудов договор в общинското здравно заведение, който не им е позволявал да работят другаде.

Конфискувани са 300 хиляди евро

Освен мярката домашен арест, наложена на 55 служители, карабинерите са конфискували и 300 хиляди евро от някои от разследваните лица. Става дума за пари, които служителите са взели като обезщетение за това, че работят изключително само за общинската болница в Неапол. В действителност обаче това не е ибло така.

От разследването даже става ясно, че някои лекари са работели в няколко частни болници.

Тази случка не е изненадваща за Южна Италия, въпреки че размерите са впечатляващи. В един стар италиански виц се казва, че един мъж отворил на жена си кафе на плажа, тя трябвало само да прави кафе и да продава безалкохолни. Но съпругата била искрено недоволна от посетителите и все се оплаквала: "Тия не може ли да си правят кафе вкъщи". Италианска му работа.

Oще: болница  карабинери  неапол  общинска болница в неапол  полиция  специалисти по чекирането 


Още от Свят

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.